- Μητσοτάκης: Πλήρης κάλυψη σε Μενδώνη για Λιγνάδη και αίτημα για διαγραφή Πολάκη
#metoo - Μητσοτάκης: Πλήρης κάλυψη σε Μενδώνη για Λιγνάδη και αίτημα για διαγραφή Πολάκη
Δριμύτατη κριτική εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και προσωπικά κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που διεξάγεται στη Βουλή για το κίνημα του #metoo και τις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης. Υπεραμύνθηκε των πολιτικών και των κινήσεων της υπουργού, Λίνας Μενδώνη, χαρακτηρίζοντας «επικοινωνιακό λάθος» τον χαρακτηρισμό της προς το πρόσωπο του Δημήτρη Λιγνάδη ως «επικίνδυνου», ενώ ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ τη διαγραφή του Παύλου Πολάκη.
Μητσοτάκης: Ήταν λάθος της Μενδώνη να χαρακτηρίσει τον Λιγνάδη «επικίνδυνο»
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ για «αριστερόχρωμο τραμπισμό».
«Είναι δικαίωμά σας να ζητάτε την παραίτηση της κυρίας Μενδώνη, εδώ έχετε ζητήσει ήδη την παραίτηση του μισού Υπουργικού Συμβουλίου», είπε σε σκωπτικό τόνο ο κ. Μητσοτάκης.
Υπεραμύνθηκε του έργου της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη λέγοντας: «Θεωρώ ότι η κυρία Μενδώνη είναι μια αποτελεσματική και καλή υπουργός, γιατί χάρη σε εκείνη προχωρούν μεγάλα έργα όπως το Ελληνικό, η Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης. Κι ας έχει αστοχήσει επικοινωνιακά. Εγώ πρώτος σας το λέω ότι ήταν λάθος της κυρίας Μενδώνη να χαρακτηρίσει τον κ. Λιγνάδη "επικίνδυνο"».
Για την υπόθεση Λιγνάδη: Απομακρύνθηκε 5 ώρες από τη δημοσίευση της πρώτης καταγγελίας
Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα:
«Είπατε δύο φορές ότι ήταν φίλος μου» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. «Δεν τον ήξερα παρά ως ηθοποιό. Τοποθετήθηκε από την υπουργό. Αν κάποιος ήξερε όφειλε να το πει» συμπλήρωσε και ανέφερε: «Ταυτόχρονα με την πρώτη καταγγελία, την ίδια ημέρα, οδηγήθηκε σε παραίτηση και η παραίτησή του έγινε αμέσως δεκτή. Εκεί κλείνει η κυβερνητική αρμοδιότητα. Με την πρώτη μήνυση η υπόθεση έφτασε στα χέρια της δικαιοσύνης».
Μιλήσατε για συγκάλυψη. Ποια συγκάλυψη; αναρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζοντας την ομιλία του και απευθυνόμενος στον αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Ο κ. Λιγνάδης απομακρύνθηκε 5 ώρες από τη δημοσίευση της πρώτης καταγγελίας που ήταν ανώνυμη αλλά τον φωτογράφιζε με σαφήνεια. Το παραδέχτηκε ο εκπρόσωπός σας. Συνελήφθη αμέσως μετά την πρώτη μήνυση. Ζητήσατε την παραίτηση της υπουργού γιατί έπρεπε να ξέρει. Αλλά να ξέρει τι, για τις σκοτεινές πλευρές ενός ανθρώπου; Αυτές που γνωρίζατε εσείς ως πρωθυπουργός όταν είχατε τον ίδιο πρόσωπο διευθυντή της νέας σκηνής του Εθνικού; Ή μήπως αυτές που συνάδελφοί του λένε τώρα εκ των υστέρων ότι ήξεραν αλλά τις κάλυπτε η ομερτά του επαγγέλματος. Είπατε ότι δεν έγινε προκήρυξη. Εσείς τον κ. Λιβαθηνό με προκήρυξη τον διορίσατε;», ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός.
Μητσοτάκης: Κύριε Τσίπρα να πάρετε θέση για αυτή τη λάσπη που εκτοξεύεται προς μια ολόκληρη παράταξη
«Μίλησα για τις δημοσιεύσεις των βουλευτών σας. Είστε υπόλογος για τους βουλευτές σας. Να πάρετε θέση για αυτή τη λάσπη η οποία εκτοξεύεται προς μια ολόκληρη παράταξη που γεννήθηκε για να υπηρετεί την πατρίδα και όχι για να τη διασύρουν τα τρολ της Κουμουνδούρου», τόνισε, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Υπό κανονικές συνθήκες το αντικείμενο της συζήτησης θα ήταν διαφορετικό. Μία τέτοια αντιπαράθεση δεν αξίζει σε αυτό που ζητά η κοινωνία. Γίνεται για να υπάρξει κάθαρση του πολιτικού κλίματος» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Μακάρι, το εύχομαι, να αποκηρύξετε ανοικτά αυτές τις απαράδεκτες συμπεριφορές. Να ακούσουμε καθαρές κουβέντες. Αλλά επιλέξατε να μετατρέψετε ένα κοινωνικό θέμα εθνικών διαστάσεων σε ένα ύπουλο χτύπημα και πλήγμα, υποτίθεται, στο προσωπικό μου κύρος. Τώρα αποφασίσατε να επενδύσετε στην επίπλαστη ηθικολογία. Επιλέξατε να επενδύσετε στην υπόθεση Λιγνάδη ποντάροντας σε ένα θέμα γνωρίζοντας καλά το λαϊκισμό που θα μεταμορφώσει τους γερμανοτσολιάδες του 2011 στους παιδεραστές του 2021».
Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Τσίπρα να διαγράψει τον Παύλο Πολάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ
«Είπα ότι θα ασχοληθώ προσωπικά με το θέμα αυτό για να το λύσω και δημιούργησα ειδική γραμματεία» είπε, συνεχίζοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έκανε αναφορά στην κα Αγαπηδάκη, που «έσκυψε στο πρόβλημα και το έλυσε. Δεν σας καταλογίζω πρόθεση γιατί δεν το λύσατε εσείς» είπε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας «δεν θα αφήσω υπαινιγμό όπως αυτά των τρολ του διαδικτύου. Ήρθε αυτή η κυβέρνηση και το έλυσε».
Γι' αυτή την κυρία Αγαπηδάκη - συνέχισε ο πρωθυπουργός - ο κ. Πολάκης ανεβάζει ανάρτηση «Αγαπηδάκι το τρολάκι της ΝΔ». Περιμένω αν μη τι άλλο αυτή τη συμπεριφορά να την καταδικάσετε απερίφραστα και κάποια στιγμή να διαγράψετε στέλεχός σας για αυτά τα οποία λέγονται.
«Ίσως όμως αυτή να είναι η διαφορά μας» είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. «Εμείς έχουμε την κα Αγαπηδάκη και εσείς τον κ. Πολάκη. Σας ρωτώ και πάλι κα περιμένω καθαρές απαντήσεις. Αν σας εκφράζουν οι χυδαιότητες του κ. Βαξεβάνη ή μήπως προτιμάτε την «Αυγή». Αναρωτιέμαι πως τοποθετούνται και τα υπόλοιπα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Απαντήστε ως πολιτικός σε ένα πολιτικό. Αν είστε με την επίσημη εφημερίδα σας, πως εξηγείτε ότι ο διευθυντής της μία ημέρα πριν έλεγε ότι υπάρχουν παιδεραστές που βρίσκονται στο περιβάλλον του πρωθυπουργού. Πόσα πρόσωπα έχει αλήθεια το επιτελείο σας;».
Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Σας ρωτώ σαν πατέρα, κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι καλύπτει παιδεραστές;
«Οι ενορχηστρωτές της αθλιότητας που περιγράφω πρέπει να βγουν κάποια στιγμή από τον υπόνομο», συνέχισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.
«Δυσχεράνουν την ίδια λειτουργία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Σας κοιτώ στα μάτια και σας ρωτώ ανοιχτά πριν ο κατήφορος ολοκληρωθεί. Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι καλύπτει παιδεραστές και η ΝΔ διακινεί κύκλωμα ανηλίκων; Πως τολμά βουλευτής σας να διαλαλεί ότι ανήλικα ψωνίζονται από μη κυβερνητικές οργανώσεις. Ο κ. Πολάκης κάνει χυδαίες αναρτήσεις αφήνοντας υπονοούμενα. Κύριε Τσίπρα σας καλώ να απαντήσετε ως Αλέξης Τσίπρας, πατέρας δύο παιδιών στον Κυριάκο Μητσοτάκη πατέρα τριών παιδιών».
Μητσοτάκης: Η διαδικασία εξυγίανσης κινδυνεύει να χάσει το στόχο της, να μετατραπεί σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης
«Εύχομαι και ελπίζω στο τέλος της συζήτησης να μπορούμε να καταλήξουμε στην κοινή μας γραμμή για την αντιμετώπιση της ουσίας του προβλήματος. Να εξετάσουμε από κοινού πως το θεσμικό μας πλαίσιο θα αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τα φαινόμενα» είπε ο πρωθυπουργός, Κυριακος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση για την ποιότητα της Δημοκρατίας και του Δημοσίου Διαλόγου. Είχαμε ένα κύμα αποκαλύψεων μετά τις καταγγελίες Σοφίας Μπεκατώρου, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και εξήγησε πως «προκάλεσα αυτή τη συζήτηση γιατί αυτή η διαδικασία εξυγίανσης κινδυνεύει να χάσει το στόχο της, να μετατραπεί σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης. Λες και το έγκλημα έχει χρώμα και η ντροπή ιδεολογία».
