LIVE Σεισμοί στην Σαντορίνη: Συνεχείς δονήσεις – Φεύγουν οι κάτοικοι – Όλες οι εξελίξεις Οι σεισμοί ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό συνεχίζονται - Τι επισημαίνουν οι επιστήμονες - Νέα σύσκεψη το μεσημέρι της Δευτέρας.

 





Πριν 10 λεπτά

Newsroom
Newsroom

Η ανάλυση των σεισμικών δονήσεων 


Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, κ. Καραστάθης, ανέφερε ότι συνολικά έχουν γίνει περίπου 550 σεισμοί στη Σαντορίνη τις τελευταίες δέκα ημέρες. Από αυτούς περίπου 20 ήταν άνω των 4 Ρίχτερ και περισσότεροι από 180 ήταν πάνω από 3 Ρίχτερ. 

Newsroom
Newsroom

Νέα αλλαγή μεγέθους στον σεισμό της Αλοννήσου


Σύμφωνα με την νέα αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ο σεισμός ήταν 4,5 Ρίχτερ και το επίκεντρό του είναι ανάμεσα στην Αλόννησο και την Σκύρο. Το εστιακό του βάθος είναι 14,4 χιλιόμετρα.
Newsroom
Newsroom

Σεισμός 4,7 Ρίχτερ στην Αμοργό


Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού ινστιτούτου σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κοντά στην Αμοργό. 
Newsroom
Newsroom

ΕΚΠΑ: Συγκρότησε επιτροπή για τη διαχείριση κινδύνων και κρίσεων


Με απόφαση του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου, συγκροτήθηκε Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων.

Στόχοι της Επιτροπής είναι:

  • η προώθηση της έρευνας και στα τρία στάδια διαχείρισης των καταστροφών και κρίσεων και η παραγωγή καινοτόμων ιδεών,  υπηρεσιών και προτάσεων,
  • η ανάλυση-εκτίμηση κινδύνων, η εκτίμηση τρωτότητας δομών και υποδομών και η εκτίμηση της διακινδύνευσης συστημάτων,
  • ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και η οργάνωση για τη διαχείριση των καταστροφών σε κάθε επίπεδο διοίκησης,
  • ο επιχειρησιακός συντονισμός εθνικών και διεθνών αποστολών σε περιοχές, που επλήγησαν από καταστροφές,
  • η εξειδικευμένη ιατρική περίθαλψη και η ψυχολογική υποστήριξη θυμάτων καταστροφών και
  • η προαγωγή της ενημερότητας των πολιτών σε θέματα φυσικών καταστροφών και διαχείρισης τους, μέσω εκδηλώσεων, συνεδρίων, ομιλιών, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και άλλων σχετικών δράσεων.
Η νέα αυτή πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της διαρκούς δέσμευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για την προαγωγή της επιστημονικής γνώσης και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας απέναντι σε σύγχρονες προκλήσεις, όπως φυσικές καταστροφές, υγειονομικές κρίσεις, τεχνολογικοί κίνδυνοι και κοινωνικές αναταράξεις.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος δήλωσε σχετικά:

