Όλα ήταν ένα ψέμα ...μια παρόλα μια πνοή» Ο Μητσοτάκης ξέχασε τα περί πλεονασμάτων - Δε θα θέσει θέμα στη Μέρκελ

Όλα ήταν ένα ψέμα ...μια παρόλα μια πνοή» Ο Μητσοτάκης ξέχασε τα περί πλεονασμάτων - Δε θα θέσει θέμα στη Μέρκελ

Ξεχάστε ό,τι ακούγατε προεκλογικά από τον Κυριάκο. Ο ίδιος το ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να θέσει θέμα μείωσης των πλεονασμάτων στην κυρία Μέρκελ "αφού ξέρω τι θα μου απαντήσει". Επίσης ξεχάστε και ελαφρύνσεις αφού η ανάπτυξη δεν φτάνει στο 4% που είχε θέσει ως προαπαιτούμενο. 
Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη FAZ είναι αποκαλυπτική της διγλωσσίας του. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που άλλα λέει στο κομματικό του ακροατήριο εντός Ελλάδας και άλλα στους ηγέτες εκτός.
Στο διαταύτα ο κ. Μητσοτάκης παραδέχεται ότι δεν πρόκειται να μειώσει τα πρωτογενή πλεονάσματα όπως έταζε προεκλογικά αφού δεν μπορεί να πείσει τους ηγέτες - τη Μέρκελ σήμερα -  γιατί είναι θεμα των θεσμών.
Το λέει καθαρά στη συνέντευξή του (απομαγνητοφώνηση από την Καθημερινή)
Θέλετε όμως και οι δανειστές να υποχωρήσουν στους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας με χαμηλότερο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή αυτό που απομένει χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πληρωμές τόκων, το οποίο αυτά τα χρόνια θα πρέπει να φθάσει στο 3,5% του ΑΕΠ.
Κ.Μητσοτάκης: Ο στόχος του 3,5% αποτελεί κληρονομιά του παρελθόντος. Αλλά αυτό η Ελλάδα το έχει υποσχεθεί. Επιβαρύνει σοβαρά την ελληνική οικονομία, ειδικά σε μια στιγμή που η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης. Αυτό που λέω είναι πολύ σαφές: Φυσικά, θα μείνουμε σε αυτόν τον στόχο το 2019, αλλά και το 2020. Όμως για τα επόμενα χρόνια θέλουμε να το συζητήσουμε. Αρχικά είναι σημαντική η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας και η υλοποίηση πραγματικών μεταρρυθμίσεων. Κατά τις επόμενες συζητήσεις με τους δανειστές το θέμα θα είναι να μας επιστραφούν τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τις συναλλαγές με ελληνικά κρατικά ομόλογα, όπως υποσχέθηκαν για την περίπτωση της τήρησης των συμφωνιών. Αυτά τα χρήματα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε παραγωγικά, σε αντίθεση με τους προκατόχους μας.
-Θα μιλήσετε για αυτό το θέμα, όταν θα συναντήσετε την Καγκελάριο Merkel την Πέμπτη;
Κ.Μητσοτάκης: Δεν θα αφιερώσω τον περισσότερο χρόνο της συνάντησής μου με την Καγκελάριο για αυτά τα ζητήματα. Γιατί γνωρίζω την απάντηση: γι’ αυτά αποφασίζουν οι θεσμοί των δανειστών. Δεν μου αρέσει ούτως ή άλλως η ιδέα ένας Έλληνας πρωθυπουργός να προσέρχεται στο Βερολίνο με μια μακρά λίστα επιθυμιών. Και επιπλέον αυτό δεν είναι αποτελεσματικό. Προτιμώ να μιλήσω για τις ελληνογερμανικές οικονομικές επαφές, για τη μετανάστευση, για τη σχέση με την Τουρκία. Γνωρίζω πολύ καλά την Καγκελάριο και νομίζω ότι θα είναι πολύ ικανοποιημένη για το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση από το στρατόπεδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η οποία διαθέτει και την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Και αυτό είναι επίσης θετικό για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Και για το θέμα της ανάπτυξης:
-Πόσο υψηλή προβλέπεται να είναι η πραγματική ανάπτυξη της Ελλάδας με βάση το πρόγραμμά σας;
Κ.Μητσοτάκης: Όλα εξαρτώνται από την παγκόσμια οικονομική κατάσταση, αλλά είπαμε ότι θέλουμε ανάπτυξη άνω του 3%. Σε μια χώρα που έχει χάσει το ένα τέταρτο του εθνικού της εισοδήματος, αυτός ο στόχος θα πρέπει να είναι εφικτός.
Διαβάστε επίσης: Ο Κυριάκος εξηγεί γιατί δεν μπορεί να δεσμευτεί για 13η σύνταξη και αποκλείει τη μείωση προκαταβολής φόρου (Video)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ Γιάννης Ιωαννίδης και Ντόναλντ Τραμπ

Le Figaro: Σ. Τσιόδρας, ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει (βίντεο)