Γενοκτονία των Αρμενίων: Οργή της Τουρκίας για την αναγνώριση από την αμερικανική βουλή

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Γενοκτονία των Αρμενίων: Οργή της Τουρκίας για την αναγνώριση από την αμερικανική βουλή

© AP Photo / Akin Celiktas
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας
Την οργισμένη αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων. Βολές Τσαβούσογλου και ανακοίνωση από το τουρκικό ΥΠΕΞ.
Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Τουρκίας.
Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική Βουλή ενέκρινε ψήφισμα που αναγνωρίζει ως γενοκτονία τη δολοφονία περίπου 1,5 εκατ. Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, μεταξύ 1915 και 1923.

Τσαβούσογλου: Η επονείδιστη απόφαση είναι άκυρη για την κυβέρνηση και τον λαό μας

Την κίνηση της αμερικανικής βουλής επέκρινε έντονα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάνοντας λόγο για «επονείδιστη απόφαση».
Ο Τσαβούσογλου, σε ανάρτηση στο Twitter, τόνισε ότι η Τουρκία απέτρεψε ένα «μεγάλο παιγνίδι» με τη στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» στη βόρεια Συρία.
«Αυτοί που τα σχέδιά τους ματαιώθηκαν, στρέφονται σε απαρχαιωμένες αποφάσεις. Κύκλοι που πιστεύουν ότι θα πάρουν εκδίκηση με αυτόν τον τρόπο, κάνουν λάθος. Αυτή η επονείδιστη απόφαση εκείνων που εκμεταλλεύονται την Ιστορία για πολιτικούς λόγους είναι άκυρη και κενή για την κυβέρνηση και τον λαό μας», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Απορρίπτουμε το ψήφισμα

Ανακοίνωση εξέδωσε και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για το αμερικανικό ψήφισμα αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, σημειώνοντας ότι το «απορρίπτει».
«Το ψήφισμα που προφανώς έχει συνταχθεί και εκδοθεί για εγχώρια κατανάλωση στερείται ιστορικής ή νομικής βάσης. Το ίδιο το ψήφισμα δεν είναι επίσης νομικά δεσμευτικό. Ως πολιτικό βήμα χωρίς νόημα, οι μοναδικοί αποδέκτες είναι το λόμπι των Αρμενίων και οι αντιτουρκικές οργανώσεις», υπογραμμίζει η τουρκική διπλωματία.
Η Άγκυρα προσθέτει ότι αυτοί «ένιωσαν ηττημένοι μην μπορώντας να αποτρέψουν την επιχείρηση Πηγή Ειρήνης» θα έκαναν λάθος εάν νόμιζαν ότι μπορούν να πάρουν «εκδίκηση» με τον τρόπο αυτό καθώς το ψήφισμα είναι εντελώς άκυρο και κενό» στα μάτια «της τουρκικής κυβέρνησης και του λαού».
«Δεν μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη αυταπάτη από μια προσπάθεια επανεγγραφής της ιστορίας σύμφωνα με τη “ματιά” ενός πολιτικού σώματος», προσθέτει το τουρκικό ΥΠΕΞ προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι το ψήφισμα είναι ενάντια στο αμερικανικό και διεθνές δίκαιο. Η τουρκική διπλωματία επικαλείται τη Σύμβαση του 1948 για την πρόληψη και τιμωρία των γενοκτονιών.
«Δεν υπάρχει ετυμηγορία αρμόδιου δικαστηρίου όσον αφορά τα γεγονότα του 1915 που να διαπιστώνει το έγκλημα της γενοκτονίας», παρατηρεί η Άγκυρα, προσθέτοντας ότι η συζήτηση για τα γεγονότα του 1915 αφορά το πεδίο της Ιστορίας και όχι της πολιτικής. Εξάλλου, προσθέτει το τουρκικό ΥΠΕΞ, η πλευρά των Αρμενίων «απέρριψε» το 2005 τη δημιουργία μιας κοινής ιστορικής επιτροπής.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ προσθέτει ότι το ψήφισμα διαταράσσει τις σχέσεις  Τουρκίας-ΗΠΑ και εμπλέκεται με τα αμερικανικά συμφέροντα σε εποχές «ιδιαίτερα εύθραυστες» όσον αφορά τη διεθνή και περιφερειακή ασφάλεια.

Το ψήφισμα της αμερικανικής Βουλής για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Η αμερικανική Βουλή που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, ενέκρινε το ψήφισμα για τη γενοκτονία των Αρμενίων με 405 ψήφους υπέρ έναντι 11 ψήφους κατά.
«Πολλοί Αμερικανοί πολιτικοί, διπλωμάτες και ινστιτούτα έχουν δικαίως αναγνωρίσει αυτές τις φρικαλεότητες ως γενοκτονία, συμπεριλαμβανομένου του τότε Αμερικανού πρέσβη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία Χένρι Μόργκενθο και του Ρόναλντ Ρίγκαν», δήλωσε ο Έλιοτ Ένγκελ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων πριν την ψηφοφορία.
Υπενθυμίζεται ότι η γενοκτονία των Αρμενίων την εποχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου έχει αναγνωριστεί από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία. Στις αρχές του 2019, ο Εμανουέλ Μακρόν προχώρησε στην ανακήρυξη της 24ης Απριλίου ως ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ Γιάννης Ιωαννίδης και Ντόναλντ Τραμπ

Le Figaro: Σ. Τσιόδρας, ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει (βίντεο)