«Η δημιουργία της Διεπιστημονικής Επιστημονικής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ενισχύει τον ρόλο του Πανεπιστημίου ως πυλώνα γνώσης, καινοτομίας και κοινωνικής προσφοράς. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη ενός ισχυρού μηχανισμού ανθεκτικότητας που θα συμβάλει στην καλύτερη προετοιμασία και ανταπόκριση σε κρίσιμες καταστάσεις.»
Με αφορμή τη σεισμικότητα της Σαντορίνης και τις επιστημονικές ανησυχίες που έχουν προκύψει, η ομάδα θα εστιάσει στη μελέτη και διαχείριση σεισμικών κινδύνων, παρέχοντας τεκμηριωμένες αναλύσεις και προτάσεις για την προστασία των τοπικών κοινοτήτων.
Συντονιστής της Επιτροπής ορίζεται ο Ευθύμιος Λέκκας, Ομ. Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος. Ο κ. Λέκκας βρίσκεται ήδη στη Σαντορίνη, όπου πραγματοποιεί αυτοψίες, συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας και συντονίζει τις συνεδριάσεις των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου) του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.
Επιπλέον, εξειδικευμένο κλιμάκιο ιατρών και νοσηλευτών με μεγάλη εμπειρία από αντίστοιχα συμβάντα (όπως ο σεισμός στην Κω) και επικεφαλής τον Καθηγητή Ε. Πικουλή, έχουν εκπαιδευτεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στη διαχείριση  μαζικών συμβάντων με έμφαση στην οργάνωση υγειονομικών μονάδων για τη διαχείριση μεγάλου αριθμού θυμάτων.
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ως θεσμός που υπηρετεί την εκπαίδευση και την έρευνα, συνεχίζει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που ενισχύουν τη σύνδεσή του με την κοινωνία και προάγουν τη συλλογική ασφάλεια και ευημερία.

Τα μέλη της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων είναι:

  • Αντωναράκου Ασημίνα, Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
  • Αρκαδόπουλος Νικόλαος, Καθηγητής Χειρουργικής, Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής
  • Βασιλάκης Εμμανουήλ, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
  • Διακάκης Μιχαήλ, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
  • Ευελπίδου Νικολέττα, Καθηγήτρια Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
  • Καβύρης Γιώργος, Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
  • Καρτάλης Κωνσταντίνος, Καθηγητής Τμήματος Φυσικής
  • Λάγιου Παγώνα, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας
  • Λέκκας Ευθύμιος, Ομ. Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Συντονιστής Επιτροπής
  • Μαυρούλης Σπυρίδων, Επιστημονικός Συνεργάτης Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
  • Πικουλής Εμμανουήλ, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής
  • Σταύρου Πήλιος-Δημήτρης, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Ψυχολογίας
  • Χατζηχρήστου Χρυσή, Καθηγήτρια Τμήματος Ψυχολογίας
Υπεύθυνος για την προβολή του έργου και των δράσεων της Επιτροπής ορίζεται το μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης κ. Δημήτρης Κουτσομπόλης.
Newsroom
Newsroom

Στα 4,6 Ρίχτερ ο σεισμός στην Αλόννησο


Η αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού αναφέρει ότι ο σεισμός που σημειώθηκε νωρίτερα στην Αλόννησο ήταν τελικά 4,6 Ρίχτερ με το εστιακό βάθος να υπολογίζεται στα 14,6 χιλιόμετρα. 
Newsroom
Newsroom

Λέκκας: «Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος»


«Υπάρχει ένας αυξημένος κίνδυνος. Δεν τον αρνούμαστε και έτσι θα πάμε μέχρι νεωτέρας» δήλωσε σήμερα το πρωί σε εκπροσώπους του Τύπου ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας από τη Σαντορίνη όπου βρίσκεται. Ο κ. Λέκκας ανακοίνωσε ότι στη μία το μεσημέρι θα συνεδριάσουν από κοινού η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου και η επιτροπή εκτίμησης ηφαιστειακού κινδύνου για να εξετάσουν την κατάσταση.

Πάντως ο κ. Λέκκας ήταν κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει καμιά συσχέτιση της σεισμικής δραστηριότητας βορειοανατολικά της Σαντορίνης με τη δραστηριότητα που παρατηρείται στην περιοχή του ηφαιστείου.

«Είμαστε 15 Έλληνες επιστήμονες εδώ και καταλήγουμε σε αυτό το συμπέρασμα» τόνισε ο καθηγητής. 

Ακόμη ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι «δεν έχει αλλάξει η κατάσταση όσον αφορά στη σεισμική διέγερση. Υπάρχει τα τελευταία 24ωρα και δεν μπορούμε να πούμε ότι θα τερματιστεί άμεσα. Θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες».

Ανέφερε επίσης ότι όσο μεγαλώνει η απόσταση του επίκεντρου από τη Σαντορίνη τόσο θετικό είναι για το νησί.
Newsroom
Newsroom
Αυτή ήταν η καταγραφή που υπήρχε μέχρι πριν από λίγο και τώρα έχει αφαιρεθεί. 
Newsroom
Newsroom

Νέος σεισμός 4,5 Ρίχτερ στην Σαντορίνη


Νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχαμε πριν από τέσσερα λεπτά στην Σαντορίνη. Να αναφέρουμε ότι η δόνηση που σας αναφέραμε πριν από λίγο και ήταν μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ στην Αμοργό, αυτή τη στιγμή έχει αφαιρεθεί από την ανάλυση του Γεωδυναμικού. 
Newsroom
Newsroom

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στην Αλόννησο


Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 10.01 στην Αλόννησο. Η δόνηση έγινε αισθητή και στην Αττική. 
Newsroom
Newsroom

Συνολάκης: «Δεν αποκλείεται μικρή έκρηξη του ηφαιστείου»


«Αυτό το ξέρει μόνο ο κατασκευαστής τους. Είναι η στιγμή να γίνει έλεγχος στα σπίτια. Οποιοσδήποτε καλός πολιτικός μηχανικός μπορεί να το ελέγξει. Είναι καλή η πρωτοβουλία που πάρθηκε να αδειάσουν οι πισίνες. Συνήθως οι πισίνες δεν έχουν την ίδια καλή θεμελίωση και μπορούν να παρασύρουν και άλλες κατασκευές» ανέφερε αρχικά μιλώντας για την ανθεκτικότητα των σπιτιών που βρίσκονται στην Καλντέρα. 

Για τα ηφαίστεια που βρίσκονται στην Σαντορίνη και εάν μπορούν να ενεργοποιηθούν από τις σεισμικές δονήσεις είπε: «Είναι γνωστά τα ηφαίστεια. Υπάρχει το Κολόμπο που βρίσκεται βόρεια της Σαντορίνης. Είναι υποθαλάσσιο και κάνει εκρήξεις όπως γίνονται στο ηφαίστειο της Τόγκα. Όπως ανεβαίνει η μάγμα από το κέντρο της γης, υπάρχει η ζώνη καταβύθισης από τη Νότια της Κρήτης. Όλη αυτή η γη, δηλαδή η αφρικανική πλάκα, αρχίζει να λιώνει και να ανεβαίνει στην επιφάνεια σαν μάγμα. Όσο ανεβαίνει στην επιφάνεια φυσικά, όταν φτάσει κοντά, δημιουργούν πιέσεις και αυτοί είναι οι σεισμοί». 

Στη συνέχεια επεσήμανε: «Το τι θα γίνει η μάγμα, αν θα φτάσει μέχρι την επιφάνεια, όπως έγινε το 2011 ή θα σταματήσει είναι άλλο ερώτημα. Το 2011 κράτησε η σεισμική δραστηριότητα περίπου ένα χρόνο. Υπήρχε μια συμφωνία να μη βγουν οι ειδήσεις προς τα έξω. Οι κάτοικοι της Σαντορίνης θα το θυμούνται. Η τωρινή δραστηριότητα είναι μεγαλύτερη, πιο έντονη. 
Υπάρχουν τρία διαφορετικά σενάρια. Μπορεί να γίνει ενεργοποίηση ενός μεγάλου ρήγματος. Τα άλλα δύο αφορούν τα ηφαίστεια. Το ένα είναι το ηφαίστειο που είναι μέσα στη Σαντορίνη και το άλλο είναι το Κολόμπο. Για πόσα χρόνια έχουμε εμπειρία από το ηφαίστειο της Σαντορίνης; 

Στη Χαβάη είναι διαφορετικός ο τύπος του ηφαιστείου σε σχέση με αυτά της Χαβάης. Στη Χαβάη γίνονται ηφαίστεια. Ο τουρισμός αυξάνει. Το μεγάλο πρόβλημα στο μεγαλύτερο νησί της Χαβάης είναι πώς θα κρατήσεις όλους τους περίεργους. 
Τηρουμένων των αναλογίων η μάγμα προφανώς θα έχει ανέβει λίγο πιο πάνω. Αν φτάσει στην επιφάνεια δεν πρόκειται να έχουμε μια μεγάλη έκρηξη, θα έχουμε μια έκρηξη σαν εκείνη του 1950. Ιστορικά γίνονται μικρές εκρήξεις κατά πενήντα χρόνια»

Μιλώντας για το ενδεχόμενο δημιουργίας τσουνάμι τόνισε: «Το τσουνάμι αναδείχτηκε χτες ως κύρια μέριμνα. Ένα τσουνάμι μπορεί να δημιουργηθεί ακόμα και από μία μικρή έκρηξη στο Κολόμπο. Για αυτό και πρέπει να υπάρχει εγρήγορση. Το τσουνάμι του 1956 είχε ύψος 2-3 μέτρα στη Νάξο, στην Αμοργό έφτασε και τα 20 μέτρα. Δεν θρηνήσαμε θύματα. Στο τσουνάμι εφόσον υπάρξει έγκυρη προειδοποίηση πρέπει να ακολουθήσουμε τις συμβουλές»
Newsroom
Newsroom

Σεισμός 4,9 Ρίχτερ στην Αμοργό


Στις 10 π.μ. σημειώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση με επίκεντρο την Αμοργό. 
Newsroom
Newsroom

Συνεχίζονται οι δονήσεις στην Σαντορίνη


Δύο δονήσεις μέσα σε λίγα λεπτά σημειώθηκαν ανάμεσα στην Σαντορίνη και την Αμοργό. Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του γεωδυναμικού ινστιτούτου αμφότερες ήταν άνω των 4 Ρίχτερ. Θα πρέπει βέβαια να περιμένουμε την οριστική εκτίμηση του γεωδυναμικού. 
Newsroom
Newsroom

Άκης Σκέρτσος: «Το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν»


Ο Άκης Σκέρτσος αναφέρθηκε στις ενέργειες της κυβέρνησης όσον αφορά την έντονη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες. 

Μιλώντας στο MEGA, ο υπουργός Επικρατείας είπε: «Το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν. Τα δεδομένα δείχνουν πως μόνο το τελευταίο 24ωρο στην περιοχή της Σαντορίνης και της Αμοργού σημειώθηκαν πάνω από 210 σεισμοί της τάξης 3 έως 5 Ρίχτερ. Κουνιέται ανά 10 λεπτά η περιοχή. Στην περιοχή αυτή συναντώνται τεκτονικά ρήγματα με ηφαιστειακή δραστηριότητα».

Όπως είπε ο ίδιος, δεν χρειάζεται πανικός, αλλά εγρήγορση.

«Δική μας υποχρέωση είναι να λάβουμε όλα τα υπεύθυνα μέτρα πρόληψης, ενημέρωσης, κινητοποίησης. Κινητοποιήθηκε η Πολιτική Προστασία, η Πυροσβεστική, ο στρατός, οι ένοπλες δυνάμεις. Υπάρχει ειδικό σχέδιο για την περιοχή, που είναι προσαρμοσμένο στη γεωμορφολογία της περιοχής. Για μας η προτεραιότητα στην πρόληψη είναι στην πρώτη γραμμή οριζόντια, για όλα τα πεδία πολιτικής», σημείωσε. 
Newsroom
Newsroom

Καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ: «Μικρές οι πιθανότητες για σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ στη Σαντορίνη»


Ο καθηγητής Σεισμολογίας, Βασίλης Καρακώστας μίλησε στο Action και σημείωσε ότι είναι «μικρές οι πιθανότητες για σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ στη Σαντορίνη». 


