Η δυσαρέσκεια ευνόησε τις σκοτεινές δυνάμεις

Η δυσαρέσκεια ευνόησε τις σκοτεινές δυνάμεις

Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ
 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 

Η δυσαρέσκεια ευνόησε τις σκοτεινές δυνάμεις

  • A-
  • A+
Ψήφο-διαμαρτυρία κατά της Ευρώπης της Δεξιάς και της σοσιαλδημοκρατίας, των τραπεζών και των business, της λιτότητας που εκπροσωπεί η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και των φορολογικών παραδείσων που έχουν αρχιτέκτονα τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έριξαν στις κάλπες οι Ευρωπαίοι πολίτες στις χθεσινές ευρωεκλογές.
Μια ψήφο, όμως, τυφλή, από αντίδραση, που εκμεταλλεύτηκαν οι μαύρες σειρήνες της άκρας Δεξιάς...
Βέβαια, η Ακροδεξιά δεν σάρωσε, όπως αναμενόταν, αλλά οι επιπτώσεις δεν θα είναι ανώδυνες, αν δεν «ξυπνήσουν» επιτέλους τα δημοκρατικά κόμματα, που της έδωσαν χώρο και την «έθρεψαν».
Στο ημικύκλιο του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχεδόν θα διπλασιαστούν οι έδρες των ακροδεξιών κομμάτων της Ευρώπης των «28»...
Αλλοι κερδισμένοι είναι οι Οικολόγοι, που επιβεβαίωσαν το ευνοϊκό ρεύμα που αυξάνεται συνεχώς υπέρ τους τελευταία σε πολλές χώρες, και το κόμμα των Φιλελευθέρων.
Οι μεγάλοι χαμένοι είναι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με επικεφαλής τον Μάνφρεντ Βέμπερ, το οποίο παραμένει πρώτο σε έδρες στη νέα Ευρωβουλή αλλά με σημαντικές απώλειες, και, κυρίως, οι Σοσιαλδημοκράτες που περιορίζονται να μαζεύουν τα ψίχουλα που τους ρίχνει η Δεξιά...
Οι δύο λοιπόν μεγαλύτερες Ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, το ΕΛΚ και οι Σοσιαλδημοκράτες, δεν σχηματίζουν πλέον πλειοψηφία. Αλλά και η Αριστερά βγήκε αποδυναμωμένη από τις χθεσινές εκλογές.
Η νέα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου διαμορφώνεται ως εξής:
● Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα έχει 173 έδρες έναντι 216 στις εκλογές του 2014. Παραμένει η πρώτη σε έδρες κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά δύσκολα θα επουλωθούν οι πληγές.
● Το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών θα έχει 147 έδρες έναντι 185. Απώλεια, λοιπόν, 38 εδρών.
● Η Ομάδα των Φιλελευθέρων (ALDE) διπλασιάζει σχεδόν, μετά την ένταξη στους κόλπους της των ευρωβουλευτών του κόμματος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, τις έδρες της από 69 σε 102 και γίνεται η τρίτη σε έδρες Ομάδα του Σώματος.
● Η Ομάδα των Οικολόγων (Πράσινοι) αυξάνει τις έδρες της από 52 σε 71. Πρόκειται για σημαντική επιτυχία υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει διάρκεια.
● Η ομάδα της Αριστεράς (GUE) θα έχει 42 έδρες αντί των 52.
● Μια Ομάδα της Ακροδεξιάς με επικεφαλής τον Εθνικό Συναγερμό της Γαλλίδας Μαρίν Λεπέν θα έχει 57 έδρες αντί των 36 στις εκλογές του 2014. Μια δεύτερη Ομάδα με επικεφαλής τον Βρετανό Φάρατζ θα αυξήσει τη δύναμή της σε 56 έδρες έναντι 42.
Η συμμετοχή των πολιτών της Ε.Ε. κυμάνθηκε στο 50% έναντι 44% στις εκλογές του 2014 και 49,8% το 1999. Ηταν η ευχάριστη έκπληξη των χθεσινών ευρωεκλογών και απόδειξη ότι οι πολίτες δεν επέδειξαν αδιαφορία.
Στο Βέλγιο έγιναν και εθνικές εκλογές. Η χώρα χωρίστηκε στη μέση. Στη Φλάνδρα σημειώθηκε σημαντική άνοδος της Ακροδεξιάς και στον Νότο, στη Βαλονία, φαίνεται να έχουν το πρώτο χέρι οι Σοσιαλιστές.
Τώρα θα αρχίσει μια περίοδος μακρών διαπραγματεύσεων μεταξύ των κομμάτων, που μπορεί να κρατήσουν μήνες, για την επίτευξη συμβιβασμών

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ Γιάννης Ιωαννίδης και Ντόναλντ Τραμπ

Le Figaro: Σ. Τσιόδρας, ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει (βίντεο)