LIVE οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη - Μακρόν για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας

 


Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.09.2021
Βρείτε μας
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ανακοινώνουν την νέα αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, από το Μέγαρο των Ηλυσίων.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, προχωρούν σε ανακοινώσεις από το Μέγαρο των Ηλυσίων σχετικά με την νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας.
Η αμυντική συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών, αφορά στην ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού.
«Κατευθυνόμαστε προς μία ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος - Γαλλίας» διεμήνυσε, χθες, ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η αμυντική συμφωνία αφορά σε:
Συμφωνία για 3+1 φρεγάτες FDI Belharra HN και 3+1 κορβέτες Gowind.
Παραδόσεις πρώτων πλοίων το 2025 (2 φρεγάτες Belharra - 1 κορβέτα Gowind).
Το 2026, παραδίδεται 1 φρεγάτα Belhara & 2 κορβέτες Gowind.
Ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, τόνισε ότι «κατευθυνόμαστε προς μία ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος - Γαλλίας»
«Το αίτημα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης είναι πια απολύτως επιτακτικό. Μία Ευρώπη, δηλαδή, η οποία θα ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη. Πιστεύω ότι και η Ελλάδα και η Γαλλία είναι δυο χώρες οι οποίες θα βρεθούν τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια, στην πρώτη γραμμή αυτής της ευρωπαϊκής προσπάθειας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα προβλέπεται πως το 2025 θα είναι έτοιμες οι δύο πρώτες φρεγάτες FDI Belharra, αλλά και η πρώτη κορβέτα Gowind, ενώ έναν χρόνο μετά, το 2026, αναμένεται να παραδοθούν η επόμενη φρεγάτα και οι άλλες δύο κορβέτες.

Μητσοτάκης: Η Γαλλία ήταν πάντα εκεί από την αρχή

Το βράδυ της Δευτέρας (27/09), ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε με τον πρόεδρο Μακρόν, την έκθεση τέχνης Paris - Athènes, Naissance de la Grèce moderne 1675 ‐ 1919 (Παρίσι - Αθήνα, η γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας 1675 ‐ 1919), στο Μουσείο του Λούβρου.
«Είναι πραγματική χαρά, κυρίες και κύριοι, που βρίσκομαι μαζί σας σήμερα στο Λούβρο όπου εγκαινιάζεται μια πολύ ιδιαίτερη, πολυεπίπεδη έκθεση για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Είναι, όντως, αλήθεια ότι όταν οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι πιθανότητες να εξασφαλίσουν την ελευθερία τους ήταν περιορισμένες. Πολεμούσαν κόντρα στις πιθανότητες. Και αν δεν υπήρχε η συνεισφορά των ξένων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, η δημιουργία του πρώτου έθνους - κράτους στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η Γαλλία ήταν πάντα εκεί από την αρχή».
Ο Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος στη σχέση της χώρας του με την Ελλάδα, υπογράμμισε ότι μεταξύ «η Ελλάδα ήταν ένας πολιτισμός πριν καν γίνει έθνος - κράτος. Αυτό είναι βαρύ φορτίο, αλλά είναι κάτι που μας ενέπνευσε».
«Για τη Γαλλία" ήταν αυτονόητο ότι θα προσέφερε τη στήριξή της για τον Αγώνα για Ανεξαρτησία της Ελλάδος, ότι θα στηρίζαμε την Ελλάδα σε κάθε της βήμα, καθώς η Ελλάδα είναι η εστία του πολιτισμού. Από αυτόν τον πολιτισμό αντλούμε τις ρίζες μας, τη φαντασία μας, αλλά και τα σημεία αναφοράς μας, είτε είναι καλλιτεχνικά είτε φιλοσοφικά και άλλα».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ Γιάννης Ιωαννίδης και Ντόναλντ Τραμπ

Le Figaro: Σ. Τσιόδρας, ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει (βίντεο)