G7: Υπόσχονται δισεκατομμύρια σε «σφαίρες επιρροής» για να προλάβουν την Κίνα
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ(AP Photo/Susan Walsh)26.06.2022, 21:42
efsyn.gr
*
*
*
*
Βροχή επενδύσεων σε αναπτυσσόμενες χώρες υπόσχονται οι G7, με το βλέμμα στην Κίνα. Οι διαφωνίες για το ουκρανικό και τα παζάρια στη Βαυαρία για εμπάργκο στο ρωσικό χρυσό.
Ποια Ρωσία; Η Κίνα. Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν από την συνάντηση των ηγετών των επτά μεγαλύτερων οικονομικών του Δυτικού Κόσμου, καθώς οι G7 ανακοίνωσαν… βροχή δισεκατομμυρίων προς τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Στο γραφικό Σλος Ελμάου της Βαυαρίας οι ηγέτες των επτά ισχυρών προτίμησαν την πρώτη ημέρα των συναντήσεων να αφήσουν για λίγο στην άκρη την ουκρανική τραγωδία και να ασχοληθούν με μεγάλες μπίζνες.
Το βλέμμα στην Κίνα και τον «Νέο Δρόμο του Μεταξιού» και ο στόχος ξεκάθαρος: Να προσπαθήσουν να ανακόψουν την οικονομική προέλαση του Πεκίνου και να διαμορφώσουν μια νέα γεωπολιτική σκακιέρα με σφαίρες επιρροής και όχι μόνο.
Για τον λόγο αυτό η Ομάδα των Επτά, στην ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας των συνομιλιών, μετά από πρόταση του Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε επενδύσεις 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2027
«Στόχος είναι η ενίσχυση των υποδομών παγκοσμίως», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος προλογίζοντας το πρόγραμμα «Σύμπραξη για τις Παγκόσμιες Υποδομές και διευκρίνισε ότι τα κεφάλαια θα προέλθουν τόσο από δημόσιες όσο και από ιδιωτικές πηγές και οι ΗΠΑ θα συνεισφέρουν 200 δισεκατομμύρια.
«Το επενδυτικό πρόγραμμα έχει ως στόχο να μετριάσει την παγκόσμια ανισότητα και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και της πανδημίας», πρόσθεσε ο κ. Σολτς και σημείωσε ότι πρόκειται για πρωτοβουλία του αμερικανού προέδρου. Οι συγκεκριμένες επενδύσεις, σύμφωνα με τον κ. Μπάιντεν, θα πρέπει να προωθούν την προστασία του κλίματος π.χ. με την εγκατάσταση νέων ηλιακών σταθμών στην Αγκόλα, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, αλλά θα πρέπει ακόμη να λαμβάνουν υπ' όψιν τη σημασία των συστημάτων υγείας και της ψηφιακής μετάβασης και την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Οι επενδύσεις, στις οποίες θα συνεισφέρουν και άλλα κράτη, όπως ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η Γαλλία, «θα προσφέρουν επίσης για πολλά κράτη εναλλακτικές λύσεις από τα κινεζικά έργα υποδομής, όπως τον Νέο Δρόμο του Μεταξιού», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε ότι η Ε.Ε. θα κινητοποιήσει 300 δισεκατομμύρια ευρώ, ιδιωτικής και δημόσιας χρηματοδότησης.
«Εναπόκειται σε εμάς να δώσουμε μία θετική και ισχυρή επενδυτική ώθηση στον κόσμο για να δείξουμε στους εταίρους μας στον αναπτυσσόμενο κόσμο ότι έχουν επιλογή και ότι έχουμε την πρόθεση να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη μας για να εκπληρώσουμε τις αναπτυξιακές τους ανάγκες», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τους ηγέτες της G7 στην Βαυαρία.
Ο «Νέος Δρόμος του Μεταξιού»
Οι πρωτοβουλίες του Πεκίνου, το οποίο έχει επενδύσει μαζικά σε αναπτυσσόμενες χώρες για την κατασκευή έργων υποδομής στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, έχουν μπει στο μάτι των ισχυρών της Δύσης.
Η Κίνα κατηγορείται, εξάλλου, ότι τα προγράμματα υποδομών για τον «Νέο Δρόμο του Μεταξιού» υλοποιούνται μέσω μη προνομιακών και επικίνδυνων δανείων, επιβαρύνοντας περαιτέρω τα προβλήματα χρέους των πιο ευάλωτων κρατών.
