” Ότι να ΄ναι” με τα κρούσματα του κορονοϊού; Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση που τρομάζει…
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΔΟΥΛΑΣ*
Ουραγός της Ευρώπης και 50η μεταξύ 53 χωρών παγκοσμίως είναι η Ελλάδα στη διαχείριση της πανδημίας σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Bloomberg, όταν στο πρώτο κύμα της πανδημίας η χώρα μας ήταν υπόδειγμα παγκοσμίως.
Μετά από επτά εβδομάδες καθολικού lockdown η μείωση των κρουσμάτων ήταν μόνο 66% σε σχέση με την προ του lockdown εβδομάδα, αυτή τη φορά όμως δεν ευθύνονται οι πολίτες οι οποίοι κατά γενική ομολογία τηρούν στην πλειοψηφία τους τα μέτρα, αλλά την ευθύνη φέρουν οι ειδικοί επιστήμονες τους οποίους η Κυβέρνηση εμπιστεύθηκε και οι οποίοι προέβλεπαν ότι αρχές Δεκεμβρίου όλα θα ήταν καλά.
Αποτυχία ειδικών και ΕΟΔΥ στη διαχείριση της πανδημίας
Αυτή τη φορά οι εισηγήσεις, οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις των ειδικών και η γενική διαχείριση της πανδημίας από τον ΕΟΔΥ απέτυχαν παταγωδώς, με αποτέλεσμα η υγεία να μην είναι σήμερα στα επιθυμητά επίπεδα και η οικονομία να καταρρέει και συγκεκριμένα:
- Όταν οι ειδικοί επιστήμονες δήλωναν ότι τα Χριστούγεννα θα υπάρξουν 2.000 κρούσματα, ενώ στις 25.12.2020 ανακοινώθηκαν μόλις 617 κρούσματα, η Κυβέρνηση παράτεινε το καθολικό lockdown μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, λαμβάνοντας αποφάσεις με λάθος στοιχεία.
- Ο καθηγητής της Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κώστας Γουργουλιάνης στις 18.12.2020 έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δεν συμβαδίζουν με την επιδημιολογική εικόνα, οι αριθμοί που δίνει ο ΕΟΔΥ χωρίς να συνοδεύονται από στοιχεία είναι αναντίστοιχοι με την πραγματικότητα στα Νοσοκομεία, ότι λαμβάνονται αποφάσεις με λάθος στοιχεία από τον ΕΟΔΥ και για να πάρει κανείς αποφάσεις χρειάζονται δεδομένα και αν δεν έχεις τα σωστά δεδομένα απλά δεν μπορείς αποφάσεις.
- Όταν ο ΕΟΔΥ σε μία συγκεκριμένη ημέρα ανακοινώνει κρούσματα, όπου συμπεριλαμβάνονται και κρούσματα των προηγούμενων 15 ημερών, η γενική επιδημιολογική εικόνα της χώρας αλλοιώνεται.
- Όταν από το καλοκαίρι υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ των ημερήσιων κρουσμάτων και του συνόλου των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας που ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ (λάθος προσθαφαίρεσης), η οποία έφθασε μέχρι και σε ημερήσιο λάθος 58 κρουσμάτων, ποιος μπορεί να τον εμπιστεύεται.
- Όταν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ανακοινώνονται καθημερινά οι θάνατοι και τα τεστ που πραγματοποιούνται ανά περιφερειακή ενότητα, ώστε οι τοπικές αρχές να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την καταστολή της διασποράς της πανδημίας, στην Ελλάδα ανακοινώνονται μόνο τα κρούσματα και οι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις στην περιφέρεια γίνονται σε κεντρικό επίπεδο με τις εισηγήσεις των ειδικών, αγνοώντας παντελώς την τοπική αυτοδιοίκηση.
- Όταν ο ΕΟΔΥ κάνει λάθος στον υπολογισμό του ποσοστού θετικότητας των τεστ, παρουσιάζοντας μία εικονική πραγματικότητα, υπάρχει αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από τα πραγματικά δεδομένα.
