Ισπανία: Σε κίνδυνο η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι

Ισπανία: Σε κίνδυνο η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι
Πηγή: Juan Carlos Hidalgo/Pool via Reuters
Αβέβαιο είναι το πολιτικό μέλλον του Μαριάνο Ραχόι, καθώς το Εθνικιστικό Βασκικό Κόμμα ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα τον στηρίξει στην ψηφοφορία που θα ακολουθήσει της συζήτησης επί της πρότασης μομφής. Έτσι, όπως μεταδίδει το Reuters, η απομάκρυνσή του από τον πρωθυπουργικό θώκο θεωρείται πλέον σχεδόν σίγουρη.

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ, χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία 176 ψήφων προκειμένου να γίνει ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας και σύμφωνα με πληροφορίες από διάφορα κόμματα, μέχρι τώρα έχει εξασφαλίσει 180.
Η αποχώρηση του Ραχόι θα μπορούσε να προκαλέσει μια δεύτερη πολιτική κρίση στη νότια Ευρώπη οδηγώντας σε περαιτέρω αναταραχή τις χρηματαγορές μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία, τρεις μήνες μετά τις εκλογές.
Σημειώνεται πως οι Ισπανοί βουλευτές συζήτησαν σήμερα, Πέμπτη, επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε η σοσιαλιστική αντιπολίτευση κατά του συντηρητικού πρωθυπουργού. Η ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη για αύριο, Παρασκευή.
Όπως εκτιμούν αναλυτές, ακόμη και αν ο Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος απέρριψε την Τετάρτη την ιδέα της παραίτησης, επιβιώσει της πρότασης μομφής, θα είναι σε κάθε περίπτωση πολιτικά πολύ αποδυναμωμένος
.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ Γιάννης Ιωαννίδης και Ντόναλντ Τραμπ

Le Figaro: Σ. Τσιόδρας, ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει (βίντεο)