Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

LIVEBLOG «Έπεσε» το Κίεβο: Ανελέητα σφυροκοπούν οι Ρώσοι την Ουκρανία

 


LIVEBLOG «Έπεσε» το Κίεβο: Ανελέητα σφυροκοπούν οι Ρώσοι την Ουκρανία
Μάχες στα προάστια του Κιέβου και πυροβολισμοί κοντά σε κυβερνητικά κτήρια, τη δεύτερη μέρα της ρωσικής εισβολής στην ΟυκρανίαAP Photo/Vadim Zamirovsky

Η «πιο δύσκολη μέρα του πολέμου» η σημερινή για την Ουκρανία, με τις ρωσικές χερσαίες δυνάμεις να βρίσκονται πλέον στην ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο, με το υπουργείο Άμυνας να απευθύνει έκκληση για επιστράτευση ανεξαρτήτως ηλικίας. 

Δείτε live εικόνα από το Κίεβο

LIVE CAMERA from Kyiv Ukraine after Russian invasion #Ukraine #Kiev #Kyiv

Η πρωτεύουσα δέχεται διαρκώς χτυπήματα τόσο από αέρος όσο και από χερσαίες δυνάμεις ενώ ακούγονται και πυροβολισμοί.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές Αρχές, 137 Ουκρανοί πολίτες και στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους την Πέμπτη, ενώ χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Ο χάρτης με τα μέτωπα της ρωσικής εισβολήςΠηγή: Associated Press

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε νέες «ισχυρές» κυρώσεις έναντι της Ρωσίας, ενώ χαρακτήρισε τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν «εισβολέα» και «παρία της διεθνούς κοινότητας».

Δείτε λεπτό προς λεπτό στο LIVE BLOG του CNN Greece όλες τις τελευταίες εξελίξεις από την Ουκρανία

12:24
Σεϊντή Εύα

BBC: Ρωσικά στρατεύματα στα βόρεια προάστια του Κιέβου

12:19
Σεϊντή Εύα

Ισχυρές εκρήξεις στο Χάρκοβο

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στο Χάρκοβο της βορειοανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Το Χάρκοβο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.

12:16
Σεϊντή Εύα

Πακέτο κυρώσεων αντιποίνων ετοιμάζει η Μόσχα

Η Μόσχα έχει ετοιμάσει πακέτο κυρώσεων αντιποίνων και γνωρίζει τις αδυναμίες της Δύσης, μετέδωσε το πρακτορείο TASS επικαλούμενο την πρόεδρο της ρωσικής Ανω Βουλής Βαλεντίνα Ματβιένκο.

.

12:02
Σεϊντή Εύα

Άνγκελα Μέρκελ: Καμία δικαιολογία για αυτήν την κατάφορη παραβίαση

Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ καταδίκασε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς τον ουκρανικό λαό.

«Αυτός ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στην Ιστορία της Ευρώπης μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», δήλωσε η Μέρκελ.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτή την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο», υπογράμμισε.


«Οι σκέψεις και η αλληλεγγύη μου είναι με τον ουκρανικό λαό και την κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελέσνκι αυτές τις φρικτές ώρες και ημέρες», επεσήμανε η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, εκφράζοντας την «πλήρη στήριξή της» στις προσπάθειες που καταβάλλουν η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, ο ΟΗΕ και η G7 για τον άμεσο τερματισμό του πολέμου.

11:48
Σπυριδούλα Σκούρα

Οι Ταλιμπάν ζητούν να ηρεμήσουν τα πράγματα

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν κάλεσε τη Ρωσία και την Ουκρανία να επιλύσουν τις διαφορές τους χρησιμοποιώντας διάλογο.

Είπε ότι θα παραμείνει ουδέτερη στη σύγκρουση, αλλά προσθέτει ότι ανησυχεί για την προοπτική απωλειών αμάχων.

11:38
Σεϊντή Εύα

Ουκρανικός στρατός: Χωρίς ηλικιακούς περιορισμούς η επιστράτευση

Με νέο tweet, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας καλεί τους πολίτες να καταταγούν στο στρατό ανεξάρτητα με την ηλικία τους - ακόμη κι αν είναι ανήλικοι, ενδεχομένως.