Βέβαια, τόσο ο Τζο Μπάιντεν, όσο και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χρησιμοποίησαν, σήμερα, τη λέξη «κινητοποίησαν», δηλώνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, ότι και οι δυτικές επενδύσεις θα περιλαμβάνουν όρους δανεισμού.
Ο χρυσός, οι διαφωνίες και η «στήριξη για όσο χρειαστεί»
Μπορεί το ουκρανικό να τίθεται στην ατζέντα στις αυριανές συζητήσεις των G7, ωστόσο, ήδη από σήμερα οι ηγέτες των ισχυρών της Δύσης προσπάθησαν να στείλουν μήνυμα ενότητας, την ώρα που τα ρωσικά πυρά έφτασαν εκ νέου έως το Κίεβο.
Στην αυριανή συνάντηση θα συμμετέχει μέσω τηλεδιάσκεψης και ο Βολοντίμι Ζελένσκι, ενώ, όπως αναφέρει το Bloomberg, το κείμενο συμπερασμάτων αναφέρει ότι οι G7 δεσμεύονται να προσφέρουν οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική στήριξη στην Ουκρανία για όσο χρειαστεί.
Εκείνο, όμως που έγινε γνωστό σήμερα, είναι η πρόθεση των G7 να επιβάλουν εμπάργκο στο ρωσικό χρυσό με στόχο να αυξήσουν περαιτέρω την πίεση προς τη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Σχέδιο που συγκεντρώνει, πάντως, ευρωπαϊκές ενστάσεις.
«Μαζί, η G7 θα ανακοινώσει ότι θα απαγορεύσουμε τον ρωσικό χρυσό, μια σημαντική πηγή εξαγωγών, η οποία θα στερήσει από τη Ρωσία δισεκατομμύρια δολάρια», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής.
Εν αναμονή μιας συλλογικής ανακοίνωσης η Βρετανία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ιαπωνία ανακοίνωσαν ήδη σήμερα την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές χρυσού που εξορύχθηκε πρόσφατα στη Ρωσία, χωρίς να βάλουν στο στόχαστρο αυτό που έχει ήδη πωληθεί.
«Τα μέτρα αυτά θα πλήξουν άμεσα τους Ρώσους ολιγάρχες και θα επιτεθούν στην καρδιά της πολεμικής μηχανής του Πούτιν», σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον Η απαγόρευση αυτή αναμένεται να τεθεί σε ισχύ προσεχώς και θα αφορά τον πρόσφατα εξορυχθέντα ή εξευγενισμένο χρυσό. Δεν θα επηρεάσει τον χρυσό ρωσικής προέλευσης που είχε εξαχθεί προηγουμένως από τη Ρωσία, διευκρίνισε η Ντάουνινγκ Στριτ.
Από την πλευρά του ο «οικοδεσπότης» της Συνόδου, Όλαφ Σολτς δηλώνει πεπεισμένος ότι η G7 θα μπορέσει να στείλει σαφές μήνυμα ενότητας και αποφασιστικής δράσης στον Βλαντιμίρ Πούτιν. «Μας ενώνουν η άποψή μας για τον κόσμο, η πίστη στη δημοκρατία και στο κράτος δικαίου (…) Οι συζητήσεις στην πρώτη συνάντηση πήγαν πολύ καλά», σημείωσε ο κ. Γερμανός καγκελάριος και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «τα πράγματα θα συνεχίσουν έτσι». Στη δεύτερη συνάντησή τους, οι επτά ηγέτες θα συζητήσουν θέματα επενδύσεων σε παγκόσμιες υποδομές, την παγκόσμια υγειονομική κατάσταση και τις προκλήσεις όπως η πανδημία του κορονοϊού, ενώ το βράδυ οι εμπιστευτικές συνομιλίες θα έχουν ως αντικείμενο την πολιτική ασφάλειας. «Πρέπει να εργαστούμε για μια αρχιτεκτονική ασφάλειας στον κόσμο, η οποία θα διασφαλίζει την ειρήνη και δεν θα γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη», ανέφερε ο καγκελάριος.
