Οδηγός φορολογικών δηλώσεων: Οι αλλαγές, οι παγίδες και οι κωδικοί για μείωση φόρου

Οδηγός φορολογικών δηλώσεων: Οι αλλαγές, οι παγίδες και οι κωδικοί για μείωση φόρου
Πηγή: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Ανοιχτή είναι εδώ και μερικές ημέρες η ηλεκτρονική εφαρμογή Taxisnet για φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων για το 2019, με την ΑΑΔΕ να θέτει σε λειτουργία την εφαρμογή πολύ νωρίτερα φέτος σε σχέση με άλλες χρονιές ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος σε φορολογούμενους και φοροτεχνικούς.

Ωστόσο και φέτος, όπως και τις υπόλοιπες χρονιές, η υποβολή της φορολογικής δήλωσης κρύβει παγίδες ενώ υπάρχουν και ορισμένες βασικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι.

Οδηγός για τις φορολογικές δηλώσεις

• Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φυσικών προσώπων λήγει στις 30 Ιουνίου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείεται το ενδεχόμενο να δοθεί κάποια παράταση.
 Εκτός από τη βασική φόρμα της φορολογικής δήλωσης Ε1, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν και δύο συνοδευτικά έντυπα -δηλαδή την αναλυτική κατάσταση ενοικίων Ε2 και τα πληροφοριακά στοιχεία επιχειρηματικής δραστηριότητας Ε3.
• Ο φόρος εισοδήματος θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις (Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο).
• Τα έγγαμα ζευγάρια υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση, εφόσον φυσικά κάποιος από τους συζύγους δεν έχει δηλώσει πως επιθυμεί να ξεχωριστή υποβολή.
• Φέτος κάθε σύζυγος θα λάβει ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα και θα εισπράξει τη δική του επιστροφή φόρου. Αυτό σημαίνει πως δεν θα γίνει συμψηφισμός μεταξύ του φόρου ή της επιστροφής κάθε συζύγου.
• Η υποβολή της φορολογικής δήλωσης γίνεται μόνο ηλεκτρονικά, μέσω Taxisnet.Η χειρόγραφη υποβολή επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις
.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ Γιάννης Ιωαννίδης και Ντόναλντ Τραμπ

Le Figaro: Σ. Τσιόδρας, ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει (βίντεο)