Εορτασμός για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Εορτασμός για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εορτασμός για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης


Αν και πέρασαν 75 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τα χιτλερικά στρατεύματα κατοχής, η επέτειος –εσκεμμένα «ξεχασμένη»– γιορτάζεται φέτος για τέταρτη μόλις χρονιά με εκδηλώσεις, ομιλίες, έκθεση με δημοσιεύματα από τον παράνομο Τύπο της Κατοχής και συναυλία με ρεμπέτικα τραγούδια.
Υπενθυμίζουμε ότι η επέτειος –παρέμενε και παραμένει για κάποιους ενοχλητικό το γεγονός ότι η απελευθέρωση της πόλης συντελέστηκε έπειτα από μάχες στις παρυφές αλλά και εντός της πόλης και ολοκληρώθηκε με τη θριαμβευτική είσοδο σε αυτήν των αντάρτικων δυνάμεων της Ομάδας Μεραρχιών Μακεδονίας του ΕΛΑΣ– καθιερώθηκε ως δημόσια γιορτή τοπικής σημασίας για τον Δήμο Θεσσαλονίκης με προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ 81/Α/09.05.2016).
Αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθεί επίσημη δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, ενώ στις 12.30 το μεσημέρι, θα γίνουν ομιλίες και εναπόθεση λουλουδιών από εκπροσώπους του Δήμου Θεσσαλονίκης στην αναθηματική πλάκα (η οποία και φέτος, όπως κάθε χρόνο, βανδαλίστηκε, όπως στη φωτογραφία της περασμένης εβδομάδας) προς τιμήν των ανταρτών του ΕΛΑΣ, που υπάρχει στη λεωφόρο 30ής Οκτωβρίου, πλησίον του Βασιλικού Θεάτρου.
Στο φουαγέ του Βασιλικού Θεάτρου, θα υπάρχει έκθεση ντοκουμέντων, «Εθνική Αντίσταση 1941-1944 - Ο παράνομος Τύπος στη Βόρεια Ελλάδα», πλαισιωμένη από το μουσικό σχήμα «Πριγκηπέσσα» που θα ερμηνεύσει ρεμπέτικα της Κατοχής.
Στην έκθεση, όπως είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Σπύρος Κουζινόπουλος, μέλος της επιτροπής διοργάνωσης που έχει συγκροτήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, «θα μπορούν οι επισκέπτες να δουν 32 από τις πιο σημαντικές εφημερίδες που εκδίδονταν μυστικά και με κινδύνους τα χρόνια της Κατοχής στην περιοχή της Μακεδονίας. Συνολικά, περίπου 200 ήταν οι παράνομες εφημερίδες». «Η 28η Οκτωβρίου του 1940 και η 30ή Οκτωβρίου 1944 γεφυρώνουν και συμβολικά τον σκληρό αγώνα που έδωσε ο λαός μας» σημείωσε το μέλος της επιτροπής πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, καθώς «μέχρι τώρα γιορτάζαμε την έναρξη του πολέμου, αγνοώντας τη λήξη του».
Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση την εγκύκλιο που εξέδωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, θα γίνουν ομιλίες και εκδηλώσεις στα σχολεία (;) για την αντίσταση στα χρόνια της Κατοχής και για την απελευθέρωση της πόλης.
Αν αυτά θα συμβούν αύριο στη Θεσσαλονίκη, αντιθέτως στην Καλαμαριά φαίνεται ότι έχουμε αλλαγή στάσης μετά την αλλαγή στη διοίκηση του δήμου. Φέτος, σε αντίθεση με ό,τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, δεν έχει προβλεφθεί καμιά εκδήλωση τιμής για τα θύματα του Μπλόκου της Καλαμαριάς, ούτε κάποια επετειακή εκδήλωση για την απελευθέρωση της Καλαμαριάς στις 30 Οκτωβρίου, όπως είχε αναγνωριστεί από το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο.
Εκδήλωση θα πραγματοποιήσει σήμερα η δημοτική παράταξη «Καλαμαριά Αλλιώς» με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Μπουμπουλίνα» (5.30 μ.μ., στο Μνημείο των Θυμάτων του Μπλόκου, συμβολή της οδού Κερασούντος και Μητροπολίτη Καλλίδου) με κατάθεση στεφάνων, προβολή του ντοκιμαντέρ «Τα ρόδα τα τριαντάφυλλα» του Μιχάλη Αγραφιώτη («Το μπλόκο της Καλαμαριάς»), ενώ από το πρωί θα λειτουργεί κιόσκι για διανομή ενημερωτικού υλικού.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ Γιάννης Ιωαννίδης και Ντόναλντ Τραμπ

Le Figaro: Σ. Τσιόδρας, ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει (βίντεο)