Ευρωπαϊκό ναυάγιο ενώ ο ιός εξαπλώνεται

Ευρωπαϊκό ναυάγιο ενώ ο ιός εξαπλώνεται

Ευρωπαϊκό ναυάγιο ενώ ο ιός εξαπλώνεται


Τέταρτη αποτυχημένη προσπάθεια των Ευρωπαίων τεχνοκρατών να δώσουν μια πειστική λύση που θα διατηρήσει τη συνοχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Αριθμός ρεκόρ παγκοσμίως καταγράφεται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής καθώς σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο. Κοντά στο 1.500.000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε ολόκληρο τον πλανήτη.
  • Μετά από 16 ώρες συζητήσεων δεν επήλθε συμφωνία στο Eurogroup με αποτέλεσμα ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού οργάνου να διακόψει τη συνεδρίαση για αύριο Πέμπτη.
  • Η νέα αύξηση-ρεκόρ των θανάτων ανεβάζει σε 12.722 τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν υποκύψει στην ασθένεια COVID-19 στις ΗΠΑ.
  • Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC), Ιταλό-Αμερικανός καθηγητής Μάουρο Φεράρι, υπέβαλε την παραίτησή του, εκτιμώντας ότι απέτυχε να πείσει τις Βρυξέλλες πως χρειάζεται ένα μεγάλης κλίμακας επιστημονικό πρόγραμμα καταπολέμησης της νόσου Covid-19.
  • Σε 1.832 ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της πανδημίας του νέου κορονοϊού (Covid-19) στην Ελλάδα. Στους 81 ο αριθμός των θυμάτων.
  • Πώς θα γίνουν οι διορθώσεις για το επίδομα των 800 ευρώ.

Μακρύς ο κατάλογος των θυμάτων στην Ισπανία

Άλλους 757 νέους θανάτους το τελευταίο 24ωρο, ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Υγείας. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε 14.555.
Τα νέα κρούσματα της επιδημίας που καταγράφηκαν κατά τις τελευταίες 24 ώρες ανέρχονται σε 6.180, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στην χώρα να διαμορφώνεται στα 146.690 κρούσματα.

Νέο διάγγελμα Μακρόν

Benoit Tessier / Pool via AP
Ο Γάλλος πρόεδρος θα απευθυνθεί αύριο το βράδυ στους Γάλλους πολίτες, στο τρίτο διάγγελμά του για την πανδημία που έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσοτέρων των 10.000 ανθρώπων στη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μακρόν θα μιλήσε κυρίως «για το θέμα των περιοριστικών μέτρων και το χρονοδιάγραμμά τους».
Στη Γαλλία τα απαγορευτικά μέτρα άρχισαν να εφαρμόζονται στις 17 Μαρτίου και η αρχική τους διάρκεια ήταν 15 ημέρες. Ηδη έχει δοθεί παράταση μέχρι τις 15 Απριλίου και κανείς δεν αμφιβάλει ότι θα ανακοινωθεί και νέα παράταση μερικών εβδομάδων. Το ερώτημα είναι εάν θα αποφασιστεί κάποια χαλάρωση των μέτρων.
Σύμφωνα με τις συστάσεις των επιστημόνων που συμβουλεύουν την κυβέρνηση, το ελάχιστο όριο που θα πρέπει να ισχύσουν ακόμα τα μέτρα είναι οι έξι εβδομάδες.

Κατάσχεση διαλυμάτων που προβάλλονταν ως αντισηπτικά

Κλιμάκιο υπαλλήλων της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής διενήργησε έλεγχο σε επιχείρηση, η οποία, μεταξύ άλλων, εμπορεύεται προϊόντα ατομικής προστασίας και προσωπικής φροντίδας.
Σε αποθηκευτικό χώρο της επιχείρησης, εντοπίστηκαν μεγάλες ποσότητες χειρουργικών μασκών, καθώς επίσης και διαλυμάτων τα οποία είχαν εισαχθεί ως καλλυντικά στη χώρα μας, με προέλευση από Τουρκία και Κίνα. 
Συγκεκριμένα, συνολικά εντοπίστηκαν: 
  • 4.070,95 λίτρα (που αντιστοιχούσαν σε 55.201 τεμάχια των 100ml και 50ml) προϊόντων, τα οποία είχαν εισαχθεί ως καλλυντικά αλλά διαφημίζονταν ως αντισηπτικά, χωρίς να έχουν την απαιτούμενη άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ.
  • 2.308 χειρουργικών μασκών για τις οποίες δεν επεδείχθησαν νόμιμα παραστατικά απόκτησης.

