ΑθήναΣήμερα ψηφίζεται η ρύθμιση για την πρώτη κατοικία με το «βλέμμα» στο 1 δισ.


Αθήνα

Σήμερα ψηφίζεται η ρύθμιση για την πρώτη κατοικία με το «βλέμμα» στο 1 δισ.

© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOC
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Σε ονομαστική ψηφοφορία τίθεται σήμερα Βουλή η τροπολογία για την πρώτη κατοικία. Χθες, η κυβέρνηση προχώρησε σε δύο αλλαγές, προκειμένου να ικανοποιήσει τα αιτήματα των θεσμών και να ανάψει το «πράσινο φως» στην αποπληρωμή του 1 δισ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, μειώνεται στις 100.000 το όριο των ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών δανείων.
Σήμερα στις 12:30 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία στη Βουλή για την τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, μετά και από τη νομοτεχνική αλλαγή τελευταίας στιγμής, σε μια κίνηση που οδηγήθηκε η κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλίσει το «ok» των Ευρωπάιων για το 1 δισ. ευρώ. 
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης προχώρησε σε νομοτεχνική αλλαγή για τα επιχειρηματικά δάνεια, μειώνοντας στις 100.000 ευρώ από 130.000 ευρώ, όπως αρχικά προβλεπόταν, το ύψος του ληξιπρόθεσμου επιχειρηματικού δανείου για να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, υπογράμμισε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην αλλαγή αυτή σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, προκειμένου να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα για κρατική επιχορήγηση και να διασφαλιστεί η προϋπόθεση να προχωρήσουμε μπροστά και να δοθεί το «πράσινο φως» για την αποπληρωμή του 1 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη ρύθμιση, για να ενταχθεί ένας δανειολήπτης στη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, θα πρέπει το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του να μην υπερβαίνει το όριο των 130.000 ανά πιστωτή ή το όριο των 100.000 ανά πιστωτή εάν αφορά επιχειρηματικό δάνειο.
Ακόμα, με άλλη αλλαγή προβλέπεται η δυνατότητα να μπορεί ο αιτών να αποδείξει ότι η εμπορική αξία της κύριας κατοικίας του είναι διαφορετική από αυτή που περιγράφεται στα βιβλία των τραπεζών.
Στη σχετική νομοτεχνική αλλαγή αναφέρεται συγκεκριμένα:
Στο άρθρο 68 του σχεδίου νόμου:
α) Στο πρώτο εδάφιο της περίπτ. η΄ της παρ. 1, μετά τις λέξεις «δεν υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ ανά πιστωτή» προστίθενται οι λέξεις «ή τις 100.000 ευρώ ανά πιστωτή, αν στις οφειλές αυτές περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια».
β) Στο δεύτερο εδάφιο της περίπτ. η΄ της παρ. 1, μετά τις λέξεις «των 130.000 ευρώ» τίθεται οι λέξεις «ή των 100.000 ευρώ, αντίστοιχα».
Νωρίτερα, αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωνε ότι οι τεχνοκράτες τελούν εν αναμονή της αξιολόγησης των θεσμών για το νομοσχέδιο περί προστασίας της πρώτης κατοικίας, προκειμένου να καταστεί δυνατή η απόφαση για την εκταμίευση του 1 δισ. στο Eurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι.
«Εναπόκειται στους θεσμούς να πουν εάν έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει αυτό. Αλλά υπάρχει ακόμα λίγος χρόνος», σημείωνε ο ίδιος αξιωματούχος εν όψει της συνεδρίασης της επόμενης Παρασκευής.
Ερωτηθείς για τη διαδικασία που θα ακολουθήσει εάν δεν καταστεί δυνατή η εκταμίευση σε αυτό το Eurogroup, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε πως η απόφαση θα ληφθεί όποτε εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ Γιάννης Ιωαννίδης και Ντόναλντ Τραμπ

Le Figaro: Σ. Τσιόδρας, ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει (βίντεο)