ΡΕΠΟΡΤΑΖ .ΤΩΡΑ.GR: 200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση: Οι στιγμές...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ .ΤΩΡΑ.GR: 200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση: Οι στιγμές...:   200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση: Οι στιγμές των εορτασμών που ξεχώρισαν και συγκίνησαν 14:45 25.03.2021 © Φωτογραφία : SOOC/Nick Pa

200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση: Οι στιγμές των εορτασμών που ξεχώρισαν και συγκίνησαν

 

200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση: Οι στιγμές των εορτασμών που ξεχώρισαν και συγκίνησαν

Στρατιωτική παρέλαση για την 25η Μαρτίου - Sputnik Ελλάδα, 1920, 25.03.2021
Βρείτε μας
Η Ελλάδα τίμησε τα 200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση με ιδιαίτερη λαμπρότητα.
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου και τη συμπλήρωση 200 ετών από την ελληνική Επανάσταση. Η διαδικασία άρχισε νωρίς το πρωί, με τις βολές στον Λυκαβηττό και κορυφώθηκε με την ιστορική στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας.

Οι εκδηλώσεις

Στελέχη του πυροβολικού πραγματοποίησαν 21 χαιρετιστήριες βολές από τον Λυκαβηττό, σε μία εξαιρετικά συμβολική ώρα: στις 06:21. Οι βολές επαναλήφθηκαν στις 08:31, ενώ θα υπάρξει ακόμη μία σειρά βολών στις 18:41.
Συγκινητική ήταν η επίσημη επάρση της ελληνικής σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, παρακολούθησαν την έπαρση της σημαίας από τους Εύζωνες λίγο μετά τις 08:00 το πρωί.
Μετά την δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Κυριακός Μητσοτάκης, και άλλα μέλη της πολιτικής ηγεσίας της χώρας μετέβησαν στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, όπου και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.
Πρώτη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε το δικό της στέφανο, ενώ ακολούθησαν οι υψηλοί προσκεκλημένοι της χώρας: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο πρίγκιπας της Μεγάλης Βρετανίας Κάρολος, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν, και η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί.
Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, μάλιστα, «συνελήφθη» να δακρύζει κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της χώρας του.

Μεγαλειώδης παρέλαση

Επόμενος σταθμός των επίσημων καλεσμένων και των Ελλήνων πολιτικών ήταν η εξέδρα που είχε στηθεί πάνω από την πλατεία Συντάγματος, για την παρακολούθηση της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης για τα 200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση.
Έφιπποι, άρματα μάχης, αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας, παιδιά με παραδοσιακές στολές και μηχανοκίνητα τμήματα Αστυνομίας, Λιμενικού, Πυροσβεστικής, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων στην παρέλαση, που ξεκίνησε υπό τους ήχους των εμβατηρίων της μπάντας στρατιωτικής διοίκησης.
Σημειώνεται πως αυτή ήταν η πρώτη φορά που φορά είχαμε και παρέλαση από εφίππους και ακόμη ένα στοιχείο που ξεχώρισε είναι πως για πρώτη φορά δόθηκε εικόνα μέσα από τα αεροσκάφη που πετούσαν πάνω από τον αττικό ουρανό.
Αξιομνημόνευτα είναι και τα όσα τόνισε ο σμηναγός Δημήτρης Βολακάκης, πιλότος της αρχαιότης ομάδας των F-16 "Ζεύς" , από τη Μοίρα 343 στη Σούδα, της 115 Πτέρυγας Μάχης.
«Στέλνουμε μήνυμα περηφάνιας και σιγουριάς. Πάνω από τα σύννεφα και πάνω από τις μπλε θάλασσες κάνουμε την γαλανόλευκη ασπίδα για κάθε γωνιά του τόπου" είπε από το F-16 του και συνέχισε: "Τιμούμε τα 200 χρόνια του 1821, αυτούς που ελευθέρωσαν την Πατρίδα και όσους μετά τη μεγάλωσαν σε όλα, σε επικράτεια, σε Δημοκρατία και σε ευημερία, κρατάμε γερά τη σκυτάλη του εθνικού χρέους. Φρουροί της ανεξαρτησίας και της ειρήνης. Ψηλά τα βλέμματα και οι καρδιές.
«Χρόνια πολλά πατρίδα, χρόνια πολλά Έλληνες, παντού στον κόσμο».
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκινημένη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και φάνηκε να δακρύζει. Σημειώνεται πως μετά το πέρας των εκδηλώσεων, έστειλε μήνυμα ενότητας σε όλους τους Έλληνες.
...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ Γιάννης Ιωαννίδης και Ντόναλντ Τραμπ

Le Figaro: Σ. Τσιόδρας, ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει (βίντεο)