Πώς αντιδρούν οι ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ μετά το αδιέξοδο στο Eurogroup

© Kotelevskyi | Dreamstime.com
Την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας, παρά τις σημαντικές διαφοροποιήσεις τους, τονίζουν υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στον απόηχο της χθεσινής μαραθώνιας συνεδρίασης του Eurogroup που διακόπηκε δίχως συμφωνία.

Δεύτερη νύχτα στην εντατική για τον Μπόρις Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε μια «άνετη» δεύτερη νύχτα στη μονάδα εντατικής θεραπείας, εν μέσω ανησυχιών για τη σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας του αλλά και του πως η κυβέρνηση θα λάβει σημαντικές αποφάσεις για την πανδημία κατά την απουσία του.
Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε (BBC) στην πορεία της νοσηλείας του Τζόνσον σημειώνοντας πως η κατάσταση παραμένει «σταθερή», πως ο πρωθυπουργός «έχει καλή διάθεση», συνεχίζει να λαμβάνει οξυγόνο αλλά δεν έχει χρειαστεί να τοποθετηθεί αναπνευστήρας.
Να σημειώσουμε πως ο υπουργός εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος αναπληρώνει τον πρωθυπουργό, δεν έχει την εξουσιοδότηση να λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις χωρίς συμφωνία του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ επιμένει

Μετά την αποτυχία να βρεθεί κοινή λύση στην οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει (και) στην Ευρώπη η πανδημία ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.
«Η Ολλανδία ήταν και παραμένει ενάντια στην ευρωπαϊκά ομόλογα επειδή αυξάνουν τους κινδύνους στην Ευρώπη αντί να τους μειώνουν. Εκτός από το ότι είναι άσκοπο, δεν είναι επίσης λογικό ... [οι Κάτω Χώρες] να εγγυηθούν τα χρέη πουδημιουργούν άλλοι. Η πλειοψηφία των χωρών της ευρωζώνης υποστηρίζει αυτή τη γραμμή».

Κατάρρευση της γαλλικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο

Κλειστός ο δρόμος για το Βέλγιο στη γαλλική πόλη Βατρελός, στα βόρεια της χώρας
AP Photo/Michel Spingler
Το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 6% το πρώτο τρίμηνο του 2020, υπό το βάρος της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, η οποία σταμάτησε τη λειτουργία ολόκληρων τομέων της οικονομίας και βούλιαξε τη χώρα σε ύφεση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.
Οι εκτιμήσεις αυτές δείχνουν ότι αυτό το διάστημα η γαλλική οικονομία είχε τη χειρότερη απόδοση από το 1945. Η οικονομική δραστηριότητα έχει μειωθεί κατά 32% τις τελευταίες 15 ημέρες του Μαρτίου, αναφέρει η Κεντρική Τράπεζα με βάση έρευνα σε 8.500 επιχειρήσεις. 
Η ανάλυση της Κεντρικής Τράπεζας επιβεβαιώνει ότι οι περισσότεροι τομείς της οικονομίας έχουν δεχθεί μεγάλες, σκληρές απώλειες σε ότι αφορά στη δραστηριότητα τους, και κυρίως ο κατασκευαστικός τομές, το εμπόριο, οι μεταφορές, οι τουριστικές επιχειρήσεις και το catering.

«Μεγάλο δάνειο» θα χρειαστεί η Air France-KLM

Dreamstime
Οι πληροφορίες ότι ο αεροπορικός κολοσός μπορεί να χρειαστεί δάνειο 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για να επιβιώσει της κρίσης είναι ρεαλιστικές, επιβεβαίωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών
 «Είναι περίπου αυτού του οικονομικού μεγέθους» είπε π Ζαν Μπατίστ Ντζεμπαρί. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι είναι ρεαλιστικές αυτές οι εκτιμήσεις. Προφανώς είμαστε σε συζητήσεις με το κρατικό επενδυτικό ταμείο και την Ολλανδική πλευρά».

Κατά 254 αυξήθηκε ο αριθμός των θυμάτων στη Γερμανία

Άλλοι 254 ασθενείς υπέκυψαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην ασθένεια COVID-19 στη Γερμανία, όπου τα θύματα της πανδημίας του κορονοϊού ανέρχονται πλέον σε 1.861, ενώ επιβεβαιώθηκαν ακόμη 4.003 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει και αναρτά στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το Robert Koch-Institut, το οποίο ειδικεύεται στην αντιμετώπιση μολυσματικών ασθενειών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ Γιάννης Ιωαννίδης και Ντόναλντ Τραμπ

Le Figaro: Σ. Τσιόδρας, ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει (βίντεο)