- Όταν, όπως θα δούμε παρακάτω, σήμερα μόνο 11 νομοί είναι στο κόκκινο επίπεδο και οι υπόλοιποι νομοί υφίστανται ακόμη το οριζόντιο lockdown και όταν σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών το 86% των επιχειρήσεων έχει υποστεί οικονομική ζημιά, με το ποσοστό στην εστίαση να εκτοξεύεται στο 99% και ότι θα αναγκασθούν σε απολύσεις προσωπικού και όταν ο ΟΑΕΔ στις 18.12.2020 ανακοίνωσε ότι μέσα στο Νοέμβριο αυξήθηκαν κατά 109.725 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι, γιατί η Κυβέρνηση δεν επαναφέρει τους συγκεκριμένους νομούς στην προ lockdown περίοδο, με τα μέτρα που ίσχυαν τότε;
- Όταν σύμφωνα με τον δείκτη αξιολόγησης του Bloomberg, όπως θα δούμε στη συνέχεια, η Ελλάδα έχει το χειρότερο lockdown με την μικρότερη κινητικότητα των πολιτών και η χώρα μας υποχώρησε 19 θέσεις τον μήνα Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο, που είναι και η μεγαλύτερη πτώση από όλες τις χώρες μαζί με τις ΗΠΑ, ποιος άραγε ευθύνεται γι’ αυτό;
- Όταν σήμερα οι ειδικοί επιστήμονες προτείνουν παράταση του lockdown μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου και μάλιστα κάποιοι γραφικοί μέχρι το Πάσχα, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να τους εμπιστεύεται;
- Λάθος αποστολή δεδομένων του ΕΟΔΥ στο ECDC: Στις 25.12.2020 υπήρξαν δημοσιεύματα των μεγάλων ΜΜΕ με τίτλο όπως «Κάτω από το 4% ο δείκτης θετικότητας των τεστ covid-19 στην Ελλάδα», «Πράσινη η Ελλάδα στον χάρτη θετικότητας του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων)», με κύρια πηγή το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αλλά όταν ο ΕΟΔΥ στέλνει στο ECDC λανθασμένα δεδομένα και το ποσοστό θετικότητας των τεστ που υπολογίζει το ECDC θα είναι λανθασμένο. Όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα τα κρούσματα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ είναι εργαστηριακά επιβεβαιωμένα και δεν περιλαμβάνονται σε αυτά τα θετικά κρούσματα των rapid test. Στο ECDC όμως ο ΕΟΔΥ έστειλε, σύμφωνα με την έκθεση του ECDC, το σύνολο των κλινικών και rapid τεστ και όχι μόνο τα κλινικά τεστ, με αποτέλεσμα το ποσοστό θετικότητας των τεστ που υπολόγισε το ECDC να είναι 3,3%, ενώ το πραγματικό ποσοστό θετικότητας που υπολογίζεται από την παγκόσμια εφαρμογή ourworldindata.org, η οποία χρησιμοποιεί μόνο τα κλινικά τεστ, είναι 6,5%. Και το ερώτημα είναι σε τι αποβλέπει ο ΕΟΔΥ παρουσιάζοντας στους ευρωπαίους εταίρους μας μία εικονική πραγματικότητα, να διασυρθεί και πάλι στατιστικά η χώρα μας; Αυτή είναι η Ελλάδα που θέλουμε και αξίζουμε; Επισημαίνεται ότι για το παραπάνω λάθος του ΕΟΔΥ έχω ενημερώσει τους αρμόδιους από τις 16.12.2020.
Παγκόσμια αξιολόγηση του Bloomberg
Στον παρακάτω χάρτη φαίνεται η θλιβερή εικόνα της χώρας μας παγκοσμίως σύμφωνα με την πρόσφατη αξιολόγηση του Bloomberg, όπου λαμβάνονται υπόψη οι εξής 10 παράμετροι:
Κρούσματα ανά μήνα, θνησιμότητα, συνολικοί θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο πολίτες, ποσοστά των θετικών τεστ, πρόσβαση στα εμβόλια, αυστηρότητα του lockdown, ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών, πρόβλεψη για το μέλλον της οικονομίας, ανταπόκριση του συστήματος υγείας και πόσο άλλαξε η ζωή των πολιτών.
Η παραπάνω εικόνα προκαλεί θλίψη και ανησυχία σε όλους εμάς που στηρίζουμε εθελοντικά την Κυβέρνηση και αγωνιζόμαστε αμισθί γι’ αυτή.
H ώρα γενναίων πολιτικών αποφάσεων από την Κυβέρνηση
Η Κυβέρνηση σε αυτή την κρίσιμη στιγμή οφείλει να πάρει γενναίες πολιτικές αποφάσεις, αγνοώντας τους ειδικούς, των οποίων οι εισηγήσεις, οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις αστόχησαν αυτή τη φορά, διότι την οποιαδήποτε φθορά, η οποία αρχίζει και φαίνεται ήδη δημοσκοπικά, την υφίσταται η Κυβέρνηση και όχι οι ειδικοί.
Η Κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε άμεση άρση από τη Δευτέρα του οριζόντιου lockdown στους 28 νομούς που βρίσκονται ήδη σε πράσινο και κίτρινο επίπεδα υγειονομικής ασφαλείας εδώ και δύο εβδομάδες (φαίνονται παρακάτω) και μάλιστα 23 νομοί από αυτούς τους νομούς είναι πράσινοι και κίτρινοι εδώ και 3 εβδομάδες, επαναφέροντας τους συγκεκριμένους νομούς στην προ lockdown περίοδο με τα μέτρα που ίσχυαν τότε, χωρίς όμως να επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό.
Το καθολικό lockdown που λήγει στις 7 Ιανουαρίου θα πρέπει να παραταθεί μόνο στους νομούς που θα βρίσκονται ακόμη τότε στο κόκκινο επίπεδο υγειονομικής ασφαλείας.
