Μητσοτάκης: Στη Χάγη αν δεν τα βρούμε με Τουρκία - Θα τσακιστεί η τρομοκρατία

Μητσοτάκης για ψήφο Ελλήνων Εξωτερικού

Μητσοτάκης: Στη Χάγη αν δεν τα βρούμε με Τουρκία - Θα τσακιστεί η τρομοκρατία

© Φωτογραφία : SOOC / Nikos Libertas
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι επιθυμεί η Ελλάδα να είναι μέρος της λύσης στη Λιβύη και στάθηκε στην ανάγκη πολιτικής επίλυσης της κρίσης.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι πανέτοιμες και αποτρεπτικά ισχυρές» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ωστόσο ότι «η πόρτα του διαλόγου με τους γείτονες θα είναι από εμένα πάντα ανοιχτή».
Σε συνέντευξή του στο «Βήμα», επεσήμανε ότι επιμένει στην προσέγγιση των σχέσεων καλής γειτονίας με την Τουρκία, ωστόσο διευκρίνισε ότι «αυτό δεν σημαίνει πως η Ελλάδα δεν θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση της, ενεργοποιώντας ένα πολύ πυκνό πλέγμα διπλωματικών πρωτοβουλιών ώστε να αποκρούσει τις τελευταίες παράνομες και εκτός διεθνούς νομιμότητας και κοινής λογικής κινήσεις της τουρκικής πλευράς».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Τουρκία έχει απομονωθεί από τις επιλογές της και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν απαιτεί, αλλά και δεν εκχωρεί τίποτα.
«Ο δρόμος του διαλόγου είναι ανοιχτός και για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και για τις διερευνητικές επαφές, και για πολιτικό διάλογο. Πρόθεσή μου, λοιπόν, είναι να συζητούμε με την Τουρκία και στα τρία επίπεδα» σημείωσε και πρόσθεσε πως «θα πρέπει να πούμε καθαρά ότι αν δεν μπορούμε να τα βρούμε, τότε θα πρέπει να συμφωνήσουμε η μία διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα να εκδικαστεί από ένα διεθνές δικαιοδοτικό όργανο, όπως είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και για να είμαι απολύτως σαφής, αναφέρομαι στον ορισμό της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, εφόσον υπάρξει προσφυγή στη Χάγη για την επίλυση των διαφορών με την Τουρκία, «θα πρέπει να είμαστε αφενός απολύτως σίγουροι ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Και αφετέρου απολύτως έτοιμοι να δεχθούμε την τελική απόφαση ενός τέτοιου διεθνούς οργάνου. Θεωρώ δεδομένο ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα τύγχανε της στήριξης όλων των πολιτικών δυνάμεων».

«Να είμαστε μέρος της λύσης στη Λιβύη»

Αναφερόμενος στη Λιβύη, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «θέλουμε να είμαστε μέρος της λύσης γιατί μας αφορά και εμάς» και εξήγησε ότι «είμαστε γειτονική χώρα, άλλωστε είμαστε πιο κοντά σε αυτήν από όσο η Τουρκία».
Σημείωσε, δε, ότι ζήτησε να συμμετάσχει και η Ελλάδα στη διαδικασία του Βερολίνου. «Γιατί συμμετέχει η Τουρκία και όχι η Ελλάδα;» και πρόσθεσε ότι θα χρειαστεί οπωσδήποτε πολιτική επίλυση της κρίσης στη Λιβύη.

«Αν υπήρξαν μεμονωμένες συμπεριφορές που ξεπέρασαν τα όρια, θα αποδοθούν ευθύνες»

Ερωτηθείς για τις καταγγελίες για αστυνομική βία, ανέφερε πως «είχα πει προεκλογικά ότι θα αφήσω την αστυνομία ελεύθερη να κάνει τη δουλειά της. Οι πολίτες το άκουσαν και μας εμπιστεύτηκαν γιατί ζητούν ασφάλεια στις γειτονιές τους».
Πρόσθεσε, πάντως, ότι «αν υπήρξαν μεμονωμένες συμπεριφορές που ξεπέρασαν τα όρια, αυτές θα ελεγχθούν και θα αποδοθούν ευθύνες», ενώ εξέφρασε τη στήριξή του στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την Ελληνική Αστυνομία.
Υπογράμμισε, δε, ότι «η τρομοκρατία θα τσακιστεί» και συνέχισε: «Θα φοβηθώ, δηλαδή, επειδή κάποιοι από αυτούς τους χώρους μας απειλούν ότι θα εντείνουν την αντίδραση τους;».
«Δεν διαπραγματευόμαστε με τρομοκράτες. Γιατί πιστεύουμε στη δημοκρατία και η τρομοκρατία είναι εχθρός της», συμπλήρωσε.

Τον Ιανουάριο στη Βουλή ο εκλογικός νόμος

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι μέσα στον Ιανουάριο θα κατατεθεί στη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος, που θα προβλέπει επαναφορά του μπόνους για το πρώτο κόμμα.
Όπως εξήγησε, το μπόνους θα γίνει κλιμακωτά, ανάλογα με το ποσοστό που θα λαμβάνει το πρώτο κόμμα. «Δεν γίνεται αν το πρώτο κόμμα παίρνει 18% να έχει το ίδιο μπόνους με αυτό που θα λάμβανε αν έπαιρνε 38%» διευκρίνισε.
Σε ό,τι αφορά το πρόσωπο που προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημείωσε ότι σημαντικό να μπορεί να συγκεράσει πολιτικές δυνάμεις μέσα στη Βουλή.

«Είχα προειδοποιήσει για τη Συμφωνία των Πρεσπών»

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ανέφερε πως προεκλογικά έκανε τα πάντα για να αποτραπεί.
«Είχα, ωστόσο, με απόλυτη ειλικρίνεια προειδοποιήσει πως αν υπογραφεί θα είναι δύσκολο να ανατραπεί. Τότε τα εθνικά προβλήματα θα γίνονταν σοβαρότερα και ο μόνος δρόμος θα ήταν η άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών της» συμπλήρωσε και πρόσθεσε: «Αυτό κάνω τώρα, επιστρέφοντας την χυδαία κριτική που κάποιοι ψελλίζουν: κοιτάζω να βελτιώσω πτυχές των Πρεσπών που δημιουργούν προβλήματα».

«Θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση για F-35»

Με φόντο την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον για τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ στις 7 Ιανουαρίου, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι Ελλάδα και ΗΠΑ «βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ». Αναφέρθηκε, δε, στον αγωγό EastMed, αλλά και στην αμυντική συνεργασία, επικαλούμενος ως παράδειγμα τον τομέα των drones.
«Και θα ξεκινήσουμε επίσης τη συζήτηση ώστε να αποκτήσουμε, σε βάθος χρόνου και όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, αεροσκάφη F-35», κατέληξε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ Γιάννης Ιωαννίδης και Ντόναλντ Τραμπ

Le Figaro: Σ. Τσιόδρας, ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει (βίντεο)