Κλειστά σύνορα, περιοριστικά μέτρα και lockdown εξαιτίας του ινδικού στελέχους

 Κλειστά σύνορα, περιοριστικά μέτρα και lockdown εξαιτίας του ινδικού στελέχους

Μαλαισία

AP Photo/Vincent Thian



Ακολουθήστε μας στο Google news 

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, ακόμη και μεταξύ εμβολιασμένων ανθρώπων, έχει προκαλέσει ανησυχία διεθνώς με αποτέλεσμα πολλές κυβερνήσεις να προχωρούν στην εφαρμογή περιοριστικών μέτρων, ακόμη και τοπικών ή γενικών lockdown. Ο ΠΟΥ σήμερα κάλεσε ακόμη και τους εμβολιασμένους να φορούν μάσκα και να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης τονίζοντας την επικινδυνότητα του στελέχους Δέλτα του κορονοϊού.

Η παραλλαγή Δέλτα, η οποία ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο στην Ινδία, είναι πλέον παρούσα σε τουλάχιστον 85 χώρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δημιουργώντας φόβους, παρά τις εκστρατείες εμβολιασμού, για νέα κύματα της πανδημίας, η οποία έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους.

Ξεκινώντας από την Ασία, η Μαλαισία ανακοίνωσε ότι το ολικό lockdown θα παραταθεί για τουλάχιστον μία εμβδομάδα, αρχής γενομένης από αύριο Δευτέρα αλλά και έως ότου ο ημερήσιος αριθμός μολύνσεων πέσει κάτω από τις 4.000, το ποσοστό εμβολιασμού ξεπεράσει το 10% και αποκλιμακωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας της χώρας. Όλα αυτά, σύμφωνα με τις αρχές εκτιμάται ότι θα επιτευχθούν γύρω στα μέσα Ιουλίου.

Στη Μαλαισία ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων είναι κατά μέσο όρο πάνω από 5.500, ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους από κορονοϊό περίπου 5.000 άνθρωποι σε σύνολο 33 εκατ. πληθυσμού. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τα 734.048.

• Το Μπανγκλαντές θα επιβάλλει από αύριο Δευτέρα και για μία εβδομάδα εξαιρετικά αυστηρό lockdown, μετά την «επικίνδυνη και πολύ ανησυχητική» αύξηση των μολύνσεων από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας. Όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα θα κλείσουν για μια εβδομάδα· θα επιτρέπονται έξοδοι μόνο για ιατρικούς λόγους. Για την εφαρμογή των μέτρων, θα αναπτυχθούν η αστυνομία και η συνοριοφυλακή, ενώ η κυβέρνηση προειδοποίησε ότι μπορεί να κληθεί ακόμη και ο στρατός, εάν κριθεί πως είναι απαραίτητο.

Στο Μπανγκλαντές των 170 εκατομμυρίων κατοίκων, την Παρασκευή, οι αρχές ανακοίνωσαν σχεδόν 6.000 κρούσματα και 108 θανάτους, τον δεύτερο βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό από την εκδήλωση της πανδημίας. Ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων από την αρχή της πανδημίας έφθασε στους 14.053 νεκρούς επί συνόλου 883.138 κρουσμάτων. Σύμφωνα με τις αρχές, η κατάσταση σε περιοχές κοντά στα σύνορα με την Ινδία είναι καταστροφική. Τα νοσοκομεία στις πόλεις Κούλνα και Ράτζσαχι έχουν ξεχειλίσει.

• Στο Ισραήλ, όπου επανήλθε η εντολή χρήσης μάσκας, ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ έκανε δραματική έκκληση στους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν το ταχύτερο, λόγω της ανησυχίας για την αύξηση των περιστατικών από το στέλεχος Δέλτα.

«Δεν θέλουμε να επιβάλουμε περιορισμούς, ούτε στις συγκεντρώσεις, ούτε στα ταξίδια. Αν δεν θέλουν οι πολίτες νέα μέτρα πρέπει να εμβολιαστούν. Και να πουν και στους γονείς τους να εμβολιαστούν», δήλωσε.

Επίσης, έχουν επιβληθεί αυστηροί έλεγχοι στα σημεία εισόδου στη χώρα, χερσαία περάσματα και αεροδρόμια, όπως είπε ο Ναφτάλι Μπένετ, «για να προλάβουμε την είσοδο άλλων μεταλλάξεων της ασθένειας στη χώρα».

Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία

• Στην Αυστραλία το Σίδνεϊ βρίσκεται και πάλι σε ολικό lockdown για να περιοριστεί η έξαρση νέων κρουσμάτων κορονοϊού, η οποία προκλήθηκε από την περισσότερο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα. 

Στην Αυστραλία, η οποία έχει μέχρι τώρα περιορίσει μάλλον καλά τη μετάδοση της Covid-19, περισσότερα από 100 άτομα βγήκαν θετικά αυτή την εβδομάδα.

«Δεδομένης της μεταδοτικότητας αυτού του στελέχους του ιού, προβλέπουμε πως μέσα στις επόμενες ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων πιθανόν θα αυξηθεί πέραν αυτού που βλέπουμε σήμερα», δήλωσε η πρωθυπουργός της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας Γκλάντις Μπερετζικλιάν.

• Για προληπτικούς λόγους, η Νέα Ζηλανδία ανέστειλε χθες, Σάββατο, για τρεις ημέρες τη «φούσκα αεροπορικών ταξιδιών» που επέτρεπε πτήσεις χωρίς καραντίνα με την Αυστραλία.

