Φλέγεται η Μινεάπολη: Οι μεγαλύτερες ταραχές που συγκλόνισαν τις ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία

ΗΠΑ
Λήψη σύντομου url
Από 
 0  0  0
Βρείτε μας
Διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει στις ΗΠΑ τις τελευταίες τέσσερις ημέρες μετά το θάνατο ενός αφρικανικού Αμερικανού άνδρα που βρίσκονταν υπό κράτηση από λευκούς αστυνομικούς.
Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ, ενός 46χρονου Αφροαμερικανού κατοίκου της Μινεάπολης, ο οποίος έχασε τη ζωή του όταν ένας αστυνομικός τον πάταγε για ώρα με το γόνατο στον λαιμό του, προκάλεσε οργή και αναταραχές, οι οποίες ξεκίνησαν στη Μινεάπολη και το Σεντ Πολ, αλλά εξαπλώθηκαν και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, όπως η Ατλάντα, η Νέα Υόρκη και η Ουάσιγκτον.
Στη διάρκεια της σύλληψης, ο Φλόιντ έλεγε επανειλημμένα ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει κάτι που αποτυπώνεται και σε βίντεο, το οποίο προκάλεσε αναστάτωση σε εθνικό επίπεδο και έφερε εκ νέου στο πρσκήνιο το ζήτημα της υπερβολικής χρήσης βίας από την αστυνομία.
Επίσης, στο δημόσιο διάλογο επαναφέρθηκαν και οι συζητήσεις για ενδεχόμενες φυλετικές προκαταλήψεις, ζήτημα που βρέθηκε στον πυρήνα τουλάχιστον τριών άλλων μεγάλων κυμάτων διαμαρτυρίας κατά την τελευταία δεκαετία.

Τα επεισόδια στο Φέργκιουσον

Τον Αύγουστο του 2014, η αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε τον 18χρονο τότε Μάικλ Μπράουν από το Φέργκιουσον του Μισσούρι, προκαλώντας βίαιες αναταραχές σε όλη την πόλη, με αποτέλεσμα να προκύψουν εκατοντάδες συλλήψεις και εμπρηστικέςεπιθέσεις.
Συγκρούσεις στο Φέργκιουσον
© AP PHOTO / JEFF ROBERSON
Συγκρούσεις στο Φέργκιουσον
Ο άοπλος νεαρός σκοτώθηκε από τον λευκό αστυνομικό του Φέργκιουσον, Ντάρεν Γουίλσον, μετά από ληστεία σε ένα κατάστημα της περιοχής.
Τον Νοέμβριο, οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές δεν άσκησαν κατηγορίες στον Γουίλσον για το περιστατικό, απόφαση που πυροδότησε ένα νέο κύμα διαμαρτυριών στο Σεντ Λούις και εξαπλώθηκε σε άλλες πόλεις στις ΗΠΑ, όπως το Λος Άντζελες, τη Βοστώνη και τη Νέα Υόρκη.
Τελικά, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ξεκίνησε μια έρευνα σχετικά με τα περιστατικά βίας από αστυνομικούς στο Φέργκιουσον και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο οργανισμός εμπλέκεται συνεχώς σε πρακτικές που εισάγουν διακρίσεις εναντίον των Αφροαμερικανών της κοινότητας.

Η Βαλτιμόρη βυθίζεται στο χάος

Παρόμοια γεγονότα έλαβαν χώρα στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ τον Απρίλιοτου 2015, όταν αξιωματικοί του αστυνομικού τμήματος της Βαλτιμόρης συνέλαβαν βίαια έναν μαύρο άντρα, ονόματι Φρέντι Γκρέι. Ο 25χρονος έπεσε σε κώμα αφού έφερε τραύματα στο νωτιαίο μυελό και το λαιμό του και κατέληξε μια εβδομάδα αργότερα.
Μόλις έγινε γνωστός ο θάνατος του Γκρέι ξέσπασαν νέες διαδηλώσεις σε όλη την πόλη, καθώς το αστυνομικό τμήμα δεν μπορούσε να παρέχει πειστικές εξηγήσεις για τη φύσητων τραυματισμών του άνδρα. Ως αποτέλεσμα των βίαιων ταραχών, δεκάδες αστυνομικοί τραυματίστηκαν, περίπου 200 άτομα συνελήφθησαν, πολλά αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν και εκατοντάδες τοπικές επιχειρήσεις υπέστησαν ζημιές.
​Εν τω μεταξύ, οι αξιωματικοί που κατηγορήθηκαν αρχικά για το θάνατο του Γκρέι αθωώθηκαν στη συνέχεια ένα χρόνο αργότερα.

Στις φλόγες και η Σάρλοτ

Τον Σεπτέμβριο του 2016, ένας 43χρονος Αφροαμερικανός, ο Κιθ Λαμόντ Σκοτσκοτώθηκε από έναν αστυνομικό στη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας.
Ο αξιωματικός, επίσης Αφροαμερικανός άνδρας, Μπρέντλεη Βίνσον, δήλωσε ότι ο Σκοτ, πατέρας επτά παιδιών, αρνήθηκε να συμμορφωθεί στις εντολές και να απομακρύνει το όπλο που κρατούσε, όπως αναφέρει η αστυνομία.
Στις φλόγες η Σάρλοτ
© AP PHOTO / GERRY BROOME
Επεισόδια στη Σάρλοτ
Η οικογένεια του Σκοτ αμφισβήτησε αυτούς τους ισχυρισμούς και μετά τον θάνατό του, οι διαδηλωτές που έφεραν πλακάτ που έγραφαν «Black Lives Matter» κατέβηκαν στους δρόμους της Σάρλοτ για δύο συνεχόμενες νύχτες, με μερικούς από αυτούς να πετούν αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων και πλαστικές σφαίρες.
Από τα εκτεταμένα επεισόδια ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, ενώ δεκάδες άλλοι συνελήφθησαν.
Ο Βίνσον δεν θεωρήθηκε υπεύθυνοςγια τη δολοφονία του Σκοτ, καθώς η εισαγγελική έρευνα για το περιστατικό, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο αστυνομικός «ενήργησε στα πλαίσια που προβλέπονται από τον νόμο».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ Γιάννης Ιωαννίδης και Ντόναλντ Τραμπ

Le Figaro: Σ. Τσιόδρας, ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει (βίντεο)