Πρωτοφανής απόπειρα φίμωσης υπερασπιστή δικαιωμάτων

 

AP Photo/Petros Giannakouris, File



Πρωτοφανές μένος κατά των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προδίδει η πρόταση εισαγγελέα και ανακρίτριας να απαγορευτεί η ενασχόληση του υπερασπιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων Παναγιώτη Δημητρά με την οργάνωση Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, της οποίας είναι ιδρυτικό και βασικό μέλος εδώ και τριάντα χρόνια.

Η πρόταση ισοδυναμεί με πρωτάκουστη απόπειρα φίμωσης ενός από τους πιο δραστήριους υπερασπιστές στη χώρα μας και διεθνώς, που έχει αναδείξει πλήθος παραβιάσεις δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων πολλές παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης προσφύγων.

Εισαγγελέας και ανακρίτρια διαφωνούν μεταξύ τους στο πόσο επαχθή μέτρα θα είναι τα υπόλοιπα περιοριστικά μέτρα κατά του υπερασπιστή: η Εισαγγελέας πρότεινε κατ' οίκον περιορισμό με δικαίωμα εξόδου μόνο για ιατρικές επισκέψεις και η Ανακρίτρια απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα κάθε 15 ημέρες και εγγύηση 10.000 ευρώ. Λόγω της διαφωνίας μεταξύ Εισαγγελέα και Ανακρίτριας, η τελική απόφαση παραπέμφθηκε στο Δικαστικό Συμβούλιο.

«Οι προτάσεις εξαντλούν την σκληρότητα και αυστηρότητα εναντίον ενός ανθρώπου που είναι γνωστός για την παρουσία του στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου στη χώρα επί πολλές δεκαετίες, ενώ εντυπωσιάζουν ως προς το μένος κατά των Υπερασπιστών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε μία κρίσιμη συγκυρία όπου καθημερινά ενημερωνόμαστε για νέα θύματα συστηματικών και παράνομων αναγκαστικών επιστροφών προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα της χώρας μας», σημειώνουν 14 οργανώσεις δικαιωμάτων που αποτελούν την Καμπάνια για το Άσυλο, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στον υπερασπιστή.

Οι επαχθείς προτάσεις έγιναν μετά την απολογία του Π. Δημητρά χτες για την ποινική δίωξη τπου του ασήθηκε για «συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου και παραμονής στην Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών». Οπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.» («Παραπέμπονται για κακουργήματα οι υπερασπιστές της νομιμότητας»), στο επίκεντρο της δίωξης βρίσκεται η υπόθεση Τσίντα, ενός 40χρονου πρόσφυγα από το Καμερούν που έπεσε δύο φορές θύμα επαναπροώθησης, μέχρι να φτάσει στην Κω στις 13 Ιουλίου 2021.

Λίγες ημέρες πριν φτάσει στο νησί, κατήγγειλε τις παρανομίες των λιμενικών αρχών με συνέντευξη στο BBC, εκθέτοντας διεθνώς τις εγκληματικές πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης. Το στοιχείο που οδήγησε στη δίωξη του Π. Δημητρά ήταν ότι η οργάνωσή του, ύστερα από επικοινωνία με τους πρόσφυγες, δημοσιοποίησε στις ελληνικές αρχές τη θέση τους και τα στοιχεία τους, καλώντας τες να εφαρμόσουν τις διαδικασίες ασύλου.

Η νέα ανακοίνωση της Καμπάνιας για το Άσυλο

Η απόπειρα φίμωσης των υπερασπιστών των δικαιωμάτων του ανθρώπου συνεχίζεται. Δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί οι όροι που θα τη συνοδεύουν.

Την Τρίτη 20.12.2022 ολοκληρώθηκε η απολογία του Παναγιώτη Δημητρά μετά την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του για «συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου και παραμονής στην Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών». Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας η Ανακρίτρια και η Εισαγγελέας συμφώνησαν στην επιβολή του όρου της απαγόρευσης ενασχόλησής του με την Οργάνωση Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι, της οποίας είναι ιδρυτικό και βασικό μέλος από το 1993, ενώ διαφώνησαν ως προς τους λοιπούς όρους που θα συνοδεύουν αυτή, με αποτέλεσμα η διαφωνία τους να παραπεμφθεί στο αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα η Εισαγγελέας πρότεινε επιπλέον και κατ' οίκον περιορισμό με δικαίωμα εξόδου μόνο για ιατρικές επισκέψεις, ενώ η Ανακρίτρια πρότεινε επιπλέον απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα στις 1 και 15 κάθε μήνα και εγγύηση 10.000 ευρώ.

Οι προτάσεις εξαντλούν την σκληρότητα και αυστηρότητα εναντίον ενός ανθρώπου που είναι γνωστός για την παρουσία του στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου στη χώρα επί πολλές δεκαετίες, ενώ εντυπωσιάζουν ως προς το μένος κατά των Υπερασπιστών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε μία κρίσιμη συγκυρία όπου καθημερινά ενημερωνόμαστε για νέα θύματα συστηματικών και παράνομων αναγκαστικών επιστροφών προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα της χώρας μας.

Επισημαίνουμε ότι ο όρος για κατ' οίκον περιορισμό είναι όρος ισοδύναμος με την κράτηση (στέρηση φυσικής ελευθερίας) ενώ ο όρος της μη ενασχόλησης με θέματα ασύλου είναι αντίθετος με το Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ καθώς και όλες τις εθνικές και διεθνείς διατάξεις που επιφυλάσσουν την ελευθερία της έκφρασης, την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, καθώς και τη σωματειακή και συνδικαλιστική ελευθερία όσον αφορά οργανώσεις και ενώσεις που υπερασπίζονται αιτήματα ασύλου, πέραν βέβαια του ότι και οποιοσδήποτε άλλος περιοριστικός όρος δεν δικαιολογείται ενόψει του γνωστού της διαμονής όσο και της παρουσίας του συγκεκριμένου προσώπου.

Το πεδίο της ενασχόλησης με θέματα ασύλου δεν είναι γεωγραφικοί χώροι για να μπαίνουν γεωγραφικοί περιορισμοί, ενώ το ενδιαφέρον για τα κοινά και η αλληλεγγύη, ως πεδία της σφαίρας του φρονήματος και της ενδιάθετης βούλησης αφ' ενός και ως αναγνωριζόμενα θετικά κοινωνικά χαρακτηριστικά αφ' ετέρου δεν μπορούν να συνιστούν παράνομη δραστηριότητα, ώστε να απαγορεύεται η ενασχόληση μ' αυτά. Σε αντίθετη περίπτωση ακόμη και όλα τα όργανα των Διεθνών αλλά και Εθνικών φορέων και Οργανισμών που έχουν καταγγείλει παρόμοια περιστατικά θα πρέπει να ελεγχθούν, ως εγκληματικές οργανώσεις (εφόσον έχουν δομή, ιεραρχία, διάρκεια, ρόλους).

Παραμένουμε σταθερά στο πλευρό της υποστήριξης όσων υπερασπίζονται τα δικαιώματα του ανθρώπου και ειδικότερα των προσφύγων και των μεταναστών.

Οι υπογράφουσες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (αλφαβητικά):

  • ΑΡΣΙΣ-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων (http://arsis.gr)
  • Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων & Μεταναστών (http://migrant.diktio.org)
  • Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (https://greekhelsinki.wordpress.com)
  • Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (http://www.gcr.gr)
  • Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων (http://www.refugees.gr)
  • Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία (https://www.kosmosxorispolemous.gr/)
  • Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών (http://www.omadadikigorwn.blogspot.com)
  • «Το Μωβ» Πανελλαδικό Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων (http://tomov.gr)
  • Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) (http://rsaegean.org/el)
  • Equal Rights Beyond Borders (https://equal-rights.org/)
  • HIAS (https://www.hias.org/where/greece)
  • Fenix Humanitarian Legal Aid (https://www.fenixaid.org)
  • Legal Centre Lesvos (https://legalcentrelesvos.org/)
  • Refugee Legal Support (https://www.refugeelegalsupport.org)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ Γιάννης Ιωαννίδης και Ντόναλντ Τραμπ

Le Figaro: Σ. Τσιόδρας, ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει (βίντεο)