Newsroom
Newsroom

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Η σεισμική ακολουθία δεν σχετίζεται με το ηφαίστειο της Σαντορίνης»


«Ήταν ένα δύσκολο 48ωρο, κυρίως για τους κατοίκους που έχουν ανησυχία. Η ανησυχία προκύπτει πρωτίστως από τα επιστημονικά δεδομένα, που αυτά ήταν που στήριξαν τις αποφάσεις για τα έκτακτα μέτρα αντισεισμικής προστασίας», είπε στο MEGA ο δρ Σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Οι σεισμοί έχουν απομακρυνθεί κατά κατά κύριο λόγο από την Σαντορίνη και έχουν πλησιάσει κάπως την Αμοργό. Οι αποστάσεις από τα επίκεντρα των σεισμών είναι 10 με 20 έως 40 χιλιόμετρα μακριά από Σαντορίνη και Αμοργό. Αυτό είναι το καλό νέο της ημέρας. Είναι μία απόσταση ασφαλείας που ακόμα κι αν μεγαλώσουν τα μεγέθη των σεισμών, νομίζω ότι πρέπει να μεγαλώσουν πολύ για να βλάψουν ουσιαστικά τα νησιά».

«Το άσχημα νέο είναι ότι η σεισμική δραστηριότητα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Έχει αποκτήσει ξεκάθαρα χαρακτηριστικά προσεισμών κι αυτό το βλέπουμε τη σταδιακή αύξησή τους. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά πλέον. Η σεισμική ακολουθία έχει όλα τα χαρακτηριστικά των προσεισμών: αύξηση πλήθους σεισμών, του μεγέθους τους και σταδιακή μετατόπιση των επικέντρων τους, που σημαίνει ότι διευρύνεται το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί».

Σύμφωνα με τον κο Παπαδόπουλο, η σεισμική δραστηριότητα στην Σαντορίνη δεν συνδέεται με το ηφαίστειο.

«Όλη αυτή η σεισμική ακολουθία έχει χαρακτηριστικά τεκτονικών σεισμών που έχουν σχέση με ενεργά ρήγματα της περιοχής. Δεν έχουν χαρακτηριστικά ηφαιστειακών σεισμών», είπε.
Newsroom
Newsroom

Κλειστά τα σχολεία σε Σαντορίνη, Αμοργό, Πάρο, Αντίπαρο και Νάξο


Υπενθυμίζουμε ότι μετά από σχετική απόφαση θα παραμείνουν κλειστά σήμερα τα σχολεία σε Σαντορίνη, Αμοργό, Πάρο, Αντίπαρο και Νάξο για προληπτικούς λόγους λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στις Κυκλάδες.
Newsroom
Newsroom
Αυτές είναι οι σεισμικές δονήσεις των τελευταίων 24άρων ωρών 
Newsroom
Newsroom

Νέος σεισμός κοντά στην Αμοργό


Ακόμα μία σεισμική δόνηση σημειώθηκε πριν από λίγο κοντά στην Αμοργό. Σύμφωνα με την προκαταρκτική λύση ήταν μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Newsroom
Newsroom

Η ενημέρωση του Δήμου Αμοργού


«Σε συνέχεια προηγούμενης ενημέρωσής μας και σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 1/2025 απόφαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αμοργού και της σημερινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με αντικείμενο την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή μεταξύ Αμοργού – Σαντορίνης:

– Σας ενημερώνουμε ότι οι χώροι συγκέντρωσης ανά οικισμό σε περίπτωση ανάγκης είναι οι εξής:

Χώρα Αμοργού:
1)Μεγάλο πάρκινγκ πριν το ελικοδρόμιο
2) Γήπεδο-πάρκινγκ Καλογερικού
2) Κατάπολα: 1) Χώρος πάρκινγκ πλησίον ελαιοτριβείου και ΔΕΗ στο Ραχίδι
2) Πέρα Ραχίδι
3) Όρμος & Ποταμός Αιγιάλης: o χώρος των Πρακτορείων Μεταφορών πριν την διασταύρωση Θολαρίων-Λαγκάδας
4) Θολάρια: Πλατεία Θολαρίων
5) Λαγκάδα: 1) Πάρκινγκ Καμινάκι
2) Πάρκινγκ Άνω Πλατείας
6) Καμάρι: Παιδική Χαρά
7) Βρούτση: Πάρκινγκ “Γιωργαλίνι”
8) Κολοφάνα- Καλοταρίτισσα: Προαύλειος Χώρος Αγ. Παρασκευής(πάρκινγκ)
9)Αρκεσίνη στη πλατεία στον Συνεταιρισμό(Διστρατα) & στη πλατεία Ραχούλας
  • Συνίσταται σήμερα Κυριακή 02/02/2025 και αύριο Δευτέρα 03/02/2025 να απομακρύνεται τα οχήματά σας από τους χερσαίους χώρους Λιμένων Καταπόλων και Αιγιάλης και την παραλιακή οδό αυτών.
  • Συνίσταται επίσης στα αλιευτικά και ερασιτεχνικά σκάφη να παραμείνουν ελλιμενισμένα για τις επόμενες 24 ώρες και να μην αποπλεύσουν.
  • Συνίσταται η αποφυγή μετακινήσεων ιδιαίτερα κοντά σε επικίνδυνα & ετοιμόρροπα κτίρια και σε παραλίες, ιδιαίτερα στις νότιες παραλίες και στην παραλία της Καλοταρίτισσας που είναι πλησιέστερη στη σεισμογενή περιοχή.
  • Σε περίπτωση τσουνάμι θα ειδοποιηθείτε με μήνυμα της πολιτικής προστασίας (112) αλλά και από κωδωνοκρουσίες στους ενοριακούς ναούς. Αν βρίσκεστε σε περιοχή παραθαλάσσια με χαμηλό υψόμετρο
  • Παρότι δεν προκαλούν τσουνάμι όλοι οι σεισμοί μείνετε σε εγρήγορση.
  • Παρατηρείστε αν υπάρχει σημαντική αύξηση ή πτώση της στάθμης του ύδατος, γεγονός που αποτελεί φυσική προειδοποίηση. 

Απομακρυνθείτε από τη θάλασσα και κατευθυνθείτε σε περιοχές της ενδοχώρας με μεγαλύτερο υψόμετρο. Ένα τσουνάμι μικρού μεγέθους σε ένα σημείο της ακτής μπορεί να μεταβληθεί σε μεγάλο τσουνάμι, σε απόσταση χιλιομέτρων. Μείνετε μακριά από την ακτή. Το τσουνάμι δεν αποτελείται μόνο από ένα μόνο κύμα αλλά από μια σειρά από κύματα οπότε επιστρέψτε μόνο αφού ενημερωθείτε από τις αρμόδιες Aρχές ότι δεν υπάρχει κίνδυνος. Μην πλησιάζετε τις ακτές για να παρακολουθήσετε ένα επερχόμενο τσουνάμι. Όταν το δείτε ίσως είναι αργά για να το αποφύγετε».