Η αντιμετώπισή τους - συνέχισε ο πρωθυπουργός - προϋποθέτει συνεργασία πολιτείας και πολιτών, δράση κράτους δικαίου και την αντίδραση της κοινωνίας δικαίου. «Δεν είναι τυχαίο ότι στη χώρα μας όλα αυτά ξεκίνησαν από τη μαρτυρία Σοφίας Μπεκατώρου στις 16 Ιανουαρίου σε εκδήλωση της ΓΓ Αθλητισμού, πρωτοβουλία που χαιρέτησα αμέσως» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε «Επικοινώνησα μαζί της και τη χαρακτήρισα Ολυμπιονίκη της εμπιστοσύνης. Αντίστοιχα όλα τα κόμματα χαιρέτησαν αυτή τη γενναία πράξη. Μιλάμε, καταγγέλλουμε, αποκαλύπτουμε. Αυτούς τους τρεις παράλληλους δρόμους επιχειρεί να κλείσει ο εκτροχιασμός και ο υποβιβασμός της δημόσιας συζήτησης».
«Σήμερα η φωνή έσπασε τη σιωπή και είναι η σειρά της πράξης να σπάσει την αδράνεια»
«Το κίνημα «#MeΤoo» ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια στην Αμερική. Εκδηλώθηκε τώρα, το 2021, στην πατρίδα μας. Σήμερα η φωνή έσπασε τη σιωπή και είναι η σειρά της πράξης να σπάσει την αδράνεια», ανέφερε ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας την πρωτολογία του στη Βουλή. «Το «#ΜeΤoo» είναι κίνημα υγιές. Οφείλει να μην χάνεται στις φήμες ώστε να μην ακυρώνεται και να μην παίρνει τη μορφή χυδαίας πολιτικής εκμετάλλευσης» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Η σύγχυση είναι η άλλη όψη της συγκάλυψης» συμπλήρωσε.
«Εδώ και ένα μήνα η κοινωνία υπέστη ένα σκληρό σοκ. Η κοινή άμυνα είναι κίνηση απελευθέρωσης. Κι όμως τις τελευταίες ημέρες πρωταγωνιστές δεν είναι τα θύματα. Ένα καινούριο κύμα λαϊκισμού και θολών κατηγοριών διακινείται. Σαν οι βιαστές να διαχωρίζονται σε αριστερούς και δεξιούς. Ο κατήφορος αυτός ξεστρατίζει την υπόθεση του ελληνικού «#ΜeΤoo».
Μητσοτάκης: Κανείς δεν φταίει αν δεν ήξερε χτες, θα φταίει όμως αν μάθει σήμερα και δεν αντιδράσει αύριο
«Ένα κύμα καταγγελιών διαχέεται οριζόντια στην ελληνική κοινωνία με τη χώρα μας να μπαίνει και αυτό στην ιστορία του #metoo. Το έγκλημα δεν έχει χρώμα ούτε ιδεολογία. Απαιτείται συστράτευση κοινωνίας - πολιτών, την εφαρμογή του Κράτους Δικαίου και τη συμμαχία της Κοινωνίας Δικαίου», είπε ο πρωθυπουργός.
Το κίνημα του #metoo αγγίζει την απεχθέστερη εκδοχή του προβλήματος: βία και σεξουαλική κακοποίηση.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να είναι τυφλό και υποκειμενικό, ούτε να υποκύπτει σε πολιτικές σκοπιμότητες.
Υπογράμμισε ότι η ελληνική κοινωνία υπέστη ένα φοβερό σοκ από τις αποκαλύψεις, τονίζοντας ότι θα πρέπει να δούμε την κατάσταση αυτή ως μια ευκαιρία για να αποδιώξουμε ό,τι αμαυρώνει τη ζωή μας.
Θύμισε ότι η απαρχή των αποκαλύψεων έγινε με τη μαρτυρία της Σοφίας Μπεκατώρου στις 16/01.
«Μιλάμε, καταγγέλλουμε, αποκαλύπτουμε. Αυτό είπα από την πρώτη στιγμή, εξαίροντας τη γενναία στάση της Σοφίας Μπεκατώρου», πρόσθεσε.
Μητσοτάκης: Αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο: Θεσπίζεται η πλατφόρμα metoo.gov.gr
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση προχωρά σε αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου.
Ειδικότερα:
- Ανοίγει η πλατφόρμα metoo.gov.gr
- Για τους ανήλικους το αδίκημα δεν θα παραγράφεται μέχρι να ενηλικιωθεί το θύμα.
- Δημιουργείται μητρώο για όσους δουλεύουν με παιδιά σε δομές κλπ (όχι στην εκπαίδευση)
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου