Lockdown: Η επέλαση του κορονοϊού ίσως βάλει «πάγο» σε νέα ανοίγματα – Όλα τα σενάρια και οι αλλαγές

 

ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (1814)
Βρείτε μας

Δεύτερες σκέψεις ως προς το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των άλλων δραστηριοτήτων δημιουργεί η συνεχιζόμενη επέλαση του κορονοϊού, ενώ αύριο ανοίγουν κομμωτήρια και νυχάδικα.

Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η ανάγκη αποσυμπίεσης της κοινωνίας σε συνδυασμό με την αποσυμπίεση των νοσοκομείων ειδικά στην Αττική, καθώς οι δύο εκτονώσεις είναι αντίρροπες.

Την ερχόμενη εβδομάδα οι ειδικοί και η κυβέρνηση θα βρεθούν αντιμέτωποι με μία ακόμα πρόκληση καθώς η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μάλλον απομακρύνει την πρόθεση για επιπλέον άνοιγμα δραστηριοτήτων από τις 29 Μαρτίου. 

Σε συναγερμό τα νοσοκομεία

Τα νοσοκομεία αρχίζουν ακόμα μία εβδομάδα βρισκόμενα σε «κόκκινο συναγερμό με νέο ρεκόρ διασωληνωμένων και εκατοντάδες εισαγωγές καθημερινά.

Ενδεικτικό είναι ότι το περασμένο 24ωρο έγιναν 513 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας, με τις 291 στην Αττική, όπου υπάρχει λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι, ενώ στα όριά του βρίσκεται το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να επεκτείνει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και βρίσκεται ένα βήμα πριν την επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών, μετά τη χαμηλή ανταπόκριση στο κάλεσμα για εθελοντική προσφορά, και δεν αποκλείεται να υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις σήμερα το απόγευμα.

Ήδη, την προειδοποίηση πως αν χρειαστεί θα χρησιμοποιήσει και το ύστατο συνταγματικό εργαλείο της επίταξης, απηύθυνε ο πρωθυπουργός, ενώ ο υπουργός Υγείας τόνισε χθες το βράδυ από το νοσοκομείο Γεννηματάς ότι η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι πάνω από όλα και απ’ όλους.

Κομμωτήρια, νυχάδικα επαναλειτουργούν

Σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, η δεύτερη βαλβίδα αποσυμπίεσης, μετά την παράταση του ωραρίου κυκλοφορίας έως τις 21:00, ανοίγει τη Δευτέρα.

Κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής επαναλειτουργούν με αυστηρούς όρους και ραντεβού.

Συγκεκριμένα από Δευτέρα 22/3 στις περιοχές επιδημιολογικού επιπέδου πολύ αυξημένου κινδύνου, επαναλειτουργούν οι υπηρεσίες των κομμωτηρίων και περιποίησης άκρων.

Επιτρέπεται η διαδημοτική μετακίνηση κατόπιν ραντεβού, με βεβαίωση τύπου Β ή αποστολή sms στο 13033 με την επιλογή 6. 

Σε αναζήτηση βηματισμού – Οι σκέψεις για το λιανεμπόριο

Μετά από τα κομμωτήρια το σενάριο ήθελε το άνοιγμα του λιανεμπορίου από τις 29 Μαρτίου. Ωστόσο, ο βηματισμός για το πώς θα γραφτεί η συνέχεια αναζητείται καθώς με τα κρούσματα να συνεχίζουν χωρίς αποκλιμάκωση, μάλλον νέα ανοίγματα θα πρέπει να τεθούν στο pause.

Το πρωί της Κυριακής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, είπε χαρακτηριστικά πως «θα υπάρχει μια κάμψη του ιού σε 1-2 εβδομάδες και ίσως να αρχίσουμε να τη βλέπουμε από την επόμενη εβδομάδα. Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει πολύ μεγάλη μετάδοση μέσα στα σπίτια. Άρα πρέπει να μειώσουμε αυτές τις επαφές».

Πιο δραματικός ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης σχολιάζοντας τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, έκανε λόγο ότι δεν είναι «χαλάρωση και άνοιγμα» αλλά «μια μικρή ανάσα».