Χάρτης και επίπεδα υγειονομικής ασφαλείας των νομών στις 25.12.2020
Στο χάρτη που ακολουθεί φαίνονται τα επίπεδα υγειονομικής ασφαλείας και προστασίας των νομών της χώρας τις τελευταίες επτά ημέρες, από 19 μέχρι 25 Δεκεμβρίου, βάσει των κριτηρίων του ποσοστού θετικότητας των τεστ και των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους που χρησιμοποιεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).
‘Όπως φαίνεται στο χάρτη, τις τελευταίες 7 ημέρες 25 νομοί βρίσκονται στο πράσινο επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας, 9 νομοί στο κίτρινο, 6 νομοί στο πορτοκαλί και 11 νομοί στο κόκκινο.
Στον παρακάτω πίνακα απεικονίζονται τα κριτήρια ταξινόμησης των νομών, ο μέσος όρος των κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών από 19 έως 25 Δεκεμβρίου, το επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας του κάθε νομού και τα επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας τις προηγούμενες 2 εβδομάδες, από τον οποίο προκύπτουν:
Τις τελευταίες 7 ημέρες 25 από τους 51 νομούς (49% των νομών) βρίσκονται στο επίπεδο 1 ετοιμότητας (πράσινο), οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Δωδεκανήσου, Εύβοιας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λασιθίου, Λευκάδας, Μεσσηνίας, Πρέβεζας, Ρεθύμνου, Σάμου, Φωκίδας και Χανίων.
Στο επίπεδο 2 επιτήρησης βρίσκονται 9 νομοί (18%), η Αττική, η Βοιωτία, η Ευρυτανία, η Κορινθία, τα Τρίκαλα, η Φθιώτιδα, η Φλώρινα, η Χαλκιδική και η Χίος.
Στο πορτοκαλί επίπεδο (3) αυξημένης επιτήρησης βρίσκονται 6 νομοί (12%), τα Γρεβενά, η Δράμα, η Ημαθία, η Καβάλα, η Λέσβος και η Πέλλα.
Στο επίπεδο 4 αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) βρίσκονται 11 νομοί (22%), οι νομοί Έβρου, Θεσσαλονίκης, Καρδίτσας, Κιλκίς, Κοζάνης, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πιερίας, Ροδόπης και Σερρών, που αντιπροσωπεύουν το 24% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.
Στα επίπεδα 1, 2 και 3 βρίσκεται το 78% των νομών, το οποίο αντιπροσωπεύει το 76% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.
Σε σχέση με το προηγούμενο επίπεδο ασφαλείας των 7 ημερών από 12 έως 18 Δεκεμβρίου:
- Δεκατρείς νομοί παρουσίασαν βελτίωση στο επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας κατεβαίνοντας επίπεδο.
- Η Αχαΐα από το επίπεδο 2 κατέβηκε στο επίπεδο 1.
- Η Ευρυτανία, τα Τρίκαλα και η Χαλκιδική βελτίωσαν το επίπεδό τους από 3 σε 2.
- Τα Γρεβενά, η Δράμα, η Ημαθία, η Καβάλα, η Λέσβος και η Πέλλα βελτίωσαν το επίπεδό τους από 4 σε 3.
- Σημαντική βελτίωση κατεβαίνοντας δύο επίπεδα υγειονομικής ασφαλείας παρουσίασαν η Καστοριά που βελτιώθηκε από το επίπεδο 3 στο 1 και οι νομοί Φλώρινας και Χίου που βελτιώθηκαν από το επίπεδο 4 στο 2.
- Ο νομός Κορινθίας ανέβηκε από το επίπεδο 1 στο 2.
- Τριανταεπτά νομοί παρέμειναν στο ίδιο επίπεδο υγειονομικής ασφαλείας.
- Συνολικά 28 νομοί από τους 51 νομούς της χώρας (55%) βρίσκονται στα επίπεδα 1 και 2 επί δύο εβδομάδες από τις 12 έως τις 25 Δεκεμβρίου, οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αττικής, Αχαΐας, Βοιωτίας, Δωδεκανήσου, Εύβοιας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κορινθίας, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λασιθίου, Λευκάδας, Μεσσηνίας, Πρέβεζας, Ρεθύμνου, Σάμου, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χανίων, ενώ 23 από τους παραπάνω νομούς βρίσκονται στα επίπεδα 1 και 2 επί τρεις εβδομάδες.
Συνοψίζοντας, τις τελευταίες 7 ημέρες 40 νομοί της χώρας οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 76% του συνολικού πληθυσμού, βρίσκονται στα επίπεδα 1 (πράσινο), 2 (κίτρινο) και 3 (πορτοκαλί) υγειονομικής ασφαλείας, ενώ 32 νομοί που αντιπροσωπεύουν το 69% του συνολικού πληθυσμού της χώρας βρίσκονται στα επίπεδα 1, 2 και 3 εδώ και 14 ημέρες και υφίστανται ακόμη τις συνέπειες του καθολικού lockdown, ενώ φαίνεται να πληρούν τα επίπεδα υγειονομικής ασφαλείας και προστασίας.
*Ο Νίκος Καρδούλας είναι Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Συνταγματάρχης ε.α.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου