ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΥΡΟ??Σε χαμηλά επίπεδα η συμμετοχή στο δημοψήφισμα της πΓΔΜ


Δημοψήφισμα στην πΓΔΜ

Σε χαμηλά επίπεδα η συμμετοχή στο δημοψήφισμα της πΓΔΜ

© Φωτογραφία : SOOC / Konstantinos Tsakalidis
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Μόλις στο 16% ανέρχεται το ποσοστό συμμετοχής των πολιτών της πΓΔΜ στην εν εξελίξει εκλογική διαδικασία, έξι ώρες μετά το άνοιγμα των κατά τόπους καλπών για το κρίσιμο δημοψήφισμα.
Σε πολύ χαμηλά επίπεδα διαμορφώνεται η προσέλευση των πολιτών της πΓΔΜ στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα, καθώς το ποσοστό συμμετοχής στο σημερινό δημοψήφισμα ανέρχεται μόλις στο 16%, κατά τις πρώτες έξι ώρες της σχετικής ψηφοφορίας.
Οι πολίτες της γειτονικής χώρας έχουν περιθώριο να προσέρχονται στις κάλπες έως τις 20.00 (ώρα Ελλάδος). Σημειώνεται ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ανέρχεται σε περίπου 1,8 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με την Εθνική Εκλογική Επιτροπή της πΓΔΜ, κατά τις πρώτες έξι ώρες της ψηφοφορίας, το ποσοστό συμμετοχής περιορίζεται στο 16%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στις βουλευτικές εκλογές του 2016 ανερχόταν στο 34,8% (τελική συμμετοχή 66,79%).
Το ερώτημα, στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι ψηφοφόροι, είναι: «Είστε υπέρ της συμμετοχής στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;».
Το «στοίχημα» για τον Ζόραν Ζάεφ συνίσταται στο επίπεδο της συμμετοχής και στην υπέρβαση του ορίου του 50%, το οποίο συνιστά προϋπόθεση για να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα.
Ξένοι διπλωμάτες πάντως, έχουν εκφράσει την εκτίμηση ότι αν το «ναι» λάβει 600.000 ψήφους, αυτό θα είναι αρκετό για τη διεθνή κοινότητα, προκειμένου να θεωρήσει το δημοψήφισμα επιτυχές, ασχέτως αν το ποσοστό συμμετοχής ξεπεράσει το 50%.
Την εκλογική διαδικασία επιτηρούν περίπου 500 διεθνείς παρατηρητές, οι περισσότεροι από τον ΟΑΣΕ/ODIHR.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θεωρείται καίριο βήμα για την οριστικοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία παράλληλα προϋποθέτει και την αναθεώρηση του Συντάγματος της γειτονικής χώρας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ Γιάννης Ιωαννίδης και Ντόναλντ Τραμπ

Le Figaro: Σ. Τσιόδρας, ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει (βίντεο)