Αλλαγή πολιτικής από Βερολίνο που στέλνει όπλα στην Ουκρανία

 

φωτογραφία αρχείου

AP PHOTO



«Η ρωσική επίθεση σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής. Είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να στηρίξουμε την Ουκρανία στην άμυνά της εναντίον του στρατού εισβολής του Πούτιν. Γι' αυτό παραδίδουμε 1.000 αντιαρματικά και 500 πυραύλους Stinger στους φίλους μας στην Ουκρανία».

Η παραπάνω ανάρτηση στο Twitter που έκανε ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, σηματοδοτεί την αλλαγή πολιτικής του Βερολίνου που υπαγόρευε να μην στέλνει όπλα μέχρι σήμερα σε άλλες χώρες. 

Συγκεκριμένα, η Καγκελαρία ενέκρινε σήμερα την παράδοση 1.000 αντιαρματικών και 500 πυραύλων Stinger στην Ουκρανία. Αντιαρματικά οβιδοβόλα D-30 από το οπλοστάσιο του «Λαϊκού Στρατού» της πρώην Ανατολικής Γερμανίας θα σταλούν στην Ουκρανία μέσω Εσθονίας. Τα όπλα είχαν αρχικά πωληθεί στη Φινλανδία το 1990 και αναμένεται να παραδοθούν «το συντομότερο δυνατό» στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε απόψε την έγκριση της παράδοσης 400 αντιαρματικών ρουκετοβόλων μέσω Ολλανδίας και 14 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και 10.000 τόνους πυρομαχικών μέσω Πολωνίας. 

Την απόφαση της κυβέρνησης χαιρέτισε και ο εκπρόσωπος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για θέματα εξωτερικής πολιτικής Νόρμπερτ Ρέτγκεν: «Πρόκειται για μια αλλαγή πορείας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία αξίζει την πλήρη στήριξή μας. Έστω και αν πρόκειται μόνο για ένα πρώτο βήμα», έγραψε στο Twitter.

Σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία και τα συμβόλαια πώλησης οπλικών συστημάτων, ακόμη και οι αγοραστές των γερμανικών όπλων θα πρέπει να λάβουν την έγκριση του Βερολίνου πριν τα μεταπωλήσουν σε τρίτους, καθώς η Γερμανία ασκεί ιδιαίτερα περιοριστική πολιτική, απαγορεύοντας τη διάθεση γερμανικών θανατηφόρων όπλων σε περιοχές κρίσης.

► Σημειώνεται επίσης ότι η Γερμανία συμφώνησε σε «στοχευμένους και λειτουργικούς» περιορισμούς του συστήματος SWIFT για τη Ρωσία, ενώ λίγο νωρίτερα κι άλλες χώρες έδειξαν διατεθειμένες να άρουν τις επιφυλάξεις τους για την εφαρμογή του μέτρου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ Γιάννης Ιωαννίδης και Ντόναλντ Τραμπ

Le Figaro: Σ. Τσιόδρας, ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει (βίντεο)