Η ανακοίνωση που αποδίδεται στον διοικητή των στρατευμάτων, Γιούρι Γκαλούσκιν, αναφέρει:

«Σήμερα, η Ουκρανία χρειάζεται τους πάντες. Όλες οι διαδικασίες ένταξης απλοποιούνται».

«Φέρτε μόνο το διαβατήριο και την ταυτότητά σας».

«Δεν υπάρχουν περιορισμοί» αναφέρει, προσθέτοντας ότι αν κάποιος αντιμετωπίσει πρόβλημα στην κατάταξή του, να το δηλώσει σε αυτό το επίσημο tweet.

11:37
Σπυριδούλα Σκούρα

Ο ρωσικός στρατός πήρε τον έλεγχο ενός αγωγού παροχής νερού στην Κριμαία

Οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι πήραν τον έλεγχο ενός αγωγού ζωτικής σημασίας για την παροχή νερού στην Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία και που υπέφερε από ελλείψεις νερού εδώ και οκτώ χρόνια.

«Χάρη στη χρησιμοποίηση χερσαίων συνταγμάτων και αερομεταφερόμενων στρατευμάτων (...) οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να φθάσουν μέχρι την πόλη Χερσώνα, κάτι που επέτρεψε να αρθεί ο αποκλεισμός του αγωγού Βόρεια Κριμαία και να αποκατασταθεί η παροχή νερού στη χερσόνησο της Κριμαίας», ανέφερε χθες βράδυ σε μια ανακοίνωση ο ρωσικός στρατός.

Οι ουκρανικές αρχές είχαν κλείσει τις βάνες αυτού του αγωγού που βρίσκεται στην περιοχή της Χερσώνας και εξασφαλίζει το 85% των αναγκών νερού της Κριμαίας, λίγο μετά την προσάρτηση της χερσονήσου την άνοιξη του 2014.

Από τότε, η Κριμαία υπέφερε από σοβαρή λειψυδρία, κυρίως σε περιόδους ξηρασίας το καλοκαίρι. Ο αποκλεισμός του αγωγού επηρέασε επίσης τη γεωργία της χερσονήσου, που ήταν γνωστή άλλοτε για τις καλλιέργειες ρυζιού και καλαμποκιού.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, μετά την κατάληψη από τον ρωσικό στρατό, ο αγωγός μπορεί να αρχίσει και πάλι να λειτουργεί εντός 48 ωρών.

11:35
Σπυριδούλα Σκούρα

Ο Ζελένσκι καλεί την ΕΕ να ενισχύσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για να την τιμωρήσει για την εισβολή στην Ουκρανία.

«Δεν έχουν ακόμη εξαντληθεί όλες οι δυνατότητες κυρώσεων. Η πίεση επί της Ρωσίας πρέπει να αυξηθεί. Αυτό είπα στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Είμαι ευγνώμων στην Πρόεδρο για την απόφασή της για πρόσθετη οικονομική βοήθεια», έγραψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Twitter.

11:31
Σεϊντή Εύα

Αναφορές για πυροβολισμούς στην περιοχή του κοινοβουλίου

Σε κατάσταση συναγερμού το Κίεβο. Σειρήνες ηχούν σε όλη την πόλη, ενώ ρωσικά στρατιωτικά οχήματα κινούνται στους δρόμους της πρωτεύουσας.

11:29
Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

LIVE εικόνα από το Κίεβο

11:20
Σεϊντή Εύα

Γιατί οι Ρωσία δεν φοβάται τις δυτικές κυρώσεις;

Η εμπειρία του 2014 διδάσκει πως οι κυρώσεις στη Ρωσία περιόρισαν μόλις κατά 1/5 τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας και η απώλεια αυτή ανακτήθηκε μέσα σε 36 μήνες.

Οχτώ χρόνια μετά, τα πληθωριστικά αντίποινα της Δύσης στη Ρωσία μοιάζουν «κενή απειλή». Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

11:13
Σπυριδούλα Σκούρα

Ο Λαβρόφ θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους του Ντονμπάς

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας αργότερα σήμερα στη Μόσχα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε τη Δευτέρα διατάγματα με τα οποία αναγνωρίζει ως ανεξάρτητες κρατικές οντότητες τις δύο αποσχισθείσες περιοχές της Ουκρανίας, προτού διατάξει ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

11:04
Σεϊντή Εύα

Ρωσικά τανκς μέσα στο Κίεβο

Όλο και περισσότερα είναι τα βίντεο που ανεβαίνουν στα κοινωνικά μέσα και δείχνουν ρωσικά τανκ να επελαύνουν στους δρόμους του Κιέβου, πολύ κοντά στο κέντρο της πρωτεύουσας.

10:55
Σπυριδούλα Σκούρα

Eνδείξεις για αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ

Η πυρηνική υπηρεσία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι καταγράφει αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ, τον τόπο όπου βρίσκεται ο περίφημος πυρηνικός σταθμός.

Ωστόσο, ανέφερε ότι η αύξηση είναι «ασήμαντη» και προκαλείται από τη σκόνη που σηκώθηκε, καθώς η Ρωσία μετακινεί τον στρατιωτικό της εξοπλισμό.

Η Ρωσία κατέλαβε χθες την περιοχή του Τσερνόμπιλ, προκαλώντας ιδιαίτερη ανησυχία.

10:53
Σεϊντή Εύα

Ρωσικό όχημα σε δρόμο του Κιέβου

10:48
Σεϊντή Εύα

Αρνείται να κλείσει τα Στενά του Βοσπόρου η Τουρκία

«Μόνο αν υπάρξει κατάσταση πολέμου στην Τουρκία θα κλείσουν τα Στενά του Βοσπόρου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλουαπορρίπτοντας έμμεσα το αίτημα της Ουκρανίας.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

10:41
Σεϊντή Εύα

Ουκρανικό υπουργείο Άμυνας: Στο Κίεβο οι ρωσικές δυνάμεις

Με ένα tweet επιβεβαίωσαν οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ότι οι Ρώσοι επιχειρούν πλέον στο Κίεβο.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι «ο εχθρός» βρίσκεται στην περιοχή Όμπολον, περίπου 9 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας και την ουκρανική Βουλή.

Ενθαρρύνει επίσης τους κατοίκους να φτιάξουν βόμβες μολότοφ για να αμυνθούν, ενώ συστήνει στους πολίτες να αναζητήσουν καταφύγιο.

«Ειρηνικοί πολίτες - Να προσέχετε. Μην βγαίνετε από το σπίτι σας»

10:35
Σπυριδούλα Σκούρα

Ουκρανοί πρόσφυγες έφτασαν στην Πολωνία

Περισσότεροι από 1.000 Ουκρανοί πρόσφυγες που διέφυγαν από τη ρωσική επίθεση έφτασαν με τρένο στην πολωνική πόλη Przemysl, δήλωσαν αξιωματούχοι της πόλης.

Πολλοί από αυτούς διανυκτέρευσαν στο σιδηροδρομικό σταθμό σε κρεβάτια κατασκήνωσης καθώς τα ξενοδοχεία έχουν κλείσει πλήρως.

Η Πολωνία έχει δημιουργήσει εννέα σημεία υποδοχής για τους Ουκρανούς που διασχίζουν τα σύνορα, όπου μπορούν να λαμβάνουν τρόφιμα, ιατρική βοήθεια και πληροφορίες.

AP PHOTO
10:34
Σεϊντή Εύα

Οι ρωσικές δυνάμεις είναι στο Κίεβο - Ουκρανοί αξιωματούχοι

10:31
Σεϊντή Εύα

Ο έρωτας στα καταφύγια

Πηγή: EPA/MIKHAIL PALINCHAK


Καθώς οι βομβαρδισμοί μαίνονται στο Κίεβο, οι Ουκρανοί βρίσκουν καταφύγιο τους σταθμούς του μετρό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ Γιάννης Ιωαννίδης και Ντόναλντ Τραμπ

Le Figaro: Σ. Τσιόδρας, ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει (βίντεο)