Τουρκία - Θρίλερ: Μπροστά το ΑΚΡ του Ερντογάν σε Κωνσταντινούπολη, πίσω σε Αγκυρα και Σμύρνη

Τουρκία - Θρίλερ: Μπροστά το ΑΚΡ του Ερντογάν σε Κωνσταντινούπολη, πίσω σε Αγκυρα και Σμύρνη

Εστω και οριακά, το κόμμα του Τούρκου Προέδρου μοιάζει να αντέχει και να σώζει την παρτίδα...ωστόσο η καταμέτρηση συνεχίζεται.Newsroom

HuffPost GreeceΤουρκία - Θρίλερ: Μπροστά το ΑΚΡ του Ερντογάν σε Κωνσταντινούπολη, πίσω σε Αγκυρα και

Σε μια εκλογική αναμέτρηση που από πολλούς αναλυτές χαρακτηρίστηκε ως δημοψήφισμα για τον Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος μετρά δυνάμεις και αντοχή.
Το στοίχημα είναι οι μεγάλες πόλεις και όπως όλα δείχνουν, δεν θα βρει αλώβητος, αν και νικητής. Αυτό γιατί μπορεί η Κωνσταντινούπολη να θεωρείται δική του, η Άγκυρα ωστόσο του γυρνά την πλάτη.  Ο ίδιος, σε συνέντευξη Τύπου αναγνώρισε την αποτυχία του σε κάποιες πόλεις, ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. 

Δείτε λεπτό προς λεπτό τα αποτελέσματα σε όλες τις πόλεις

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, με οριακό προβάδισμα 49,66% ο πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ - και πάντοτε στενός συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν - δείχνει να διασφαλίζει τη νίκη στην Κωνσταντινούπολη. Με καταμετρημένο το 88% των ψήφων, το προβάδισμα του Γιλντιρίμ μοιάζει ασφαλές, καθώς ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό 47,78%, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters  (22:00 ώρα Ελλάδας).
Στην Άγκυρα, ο Μεχμέτ Οζασεκί που υποστηρίζει και πάλι το κόμμα του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, συγκεντρώνει  47,68%, πίσω από τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Μανσούρ Γιαβάς που φτάνει το 49,98%, με την καταμέτρηση να έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 80%.
Στην Σμύρνη, τρίτη σε πληθυσμό πόλη της Τουρκίας, η αντιπολίτευση έχει εξασφαλίσει ευρύ προβάδισμα, με ποσοστό 58,16% έναντι 38,24 %, ενώ η καταμέτρηση βρίσκεται κοντά στο 73%.
Στην Μπούρσα (Προύσα) προηγείται οριακά ο υποψήφιος του AKP Αλινούρ Ακτάς με ποσοστό 49,5%, με την καταμέτρηση στο 65%. 
Στην Αττάλεια, με καταμετρημένο το 79,6% προηγείται ο υποψήφιος του CHP Μουχιτίν Μποτζέκ με 50,44%.
Στο Ντιγιάρμπακιρ προηγείται με διαφορά, με ποσοστό 61,69%, ο υποψήφιος του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Αντνάν Σελτζούκ Μιζρακλί.
Σε εθνικό επίπεδο, προηγείται το κυβερνών κόμμα AKP του Ερντογάν.
Με καταμετρημένο το 50,375% των ψήφων το AKP εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 45,8%, ενώ το σημαντικότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό (CHP), κερδίζει το 30%.
Η συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές ανέρχεται στο 83%.
Εφόσον τα αποτελέσματα αυτά δεν ανατραπούν στη συνέχεια της βραδιάς, ο Τούρκος Πρόεδρος που ενεπλάκη προσωπικά πολύ ενεργά στην εκλογική μάχη για τους δήμους και τις νομαρχίες, θα έχει διασωθεί, έχοντας υποστεί πάντως σημαντικά πλήγματα.
Η απόσταση που χωρίζει τις πολιτικές δυνάμεις σε Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα είναι πολύ μικρότερη σε σύγκριση με κάθε προηγούμενη ψηφοφορία από το 2003 και την άνοδο του Ερντογάν στην εξουσία.

Τέσσερις νεκροί

Από αυτή την εκλογική αναμέτρηση δεν έλειψαν τα αιματηρά επεισόδια, που άφησαν πίσω τους τέσσερις νεκρούς. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι κατά την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας διαπιστώθηκαν 310 περιστατικά από τα οποία τα 62 ήταν προπηλακισμοί ή τραυματισμοί και τα 20 αφορούσαν παράνομη οπλοφορία.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια επεισοδίων έξω από εκλογικά τμήματα, ενώ άλλα δύο σκοτώθηκαν πριν από την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ Γιάννης Ιωαννίδης και Ντόναλντ Τραμπ

Le Figaro: Σ. Τσιόδρας, ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει (βίντεο)