Μάνδρα: Αποζημίωση 270.000 ευρώ στην οικογένεια 29χρονου που έχασε τη ζωή του στις πλημμύρες 13:07 06.07.2021

 

Μάνδρα: Αποζημίωση 270.000 ευρώ στην οικογένεια 29χρονου που έχασε τη ζωή του στις πλημμύρες

13:07 06.07.2021Εικόνα από την πλημμύρα στη Μάνδρα το 2017 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 06.07.2021
Το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας επιρρίπτει ευθύνες στην Περιφέρεια Αττικής, στην Ελληνική Αστυνομία και στην γ.γ. Πολιτικής Προστασίας ενώ επιδίκασε αποζημίωση 270.000 ευρώ στην οικογένεια 29χρονου που βρήκε φρικτό θάνατο.
Δικαστική απόφαση δικαιώνει οικογένεια θύματος των πλημμυρών στη Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017 και επιδικάζει ποσό αποζημίωσης ύψους 270.000, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.
Την ημέρα εκείνη, συνολικά 25 άτομα είχαν βρει τραγικό θάνατο από τις φονικές πλημμύρες.
Ο 29χρονος είχε φύγει στις 6:00 από το σπίτι του, στα Άνω Λιόσια Αττικής, για να πάει στη δουλειά του στην περιοχή της Αθήνας. Καθώς οδηγούσε το αυτοκίνητό του παρασύρθηκε στο ύψος της Μάνδρας από τα ορμητικά νερά του υπερχειλισμένου ρέματος Σούρες και χάθηκε.
Το πτώμα του εντοπίστηκε μετά από τρεις ημέρες στις εκβολές του ποταμού στην Ελευσίνα.

Ευθύνες σε Πολιτική Προστασία, ΕΛΑΣ και Περιφέρεια Αττικής

Οι συγγενείς του θύματος προσέφυγαν στο Διοικητικό Δικαστήριο, το οποίο με απόφασή του, έκρινε ότι τόσο η Περιφέρεια Αττικής όσο και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αλλά και η Ελληνική Αστυνομία φέρουν ευθύνες για τον θάνατο του 29χρονου και θα πρέπει να αποζημιώσουν την οικογένειά του για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν, καθώς ο θάνατος του 29χρονου ήταν «απρόσμενα τραγικός» και «τα συντρέχοντα περιστατικά του ατυχήματος ήταν ιδιαίτερα ψυχοφθόρα για την οικογένειά του».
Σχετικά με την Περιφέρεια Αττικής, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, με την υπ' αριθμόν 6816/2021 απόφασή του, έκρινε ότι «παρέλειψε να διενεργήσει αντιπλημμυρικά έργα και διευθετήσεις στα ρέματα Σούρες και Αγία Αικατερίνη στη Μάνδρα Αττικής», για τα οποία είχε την ευθύνη. Πρόκειται για τα δύο ρέματα, τα οποία υπερχείλισαν στις 15 Νοεμβρίου του 2017 με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα.
Το Διοικητικό Πρωτοδικείο αναγνωρίζει ευθύνες και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς «είναι η καθ' ύλην αρμόδια υπηρεσία για την εκπόνηση και εκτέλεση σχεδίων αντιμετωπίσεων κινδύνων από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η πλημμύρα», αλλά παρ' όλ' αυτά, «δεν έλαβε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για την ενημέρωση των πολιτών», ώστε να αντιληφθούν πόσο επικίνδυνες ήταν οι βροχοπτώσεις και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας.
Όσον αφορά την ΕΛ.ΑΣ, επιρρίπτονται ευθύνες για τις παραλείψεις της εκείνη την κρίσιμη ημέρα, παρότι γνώριζε για την πτώση βράχων στο οδικό δίκτυο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ Γιάννης Ιωαννίδης και Ντόναλντ Τραμπ

Le Figaro: Σ. Τσιόδρας, ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει (βίντεο)