Newsroom
Newsroom

Η ενημέρωση του Δήμου Θήρας προς τους κατοίκους


«Ο Δήμος Θήρας ενημερώνει τους κατοίκους και τους επισκέπτες του. Στο ειδικό σχέδιο πολιτικής προστασίας του Δήμου Θήρας, έχουν προβλεφθεί σημεία συγκέντρωσης πληθυσμού για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση αν χρειαστεί όπως παρακάτω:

· Για τις περιοχές: ΟΙΑ – ΦΟΙΝΙΚΙΑ – ΚΟΛΟΥΜΠΟΣ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΜΠΑΞΕΔΕΣ.
· Για τις περιοχές: ΗΜΕΡΟΒΙΓΛΙ – ΒΟΥΡΒΟΥΛΟΣ στην πεδιάδα του ΒΟΥΡΒΟΥΛΟΥ.
· Για τις περιοχές: ΦΗΡΑ – ΦΗΡΟΣΤΕΦΑΝΙ – ΚΟΝΤΟΧΩΡΙ – ΚΑΡΤΕΡΑΔΟ στην πεδιάδα των ΦΗΡΩΝ μεταξύ ΕΞΩ ΓΥΑΛΟΥ ΦΗΡΩΝ – ΕΞΩ ΓΥΑΛΟΥ ΚΑΡΤΕΡΑΔΟΥ.
· Για τις περιοχές: ΒΟΘΩΝΑ – ΜΕΣΣΑΡΙΑ – ΜΟΝΟΛΙΘΟ – ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΓΩΝΙΑΣ -ΚΑΜΑΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ.
· Για τις περιοχές: ΠΥΡΓΟΣ – ΕΞΩ ΓΩΝΙΑ – ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΝΟΤΙΑ του ΠΥΡΓΟΥ και ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ του ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ.
· Για τις περιοχές: ΕΜΠΟΡΕΙΟ – ΠΕΡΙΣΣΑ – ΒΛΥΧΑΔΑ – ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ στην ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΠΕΔΙΑΔΑ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΕΙΟΥ.
· Για τις περιοχές: ΑΚΡΩΤΗΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΝΟΤΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ
· Για την περιοχή της ΘΗΡΑΣΙΑΣ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΜΕΤΑΞΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΝΩΛΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΟΥ ΠΟΤΑΜΟΣ».


Newsroom
Newsroom

Η εκτίμηση του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου

 
Ο διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης τόνισε: «Η ακολουθία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Είχαμε έναν σεισμό το βράδυ και έναν το πρωί με μέγεθος άνω των 4 Ρίχτερ. Η ακολουθία απομακρύνεται από το νησί της Σαντορίνης προς τα βορειοανατολικά. Όταν ξεκίνησε η ακολουθία ήταν κοντά στο νησί, αλλά τώρα απομακρύνεται

Η απόσταση όσο μεγαλώνει, μειώνονται οι πιθανότητες να υπάρχουν σημαντικές ζημιές από το οτιδήποτε. Όσο συμβαίνει αυτό, η ανησυχία όσον αφορά τις επιπτώσεις από τους σεισμούς στη Σαντορίνη μειώνεται»
.
Newsroom
Newsroom

Κοιμήθηκαν στα αυτοκίνητα οι κάτοικοι, έφυγαν εργαζόμενοι και επισκέπτες


Με την σεισμική δραστηριότητα να συνεχίζεται, κάτοικοι, εργαζόμενοι και επισκέπτες της Σαντορίνης εγκαταλείπουν το νησί είτε με πλοίο είτε με αεροπλάνο με τα εισιτήρια υπό το φόβο ενός μεγαλύτερου σεισμού. Μάλιστα, κάποιοι κάτοικοι πέρασαν την νύχτα στα αυτοκίνητά τους.
Newsroom
Newsroom

Ένας σεισμός ανά 7-8 λεπτά


Για τρίτο 24ωρο οι κάτοικοι της Σαντορίνης και των υπολοίπων νησιών ζουν στο ρυθμό των ρίχτερ. Συνολικά έχουν ξεπεράσει τους 500 τις τελευταίες τρεις ημέρες με τον μεγαλύτερο εξ αυτών να είναι 4,7 Ρίχτερ. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ Γιάννης Ιωαννίδης και Ντόναλντ Τραμπ

Le Figaro: Σ. Τσιόδρας, ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει (βίντεο)