Οι πρώτες υπογραφές για το πρωτόκολλο εισδοχής της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ

Οι πρώτες υπογραφές για το πρωτόκολλο εισδοχής της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ

berlin-brandeburg-gate.jpg

Βερολίνο, πύλη του Βραδεμβούργου Η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα ολοκληρωθεί η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ | Ralf Hirschberger/dpa via AP
Το πρωτόκολλο εισδοχής της «Βόρειας Μακεδονίας» παρελήφθη από τα 29 κράτη-μέλη της Συμμαχίας με το Υπουργικό Συμβούλιο της Γερμανίας να ανάβει το «πράσινο φως» όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.
Η υπογραφή αναμένεται να γίνει από τους μόνιμους αντιπροσώπους της Συμμαχίας το Φεβρουάριο, ενώ θα πρέπει να ακολουθήσει η επικύρωση του πρωτοκόλλου από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα συμβάλει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα όχι μόνο στον ευρωατλαντικό χώρο, δεν θα ενδυναμώσει απλώς τη διατλαντική κοινότητα, αλλά θα αποτελέσει σημαντική ώθηση για την περαιτέρω σταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων», τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ και έκανε λόγο για «μια πραγματικά καλή είδηση για την Ευρώπη και για τη διατλαντική Συμμαχία».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πότε εκτιμά η γερμανική κυβέρνηση ότι θα ολοκληρωθεί η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, ο Στέφεν Ζάιμπερτ σημείωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την υπογραφή του πρωτοκόλλου, αλλά αυτό (το πρωτόκολλο) πρέπει ακόμη να υπογραφεί από τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα δε, με τις δικές του πληροφορίες, αυτό θα γίνει τον Φεβρουάριο.

Βουλγαρία

Και η βουλγαρική κυβέρνηση ενέκρινε το πρωτόκολλο ένταξης της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση της Σόφιας δήλωσε ότι είχε εξουσιοδοτήσει τον εκπρόσωπο της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ να υπογράψει το πρωτόκολλο εισδοχής.

Προχωρούν οι διαδικασίες

Στο μεταξύ, στην ΠΓΔΜ, το υπουργικό Συμβούλιο στη χθεσινή συνεδρίαση υιοθέτησε σχέδιο για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας που απορρέουν από την Συμφωνία των Πρεσπών.
«Αναμένουμε εντός των επόμενων ημερών να υπογράψουμε το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής μας χώρας, Νικόλα Ντιμιτρόφ.
Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE), Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος υποστήριξε ότι το κόμμα του, όταν κερδίσει τις εκλογές, «θα κάνει τα πάντα για να αλλάξει αυτήν τη διαδικασία», αποφεύγοντας ωστόσο να πει αν θα αναγνωρίσει την Συμφωνία των Πρεσπών. Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εφημερίδα της ΠΓΔΜ, επιτέθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας πως με τη συμφωνία «απαρνηθήκαμε το έθνος» επικαλούμενος τη ρηματική διακοίνωση που εξηγεί ότι ο όρος «nationality» υποδηλώνει την υπηκοότητα.

Τα επόμενα βήματα

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» περιγράφει αναλυτικά, τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν:
Αφού εγκριθεί από τα μέλη του ΝΑΤΟ το πρωτόκολλο εισδοχής... η γραμματεία του ΝΑΤΟ θα το στείλει στην Αθήνα. Το ελληνικό Κοινοβούλιο θα είναι το πρώτο που θα κυρώσει το πρωτόκολλο προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας για να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα Κοινοβούλια των μελών της Συμμαχίας.
Αμέσως μετά την –αναμενόμενη– ψήφιση του πρωτοκόλλου προσχώρησης από την ελληνική Βουλή, η Αθήνα θα ενημερώσει τα Σκόπια με ρηματική διακοίνωση πως ολοκληρώθηκε η διαδικασία τόσο της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο και του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και τότε και μόνον τότε θα γίνει το τελευταίο τυπικό βήμα για την αλλαγή του ονόματος.
Μόλις λάβει τη ρηματική διακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών στα Σκόπια, θα ενημερώσει την Ελλάδα και τον ΟΗΕ πως τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και θα αποστείλει επιστολές σε όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ αλλά και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς πως το νέο όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία και με αυτό θα αναγνωρίζεται από εδώ και στο εξής. Θα ακολουθήσει η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης του κυρωμένου από την ελληνική Βουλή πρωτοκόλλου προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και θα ενημερωθεί επισήμως η Γραμματεία της Ατλαντικής Συμμαχίας που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι και ο θεματοφύλακας της συνθήκης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ Γιάννης Ιωαννίδης και Ντόναλντ Τραμπ

Le Figaro: Σ. Τσιόδρας, ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει (βίντεο)