«H G7 είναι μια καλή ομάδα και η εξεύρεση απαντήσεων είναι η απαίτηση των καιρών. Μείναμε ενωμένοι όταν οργανώσαμε την υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο. Μπορεί να πει κανείς ότι ο (Βλαντίμιρ) Πούτιν δεν υπολόγιζε κάτι τέτοιο και αυτό εξακολουθεί να του προκαλεί πονοκέφαλο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σολτς, ενώ, αναφερόμενος στην κατ'ιδίαν συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου, σημείωσε ότι αφορούσε επίσης τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Η Γερμανία και οι ΗΠΑ θα ενεργούν πάντα μαζί όταν πρόκειται για θέματα ασφάλειας στην Ουκρανία», τόνισε, για να προσθέσει: «Στις διεθνείς σχέσεις, δεν είναι όλα λιακάδα και τριαντάφυλλα, σε αντίθεση με τη σημερινή μέρα στο Σλος Ελμάου (….) Γνωρίζουμε ότι κάτι πρέπει να γίνει. Η πραγματική επικοινωνία είναι τεράστιας σημασίας στις διεθνείς σχέσεις».
Στα πλάνα των G7 εξέφρασε ενστάσεις ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τον Σαρλ Μισέλ να δηλώνει σχετικά: Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε περισσότερο στις λεπτομέρειες και να εξετάσουμε εάν είναι δυνατό να θέσουμε στο στόχαστρο τον χρυσό κατά τρόπο ο οποίος δεν θα πλήττει εμάς τους ίδιους. Είμαι προσεκτικός και επιφυλακτικός. Είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε λεπτομέρειες και να λάβουμε από κοινού με τους εταίρους μας μια απόφαση, αλλά θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι αυτό που θα αποφασίσουμε θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη Ρωσία και όχι σε εμάς.
Το «χρυσό παζάρι»
Η Ρωσία είναι σημαντική χώρα παραγωγής χρυσού και οι εξαγωγές της αντιπροσώπευαν σχεδόν 15 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021, ήτοι το 5% της παγκόσμιας αγοράς, σύμφωνα με το Λονδίνο και την Ουάσινγκτον.
Το πολύτιμο μέταλλο είναι το δεύτερο προϊόν που εξάγει η Ρωσία μετά την ενέργεια, η οποία έχει ήδη βρεθεί στο στόχαστρο των δυτικών, καθώς έχουν ήδη απαγορεύσει το ρωσικό πετρέλαιο και επιδιώκουν, οι Ευρωπαίοι, να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Στόχος είναι να απομονωθεί η Ρωσία από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και να αποτραπεί η χρηματοδότηση της ρωσικής πολεμικής μηχανής με την καταβολή στη Μόσχα δισεκατομμυρίων για τις εισαγωγές πόρων.
Το 90% των εξαγωγών ρωσικού χρυσού κατευθύνεται προς τις χώρες της G7 και σε μεγάλο μέρος προς τη Βρετανία, καθώς το Λονδίνο φιλοξενεί το βασικό χρηματοπιστωτικό κέντρο για το εμπόριο πρώτων υλών, μεταξύ των οποίων βρίσκονται τα μέταλλα.
Δύσκολα συμφωνία για βιοκαύσιμα
Σε ό,τι αφορά πάντως το γερμανικό αίτημα για προσωρινή απαλλαγή από τις απαιτήσεις για τα βιοκαύσιμα, με στόχο την καταπολέμηση της ραγδαίας αύξησης των τιμών των τροφίμων, το Βερολίνο δεν αναμένει να επιτευχθεί συμφωνία στο πλαίσιο της G7, κυρίως λόγω των αντιρρήσεων των ΗΠΑ και του Καναδά, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο γερμανική κυβερνητική πηγή. Πριν από λίγες ημέρες είχε γίνει γνωστό ότι η Γερμανία και η Βρετανία επεδίωκαν τη ρύθμιση από την Ομάδα των Επτά.
«Μια προσωρινή απαλλαγή στα βιοκαύσιμα θα συνιστούσε σημαντικό μήνυμα της G7 για τη μείωση των τιμών των σιτηρών βραχυπρόθεσμα και για χαλάρωση της κατάστασης στην αγορά», ανέφερε η ίδια γερμανική πηγή και εξήγησε ότι το αντεπιχείρημα των ΗΠΑ και του Καναδά αφορά την αύξηση των τιμών των καυσίμων. Την ίδια ώρα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου φέρεται να δήλωσε ότι το ζήτημα βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση στη σύνοδο κορυφής.
http://dlvr.it/SSvq9G
http://dlvr.it/SSvq9G
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου