Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν με καταρρίψεις μαχητικών αεροσκαφών

Ινδοί στρατιώτες και πολίτες του Κασμίρ κοντά σε συντρίμμια ελικοπτέρου της Πολεμικής Αεροπορίας της Ινδίας

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν με καταρρίψεις μαχητικών αεροσκαφών

© AFP 2018 / Tauseef Mustafa
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Κλιμακώνεται η κρίση Ινδίας - Πακιστάν για τις καταρρίψεις μαχητικών αεροσκαφών (9)
0 0 0
Την Τρίτη, η Ινδία βομβάρδισε θέσεις τρομοκρατών στο Κασμίρ, παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο του Πακιστάν. Η ένταση στις διμερείς σχέσεις έχουν κλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Φεβρουαρίου.
Τεταμένη είναι η κατάσταση μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν, με τις σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών να χαρακτηρίζονται από σημαντική επιδείνωση.
Ο πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ότι η πολεμική αεροπορία κατέρριψε δύο ινδικά μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία βρίσκονταν στον εναέριο χώρο του Πακιστάν. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι έχει θέσει υπό κράτηση έναν Ινδό πιλότο.
Από την πλευρά του, το Νέο Δελχί διευκρίνισε ότι έχασε ένα αεροσκάφος, κατά τη διάρκεια επίθεσης στρατιωτικών αεροπλάνων του Πακιστάν, πάνω από τα αμφισβητούμενα εδάφη του Κασμίρ, ενώ γνωστοποίησε ότι κατέρριψε κι ένα μαχητικό του Πακιστάν πάνω από τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ.
«Εντοπίστηκαν αεροσκάφη του Πακιστάν και η ινδική αεροπορία απάντησε άμεσα. Σ' αυτή την εναέρια εμπλοκή, ένα πακιστανικό μαχητικό κατερρίφθη από ένα "MiG 21 Bison" της ινδικής πολεμικής αεροπορίας. Το πακιστανικό αεροσκάφος εθεάθη από επίγειες δυνάμεις να πέφτει στην πακιστανική πλευρά. Σ' αυτή την συμπλοκή, δυστυχώς χάσαμε ένα ΜiG 21», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας.
Οι αρχές του Πακιστάν έθεσαν υπό κράτηση έναν Ινδό πιλότο το αεροσκάφος του οποίου είχε καταρριφθεί. Παρότι οι αρχικές αναφορές έκαναν λόγο για δύο πιλότους που κρατούνται, ο επικεφαλής εκπρόσωπος του στρατού του Πακιστάν δήλωσε ότι ο στρατός κρατά μόνο έναν πιλότο.
«Υπάρχει μόνο ένας πιλότος υπό κράτηση από τον Στρατό του Πακιστάν», ανέφερε o υποστράτηγος Ασίφ Γκαφούρ, σε μήνυμά του στο Twitter το οποίο συνοδεύεται από φωτογραφία που φέρεται να απεικονίζει τον Ινδό πιλότο. Ο εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού συμπλήρωσε ότι στον πιλότο έχει παρασχεθεί η φροντίδα που προβλέπει η στρατιωτική δεοντολογία.
Από την πλευρά του, το Νέο Δελχί κάλεσε το Ισλαμαμπάντ να απελευθερώσει αμέσως τον Ινδό πιλότο και να του επιτρέψει να επιστρέψει στην πατρίδα του, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας.
​Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού ανακοίνωσε το «κλείσιμο» του εναέριου χώρου, λόγω της έντασης με την Ινδία.
Βίντεο που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο SAMAA φέρεται να απεικονίζει τη στιγμή της κατάρριψης του ινδικού MiG-21. Στο βίντεο, το αεροσκάφος φαίνεται να πέφτει φλεγόμενο, παρότι η αυθεντικότητα του υλικού δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Σε άλλο βίντεο που καταγράφηκε στη διοικητική περιφέρεια Budgam στην ινδική πολιτεία Τζαμού και Κασμίρ φέρεται να απεικονίζεται η περιοχή συντριβής ενός μεταγωγικού ελικοπτέρου Mi-17 το οποίο αναφέρθηκε ότι συνετρίβη λόγω τεχνικής βλάβης. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με Ινδούς αξιωματούχους.
​Πάντως, σε μία προσπάθεια άρσης του κλίματος έντασης, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ιμράν Καν, δήλωσε ότι οι δύο χώρες «θα πρέπει να κάτσουν κάτω και να συζητήσουν», προκειμένου να επιλύσουν την κρίση.
Η κλιμάκωση επέρχεται ως συνέχεια των ινδικών βομβαρδισμών σε στρατόπεδο της τρομοκρατικής οργάνωσης Τζάις-ι-Μοχάμαντ, το οποίο βρισκόταν στην επονομαζόμενη «Γραμμή Ελέγχου» που χωρίζει τα ινδικά και πακιστανικά εδάφη της επαρχίας Τζαμού και Κασμίρ.
Το Νέο Δελχί εξήγησε ότι οι μη εξουσιοδοτημένες επιθέσεις από τον πακιστανικό εναέριο χώρο, αποτελούν απόρροια της αδυναμίας του Ισλαμαμπάντ να δράσει προς την κατεύθυνση της καταστροφής των τρομοκρατικών υποδομών.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν, την ίδια ώρα, χαρακτήρισε τις αεροπορικές επιθέσεις ως παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν κλιμακωθεί σημαντικά, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Φεβρουαρίου, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 45 Ινδών αξιωματούχων.
Το Νέο Δελχί έχει κατηγορήσει το Ισλαμαμπάντ ότι υποθάλπει τους τρομοκράτες, με τις πακιστανικές αρχές να απορρίπτουν τους σχετικούς ισχυρισμούς και να επισημαίνουν ότι οι καταγγελίες εντάσσονται στη στρατηγική της Ινδίας για απόσπαση της προσοχής της διεθνούς κοινότητας από την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή του Κασμίρ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ Γιάννης Ιωαννίδης και Ντόναλντ Τραμπ

Le Figaro: Σ. Τσιόδρας, ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει (βίντεο)