Ανάλυση CNNi: Η Βρετανία εγκαταλείπει την ΕΕ – Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν




Μετά από τρεισήμισι χρόνια, τρεις πρωθυπουργούς και φαινομενικά ατελείωτες ψήφους στο Κοινοβούλιο από το δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit, η Βρετανία τελικά γίνεται η πρώτη χώρα που θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 11:01 το βράδυ της Παρασκευής.
Παρά το κατακλυσμιαίο αυτό γεγονός, σχεδόν όλες οι άμεσες αλλαγές δεν θα είναι ορατές για τους πολίτες. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα εισέλθει στη μεταβατική περίοδο που συμφωνήθηκε μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και της ΕΕ. Και οι όροι της συμφωνίας αυτής σημαίνουν ότι για τους επόμενους 11 μήνες, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει κράτος μέλος της ΕΕ σε όλα εκτός από το όνομα.

Τι συμβαίνει πραγματικά απόψε;

Το Ηνωμένο Βασίλειο αφήνει επίσημα την ΕΕ. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να απευθύνει ένα αισιόδοξο μήνυμα προς το έθνος. Οι Brexiteers θα γιορτάσουν με μεγαλοπρεπή τρόπο, καθώς διοργανώνονται πάρτι σε ολόκληρη τη χώρα - συμπεριλαμβανομένου και ενός απέναντι από το κοινοβούλιο.
Οι ψηφοφόροι που ήταν υπέρ της παραμονής θα διεξάγουν παρόμοια γεγονότα διαμαρτυρίας σε όλη τη Βρετανία.
Το κλίμα στις Βρυξέλλες είναι ανάμεικτο. Η σημαία της Ένωσης θα αφαιρεθεί από όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ (μία από αυτές θα τοποθετηθεί σε ένα μουσείο στις Βρυξέλλες) και οι ανώτεροι πολιτικοί της ΕΕ θα κάνουν πιθανώς δηλώσεις που θα εκφράζουν ότι αυτή είναι μια θλιβερή μέρα για την Ευρώπη και ότι θέλουν να παραμείνουν οι πιο κοντινοί φίλοι με την Ευρώπη.

Τι αλλάζει πραγματικά απόψε;

Θεωρητικά, αρκετά. Στην πράξη, πολύ λίγα. Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να εγκαταλείπει την ΕΕ, αλλά από τις 11:01 μ.μ. θα εξακολουθήσει να τηρεί το σύνολο της νομοθεσίας της ΕΕ και των ευρωπαϊκών δικαστηρίων. Κατά τους προσεχείς μήνες, θα συνεχίσει να καταβάλλει στον προϋπολογισμό της ΕΕ και να συμμορφώνεται με τυχόν αλλαγές στη νομοθεσία της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι τα μόνα πράγματα που θα αλλάξουν είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολικά. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα παύσει να έχει οποιαδήποτε ουσιαστική εκπροσώπηση στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και δεν θα παρίσταται πλέον σε συναντήσεις των ηγετών της ΕΕ. Έτσι, θα υπακούει στους κανόνες της ΕΕ χωρίς να έχει λόγο στην πολιτική της ΕΕ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ Γιάννης Ιωαννίδης και Ντόναλντ Τραμπ

Le Figaro: Σ. Τσιόδρας, ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει (βίντεο)