Ρωσία

AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Ο νεοζηλανδός υπουργός αρμόδιος για τη μάχη κατά της Covid-19 δήλωσε πως αυτή η αναστολή θα δώσει στους αξιωματούχους το χρόνο για να εξετάσουν μέτρα «για να γίνει ασφαλέστερη η φούακα, όπως πραγματοποίηση τεστ πριν από την αναχώρηση για όλες τις πτήσεις» μεταξύ των δύο χωρών.

Στην Ευρώπη

Η Πορτογαλία ήταν η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που ανακοίνωσε ότι η εν λόγω παραλλαγή είναι πλέον κυρίαρχη στην επικράτειά της. Το ίδιο συμβαίνει και στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Νότια Αφρική, ενώ στη Γαλλία αντιπροσωπεύει αυτή τη στιγμή το 9% έως 10% των νέων μολύνσεων.

• Στην Πορτογαλία, η παραλλαγή Δέλτα, η οποία προκάλεσε νέα αύξηση των μολύνσεων, αντιπροσωπεύει επισήμως πάνω από το 51% των νέων κρουσμάτων και μάλιστα πάνω από το 70% στην περιφέρεια της Λισαβόνας.

• Στη Ρωσία, η Αγία Πετρούπολη, μια πόλη που φιλοξενεί το Euro και αριθμεί 5,4 εκατομμύρια κατοίκους, κατέγραψε επισήμως το Σάββατο 107 νεκρούς μέσα σε 24 ώρες. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων μέσα σε μία ημέρα από την Covid-19 από την αρχή της πανδημίας σε όλες τις πόλεις της Ρωσίας.

Στο σύνολο της χώρας, που μαστίζεται από την παραλλαγή Δέλτα, κατέγραψε 21.665 νέες μολυνσεις, ένα ρεκόρ από τον Ιανουάριο, ενώ οι μολύνσεις σημειώνουν αύξηση 25% τις επτά τελευταίες ημέρες σε σχέση με τις επτά προηγούμενες και ο επίσημος αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 33%.

• Στη Γαλλία, δύο ασθενείς κατέληξαν στις νοτιοδυτικές περιοχές της χώρας λόγω της παραλλαγής Δέλτα. Οι τοπικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν «ένα σχέδιο άμεσης δράσης» για να «αποφευχθεί μια επανέναρξη της επιδημίας».

Στην Αφρική

Στην παραλλαγή Δέλτα οφείλεται μια έξαρση των νέων κρουσμάτων στη Νότια Αφρική σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει επιπλέον μέτρα. Χθες Σάββατο καταγράφηκαν 18.762 νέα κρούσματα της ασθένειας Covid-19, τον μεγαλύτερο αριθμό από τον Ιανουάριο.

«Εισήλθαμε σε μια εκθετική φάση της πανδημίας», προειδοποίησε ο Τούλιο ντε Ολιβέιρα, ένας από τους γνωστότερους ιολόγους της Νότιας Αφρικής.

Ισπανία

AP Photo/Manu Fernandez

Και οι «χαλαροί» της Ευρώπης...

Την ίδια ώρα, πάντως, σε κάποιες χώρες της Ευρώπης -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- οι περιορισμοί εξακολουθούν να χαλαρώνουν.

• Στην Ισπανία, από χθες, Σάββατο, η μάσκα δεν είναι πλέον υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους, αν και οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν ωστόσο να την φορουν. 

«Ξέρω πως είμαι προστατευμένος, όμως μπορεί και πάλι να είμαστε μεταδοτικοί, συνεπώς κάθε μέτρο ασφαλείας είναι καλό», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Εδουάρδο Μαρίν Βαλντές, 59χρονος δάσκαλος που έχει εμβολιασθεί.

• Η Ελβετία αποφάσισε επίσης να άρει το Σάββατο μεγάλο μέρος των περιορισμών που εξακολουθούν να ισχύουν, ιδιαίτερα τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

• Στην Ιταλία, η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους δεν θα είναι υποχρεωτική από αύριο, Δευτέρα.

Η Βρετανία σε αναταραχή

Η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου χιλάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο, στο κέντρο του Λονδίνου για να καταγγείλουν τους περιορισμούς που επιβάλλονται εξαιτίας της Covid-19, μετά την αναβολή για τον Ιούλιο της άρσης των τελευταίων εξ αυτών λόγω μιας αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων.

Εμβολιαστικό κέντρο στη Βόρεια Ιρλανδία - Μπέλφαστ 

Liam McBurney/PA via AP

Στη Βρετανία, σκάνδαλο προκάλεσε το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, ο οποίος παραβίασε τους κανόνες που ισχύουν λόγω της Covid-19 στο πλαίσιο της σχέσης του με σύμβουλό του, γεγονός που τον οδήγησε σε παραίτηση.

Ο αντικαταστάτης του, Σατζίντ Τζάβιντ, δήλωσε ότι προτεραιότητά του είναι να επιβλέψει την επιστροφή στην κανονικότητα μετά την πανδημία, ωστόσο οι αρχές ξεκινούν νέα εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού. Το Σάββατο καταγράφηκαν 18.270 μολύνσεις, ο υψηλότερος αριθμός από το ρεκόρ της 5ης Φεβρουαρίου, ενώ ο εβδομαδιαίος αριθμός των κρουσμάτων παρουσίασε αύξηση της τάξης του 50%. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ Γιάννης Ιωαννίδης και Ντόναλντ Τραμπ

Le Figaro: Σ. Τσιόδρας, ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει (βίντεο)