Μητσοτάκης: Η χώρα αποκτά ολοκληρωμένο σύστημα ασύλου

Μητσοτάκης: Η χώρα αποκτά ολοκληρωμένο σύστημα ασύλου

Μητσοτάκης: Η χώρα αποκτά ολοκληρωμένο σύστημα ασύλου
Πηγή: ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
«Η Ελλάδα αποκτά ένα σαφές, δομημένο και ολοκληρωμένο σύστημα για το άσυλο» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στη βουλή ολοκληρώνει την κάλυψη ενός μεγάλου κενού, που υπήρχε στη χώρα.
Από το βήμα της Βουλής, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως πριν από ένα μήνα είχε περιγράψει την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας επί του προσφυγικού και είχε μιλήσει για την ανάγκη προστασίας των συνόρων.
«Είχα μιλήσει για αναγκαίο διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών αλλά είχα μιλήσει και για τους κανόνες όσων το δικαιούνται να μένουν στην πατρίδα μας» τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Σήμερα, το σχέδιο νόμου που θα γίνει νόμος του κράτους ολοκληρώνει την κάλυψη ενός μεγάλου κενού. Η Ελλάδα αποκτά σαφές, δομημένο και λειτουργικό σύστημα ασύλου. Να συγχαρώ τον υπουργό και τον αναπληρωτή του για την πρωτοβουλία για την διαδικασία που ακολουθήθηκε».
Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνησή του παρέλαβε χιλιάδες ανθρώπους στοιβαγμένους στα νησιά, διάσπαρτους στην ενδοχώρα, προβληματικές δομές αλλά και σχεδόν 70.000 εκκρεμείς αιτήσεις.
«Η κυβέρνηση παρέλαβε χιλιάδες ανθρώπους στοιβαγμένους στα νησιά και διάσπαρτους στην ενδοχώρα, εγκαταστάσεις, όπως το αίσχος της Μόριας, 70.000 αιτήσεις ασύλου να παραμένουν εκκρεμείς και, παρά τις τεράστιες σπατάλες που ήδη ερευνά η OLAF, μόνο το 22% των ευρωπαϊκών κονδυλίων να έχει αξιοποιηθεί!».
Σημείωσε ακόμη πως έγιναν μόλις 1.806 επιστροφές κάτι που αποδεικνύει ότι το σύστημα ασύλου ήταν σε παράλυση και εξέπεμπε «το σήμα ότι στην Ελλάδα μπορεί να έρχονται άνθρωποι για να μείνουν, χωρίς κανέναν έλεγχο».
Υπογράμμισε δε, πως η «ψευδαίσθηση των “ανοιχτών συνόρων” απαιτεί οργάνωση για να προσαρμοστεί στη ρεαλιστική πολιτική των ασφαλών συνόρων».

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, η «ιδεοληψία των “μεταναστών που λιάζονται” θέλουν τόλμη και χρόνο, ώστε να μετατραπεί σε μια καθημερινότητα κράτους και πολιτών που νοιάζονται».
Ο πρωθυπουργός, κάνοντας μια σύντομη κωδικοποίηση του νομοσχεδίου, τόνισε πως υλοποιεί τρεις κομβικές αρχές.
-Πρώτον, κωδικοποιεί 5 διαφορετικούς νόμους, ένα Προεδρικό Διάταγμα και δεκάδες διάσπαρτες διατάξεις ή μεταφορές Οδηγιών. Όλα αυτά τα εναρμονίζει με το κοινοτικό Δίκαιο και τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων.
-Δεύτερον, απλοποιεί και συντομεύει τη χορήγηση ασύλου στους αληθινούς πρόσφυγες, δίνοντας προτεραιότητα στα παιδιά και στις οικογένειες, στις οποίες, μάλιστα, παρέχει αμέσως πρόσβαση σε Υγεία και Εκπαίδευση.
-Και τρίτον, εντάσσει όσους ζητούν προστασία σε ένα πλαίσιο σεβασμού και συνεργασίας με τις ελληνικές Αρχές.
«Όσοι παρελκυστικά θα διεκδικούν άσυλο, αλλά θα προσβάλλουν τη χώρα μας, δεν θα έχουν θέση εδώ» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως το νομοσχέδιο κινείται σε διπλή κατεύθυνση:
«Αυστηροί κανόνες, που βάζουν τέλος σε παρανομίες και αυθαιρεσίες, αλλά και ευαισθησία, που παρέχει πρόσθετα δικαιώματα στους αδικημένους». Έτσι, όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «στο εξής, κάθε αίτηση θα πρέπει να εξετάζεται μέσα σε 6 μήνες αντί για 9 όπως ίσχυε. Και η απόφαση θα δίνεται στον ενδιαφερόμενο μέσα σε 10 ημέρες αντί για 20. Αν, όμως, στο μεταξύ, ο αιτών δεν συνεργάζεται με τις Αρχές ή έχει αποχωρήσει από τη χώρα χωρίς άδεια, το αίτημά του θα κρίνεται αυτομάτως αβάσιμο. Και θα είναι υποψήφιος προς αναχώρηση. Γι' αυτό, άλλωστε και με το νέο σύστημα θα εξετάζονται πρώτα οι περιπτώσεις ευάλωτων προσώπων, αλλά και ατόμων με παραβατική συμπεριφορά».
Ανέφερε, μάλιστα, πως από τις προϋποθέσεις ευαλωτότητας, απαλείφεται το γενικόλογο «μετατραυματικό στρες» ενώ στα «ευάλωτα» και προς προστασία άτομα εντάσσονται, πλέον, όλοι οι ανήλικοι - και όχι μόνο οι ασυνόδευτοι.
Επιπλέον, μέλη της οικογένειας του αιτούντος θα θεωρούνται, πλέον, εκτός των συζύγων και των παιδιών, και ο εκτός γάμου σύντροφός του ενώ το ίδιο θα ισχύει και για τα εκτός γάμου τέκνα του και τους γονείς του, αλλά και για όποιον, γενικά, έχει την επιμέλεια ενός ανήλικου παιδιού.
Τόνισε ακόμη πως οι ανήλικοι, θα εισάγονται στις αντίστοιχες βαθμίδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αν οι γονείς τους δεν τηρούν αυτήν την υποχρέωση, θα έχουν κυρώσεις. Είπε ακόμη ότι όλοι οι νόμιμοι πρόσφυγες θα έχουν πρόσβαση στην Υγεία και στην Εργασία:
Ένας ειδικός αριθμός θα τους δίνει πρόσβαση στην περίθαλψη. Ύστερα από 6 μήνες, θα εντάσσονται σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης ώστε να πάψει η Ελλάδα να προσελκύει αλλοδαπούς οι οποίοι μέχρι σήμερα ζητούσαν διεθνή προστασία μόνο και μόνο για να βρουν μία δουλειά σε άλλο κράτος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ Γιάννης Ιωαννίδης και Ντόναλντ Τραμπ

Le Figaro: Σ. Τσιόδρας, ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει (βίντεο)