Μαίνεται ανεξέλεγκτη η πύρινη λαίλαπα στην Αλεξανδρούπολη, κάηκαν σπίτια

 Φωτιά

Εvros-news.gr/Eurokinissi)


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται για δεύτερη μέρα η πυρκαγιά, που ξέσπασε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου σε δασική έκταση στην Αλεξανδρούπολη, η οποία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Παρά τις ολονύχτιες προσπάθειες για κατάσβεση, το μέτωπο χιλιομέτρων που ξεκίνησε από τη Μελία έχει προκαλέσει ήδη μεγάλη καταστροφή και εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός ελέχγου.

ADVERTISEMENT

Η φωτιά μαίνεται σε δύο μέτωπα, ένα νοτιοδυτικά κι ένα ανατολικά, στα Λούτρα της Τραϊανούπολης, όπου οι φλόγες απείλησαν σπίτια. Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα evros-news.gr, κάηκαν εννέα σπίτια στα χωριά Πεύκα, και Αετοχώρι. Σε κάποιες περιπτώσεις, πυροσβέστες και κάτοικοι έσπασαν λουκέτα σε πόρτες για να μπουν σε αυλές και να σώσουν τις οικίες.

Απελπισμένος ένας άνδρας, που έχασε το σπίτι και τα μελίσσια του στο Αετοχώρι , μίλησε στην ΕΡΤ. «Δεν έχει μείνει τίποτα» είπε.

Χθες πολλοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς μήνυμα «112» για εκκενώσεις έλαβαν σε Νίψα, Αετοχώρι, Πεύκα, Αγνάντια, Αριστινό, Δωρικό και Άνθεια. Κάτοικοι μεταφέρθηκαν στο Πολυκοινωνικό Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Προειδοποίηση εστάλη και προς όλους τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης, καλώντας τους να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους και με κλειστά παράθυρα, λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας από τους καπνούς.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύθηκαν εκ νέου και πλέον, σύμφωνα με ενημέρωσή της, επιχειρούν 176 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 48 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, ενώ κινητοποιήθηκαν ακόμα 7 αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

Χθες ο περιφερειακός σύμβουλος της Ανταρσύα, Θοδωρής Περεντίδης, κατήγγειλε πως οι πρώτες ρίψεις νερού έγιναν το μεσημέρι του Σαββάτου, παρόλο που η φωτιά έκαιγε από νωρίς το πρωί, τονίζοντας ότι θα μπορούσε να ελεγχθεί πριν ξεφύγει. «Ούτε μηχανήματα, ούτε αντιπυρική δασική ετοιμότητα, ούτε σχέδιο εκτόνωσης της πυρκαγιάς, ούτε ισχυρή δύναμη πυρόσβεσης, ούτε στόλος ικανός να την κατασβήσει, ούτε προσωπικό, ούτε αντιπυρικές ζώνες» έγραψε σε ανάρτησή του.

Σημαντική η ανταπόκριση των εθελοντών, που χθες μαζί με τους πυροσβέστες δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες με στόχο να σταματήσει η φωτιά στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Αγρότες συνέδραμαν φτιιάχνοντας ζώνες με τα τρακτέρ τους ακόμα και μέσα στη νύχτα. 

Σοβαρό πρόβλημα έχουν δημιουργήσει οι πυκνοί καπνοί, οι οποίοι καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση. Οι επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων έχουν έρθει σε επαφή με τον αερολιμενάρχη να είναι σε επιφυλακή οι υπηρεσίες του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης, λόγω του ότι η πυρκαγιά μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή και μπορεί ο πυκνός καπνός να δημιουργήσει προβλήματα στην ορατότητα.

Σημειώνεται ότι ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Έβρου, Σπύρος Κούτρας, μεταφέρθηκε το βράδυ του Σαββάτου βράδυ για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης μεταφέρθηκε επειδή αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία αλλά η κατάσταση της υγείας του είναι καλή. 

Η αλληλεγγύη έκανε πάλι την εμφάνισή της, καθώς πολίτες από όλο τον Έβρο συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης για τους πυροσβέστες και τους εθελοντές, ενώ ο «Άλλος άνθρωπος» θα μαγειρέψει σήμερα στην Αλεξανδρούπολη για τους ανθρώπους που ξεσπιτώθηκαν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ Γιάννης Ιωαννίδης και Ντόναλντ Τραμπ

Le Figaro: Σ. Τσιόδρας, ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει (βίντεο)