Ο Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε την Γενοκτονία των Αρμενίων - Ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που το τόλμησε

 ΔΙΕΘΝΕΣ

24/04/2021 19:40 EEST


Αλλαγή πορείας σε σχέση με όλους τους προκατόχους του.

KAREN MINASYAN VIA GETTY IMAGES
Πορεία μνήμης της Γενοκτονίας στο Γερεβάν, στις 23 Απριλίου 2021.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, όπως αναμενόταν, αναγνώρισε σήμερα την Γενοκτονία των Αρμενίων, επιδεικνύοντας την επιθυμία του να δοκιμάσει την όλο και πιο εύθραυστη σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία.

″Κάθε χρόνο, αυτή την ημέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν στην Γενοκτονία των Αρμενίων, κατά την Οθωμανική εποχή και δεσμευόμαστε για άλλη μία φορά ότι δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν τέτοιου είδους θηριωδίες” τόνισε στην δήλωσή του ο Μπάιντεν. ”Και θυμόμαστε ότι παραμένουμε σε εγρήγορση εναντίον κάθε είδους επιρροής μίσους.”

Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου, την 106η επέτειο της κτηνώδους καμπάνιας από την πρώην Οθωμανική Αυτοκρατορία, που σκότωσε 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους, είναι ενδεικτική της δέσμευσης στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Αμερικανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τους New York Times, είναι, επίσης, μία αλλαγή πορείας σε σχέση με όλους τους προκατόχους του Τζο Μπάιντεν, οι οποίοι δίσταζαν να προκαλέσουν τον θυμό μιας χώρας με στρατηγική σημασία και να οδηγήσουν την ηγεσία της προς τους αντιπάλους των ΗΠΑ, όπως η Ρωσία ή το Ιράν.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι δεν υπήρξε γενοκτονία, προσπάθησε πολύ για να αποφύγει τη σημερινή ανακοίνωση, με καμπάνιες στα ΜΜΕ και ένα συνέδριο.

Αλλά όταν ο Μπάιντεν μίλησε μαζί του την Παρασκευή, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν μόνο ”σε μία αποτελεσματική διαχείριση των διαφωνιών”, σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση του Λευκού Οίκου.

Ανακοίνωση της Τουρκικής προεδρίας υποστήριξε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ως προς το πόσο ”σημαντική είναι η συνεργασία τους”. Ο Μπάιντεν και ο Ερντογάν πρόκειται να συναντηθούν τον Ιούνιο, κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ Γιάννης Ιωαννίδης και Ντόναλντ Τραμπ

Le Figaro: Σ. Τσιόδρας, ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει (βίντεο)