«Αν τα μέτρα ερμηνευθούν στο ότι ανοίγουμε, θα γίνει χειρότερη ζημιά και καταστροφή. Ο ιός είναι εδώ. Δεν είμαστε ακόμη στην κορύφωση του. Ήμουν αντίθετος στο οτιδήποτε μπορεί να ερμηνευτεί σαν άνοιγμα. Πρόκειται για συμβολική κίνηση, που είναι λάθος. Αλλά δεν είναι άνοιγμα».

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο που θα γίνει το άνοιγμα των καταστημάτων, υπάρχει η σκέψη είτε να λειτουργήσει κανονικά με μόνους περιορισμούς, την χρήση του 13032 και τον ανώτατο αριθμό ατόμων σε κάθε κατάστημα βάσει τετραγωνικών. 

Ωστόσο, σε περίπτωση που οι επιστήμονες κρίνουν την ερχόμενη ή την επόμενη εβδομάδα πως το λιανεμπόριο θα πρέπει να ανοίξει, για να διασφαλιστεί πως δεν θα έχουμε πισωγύρισμα, τότε θα επιλεγεί ο δοκιμασμένος τρόπος του click away.

Σε κάθε περίπτωση ο νέος πενταψήφιος 13032 είναι έτοιμος και φαίνεται ότι θα μπει σίγουρα στη ζωή μας.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 το Σάββατο πως το 13032 είναι έτοιμο προς χρήση όσον αφορά στο τεχνολογικό κομμάτι.

«Το ζητούμενο είναι τι θα ζητήσουν οι ειδικοί και πως θα εφαρμοστούν τα μέτρα. Σε αυτό θα υπάρχει κόφτης, θα μπορεί να αποσταλεί μόνο ένα την ημέρα και με χρονική διάρκεια που θα ορίσουν οι ειδικοί», είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στα «παραθυράκια» που υπάρχουν παραδέχθηκε ότι ένας πολίτης μπορεί να στείλει μήνυμα από άλλο κινητό έτσι ώστε να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα ακόμα 3ωρο, ωστόσο σημείωσε ότι το ζητούμενο είναι η επίδειξη ατομικής ευθύνης, ενώ η Πολιτεία κάνει ότι μπορεί για να περιορίσει τους κινδύνους.

Σχολεία και εστίαση

Οι ημερομηνίες-κλειδιά για το «ξεκλείδωμα» της ζωής ήθελαν την Παρασκευή, την επαναλειτουργία των Γυμνασίων και Λυκείων στις 5 Απριλίου και στις 12 Απριλίου την επιστροφή στα θρανία μαθητών των δημοτικών σχολείων. 

Ωστόσο, το Σάββατο η υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε ότι ακόμα δεν έχει γίνει εισήγηση της επιτροπής των ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά το θέμα «το συζητάμε κάθε εβδομάδα».

Πάντως, επανέλαβε ότι ιδιαίτερη μέριμνα θα ληφθεί για Γυμνάσια και Λύκεια. Σχετικά με τις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2021, η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι αυτές θα διεξαχθούν μέσα στον Ιούνιο. Σημειώνεται ότι και πέρσι οι Πανελλήνιες είχαν διεξαχθεί Ιούνιο.

Εφόσον τελικά πάει πίσω το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα λειτουργήσει η μέθοδος ντόμινο και θα πάνε πίσω τα σχολεία και η εστίαση, καθώς δύσκολα θα επιτραπεί κάποιο διπλό άνοιγμα.

Αυτό σημαίνει ότι το άνοιγμα της εστίασης μόνο σε εξωτερικούς χώρους στις 19 Απριλίου που προέβλεπε το αρχικό σενάριο, θα μετατεθεί.

Υπέρ της επαναλειτουργίας καφέ και εστιατορίων σε εξωτερικούς χώρους, με τέσσερα άτομα ανά τραπέζι, τάχθηκε και ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθώς όπως τόνισε, η πιθανότητα μετάδοσης έξω είναι μικρότερη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ Γιάννης Ιωαννίδης και Ντόναλντ Τραμπ

Le Figaro: Σ. Τσιόδρας, ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει (βίντεο)