Δεν προχωράει σε εκλογές ο Ζάεφ, αντιδράει στο δημοψήφισμα η αντιπολίτευση

Ζόραν Ζάεφ

Δεν προχωράει σε εκλογές ο Ζάεφ, αντιδράει στο δημοψήφισμα η αντιπολίτευση

© Φωτογραφία : SOOC / Konstantinos Tsakalidis
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
110
Θα συνεχίσω να ηγούμαι της πΓΔΜ, υποστήριξε ο Ζόραν Ζάεφ, στον απόηχο της ολοκλήρωσης της διαδικασίας του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα. Στο χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στέκεται η αντιπολίτευση.
Τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών διέψευσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος στον απόηχο του δημοψηφίσματος και εν αναμονή των επίσημων αποτελεσμάτων, διαβεβαίωσε ότι θα προωθήσει τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή της πΓΔΜ.
Ενώπιον υποστηρικτών του κυβερνώντος κόμματος, ο Ζάεφ διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να ηγείται της πΓΔΜ, ενώ ανακοίνωσε πως η συμφωνία για το ονοματολογικό θα εισαχθεί κανονικά στη Βουλή της χώρας.
«Σήμερα είχαμε μία επιτυχία της δημοκρατίας, μία επιτυχία της ευρωπαϊκής Μακεδονίας. Η επιτυχία ήταν κοινή, της χώρας και των πολιτών» υπογράμμισε, παράλληλα.
Και συμπλήρωσε: «Παρά το οργανωμένο μποϊκοτάζ, αναμένω ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων ψήφισε, έχει επιλέξει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Αυτό θα σηματοδοτήσει τις επόμενες κινήσεις στη Βουλή».
Κάλεσε δε, τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σεβαστούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και την επιθυμία των πολιτών, στηρίζοντας την επιχειρούμενη συνταγματική αναθεώρηση.
Δημοψήφισμα στα Σκόπια.
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : KONSTANTINOS TSAKALIDIS / SOOC
«Εάν η αντιπολίτευση δεν στηρίξει την επιθυμία της πλειοψηφίας, τότε θα προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές» κατέληξε.
Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση (VMRO), σε μία πρώτη αντίδραση, έκανε ειδική μνεία στο χαμηλό ποσοστό συμμετοχής των πολιτών, υπογραμμίζοντας ότι η αποχή υπερέβη σημαντικά το 50%.
Σημειώνεται ότι για την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών απαιτείται η αναθεώρηση του Συντάγματος της γειτονικής χώρας, η οποία προϋποθέτει τη στήριξη των 2/3 της Βουλής.
Ως εκ τούτου, ο Ζόραν Ζάεφ χρήζει της στήριξης είτε του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είτε μερίδας μεμονωμένων βουλευτών της αντιπολίτευσης, προκειμένου να «περάσει» τις απαιτούμενες αλλαγές.
Οι κάλπες του δημοψηφίσματος έκλεισαν στις 20:00 ώρα Ελλάδος. Παρότι αναμένεται επικράτηση του «ναι», μεγάλος νικητής εκτιμάται ότι θα αναδειχθεί η αποχή, η οποία υπερέβη το όριο του 50%.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ Γιάννης Ιωαννίδης και Ντόναλντ Τραμπ

Le Figaro: Σ. Τσιόδρας, ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει (βίντεο)