Φόβοι για εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-ΕΕ: Ο Τραμπ επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου

Φόβοι για εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-ΕΕ: Ο Τραμπ επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου
Πηγή: REUTERS/Leah Millis
Δεν έκανε τελικώς πίσω η αμερικανική κυβέρνηση στο ζήτημα της επιβολής δασμών σε εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Μεξικό και τον Καναδά, ανοίγοντας με αυτόν ένα νέο κεφάλαιο στον εμπορικό «πόλεμο» του Ντόναλντ Τραμπ. Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε την άμεση -και έντονη- αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που υπογράμμισε ότι θα θέσει σε ισχύ αντισταθμιστικά μέτρα.

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος δήλωσε στους δημοσιογράφους σε τηλεφωνική ενημέρωση πως δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου από την ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό θα τεθούν σε ισχύ τα μεσάνυχτα (07:00 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας).
«Προσβλέπουμε στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, τόσο με τον Καναδά και το Μεξικό από τη μία πλευρά, και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την άλλη, επειδή υπάρχουν άλλα θέματα τα οποία πρέπει επίσης να επιλύσουμε», είπε.
Ο Ρος δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι μπορούν να κάνουν η ΕΕ, ο Καναδάς και το Μεξικό προκειμένου να αρθούν οι δασμοί.
Η Σουηδή επίτροπος εμπορίου Σεσίλια Μάλστρομ, ανακοίνωσε ότι θα ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα λίγη ώρα αφότου έγιναν γνωστές οι αμερικανικές θέσεις. Τόνισε δε, ότι η Ε.Ε. θα κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα για να προστατεύσει την ευρωπαϊκή αγορά.
Tην επιβολή αντίμετρων επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν ΚλοντΓιούνκερ. «Είναι μια κακή ημέρα για το παγκόσμιο εμπόριο» είπε ο κ. Γιούνκερ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας ότι τα αντισταθμιστικά μέτρα θα γνωστοποιηθούν μέσα στις επόμενες ώρες.
«Είναι απαράδεκτο μια χώρα να επιβάλει μονομερώς μέτραόσον αφορά στα ζητήματα παγκόσμιου εμπορίου
.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ Γιάννης Ιωαννίδης και Ντόναλντ Τραμπ

Le Figaro: Σ. Τσιόδρας, ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει (βίντεο)