Τουλάχιστον 15 νεκροί, εκαντοντάδες τραυματίες στα σύνορα Γάζας - Ισραήλ

Τουλάχιστον 15 νεκροί, εκαντοντάδες τραυματίες στα σύνορα Γάζας - Ισραήλ

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν «στρατοπεδεύσει» σε πέντε συνοριακά περάσματα
Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2018 18:26
 
UPD:22:16
REUTERS/AMIR COHEN
Το Ισραήλ έχει αναπτύξει άρματα μάχης και ελεύθερους σκοπευτές, ενώ οι άνδρες του κάνουν χρήση δακρυγόνων για την απώθηση των Παλαιστινίων.
Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδηλωτές κινήθηκαν από το πρωί σε διάφορα σημεία κατά μήκος των συνόρων Λωρίδας της Γάζας - Ισραήλ και συγκρούστηκαν με τις ισραηλινές δυνάμεις, κατά την πρώτη ημέρα μαζικής διαμαρτυρίας τους που αναμένεται να διαρκέσει έξι εβδομάδες. Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ από 750 έως 1.400 είναι οι τραυματίες, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές.
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανέφεραν ότι επεισόδια διεξάγονται σε συνολικά έξι σημεία και διευκρίνισε ότι «πυροβολεί κατά των βασικών υποκινητών» των ταραχών.
Οι Παλαιστίνιοι έχουν στήσει πέντε καταυλισμούς με αντίσκηνα κοντά σε συνοριακά περάσματα, σε μια μαζική διαμαρτυρία που έχει λάβει το όνομα «Μεγάλη Πορεία Επιστροφής», στην οποία είχε καλέσει η ισλαμιστική Χαμάς, καθώς και άλλες οργανώσεις.
Οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ (IDF) υπολογίζουν τους Παλαιστίνιους διαδηλωτές σε 17.000 αθροιστικά και στα πέντε σημεία.
Οι Παλαιστίνιοι καίνει ελαστικά και πετούν βόμβες μολότοφ, καθώς και πέτρες, στον φράχτη που χωρίζει το παλαιστινιακό από το ισραηλινό έδαφος.
Το Ισραήλ έχει αναπτύξει άρματα μάχης και ελεύθερους σκοπευτές, ενώ οι άνδρες του κάνουν χρήση δακρυγόνων για την απώθηση των Παλαιστινίων.
«Ούτε εκατοστό»
Η περιοχή εντός Ισραήλ που συνορεύει με τη Λωρίδα της Γάζας κηρύχθηκε εξάλλου «κλειστή στρατιωτική ζώνη» για τους Ισραηλινούς πολίτες.
Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές της Γάζας, που ελέγχονται από τη Χαμάς, μεταξύ των νεκρών βρίσκεται και ένας έφηβος 16 ετών.
Ένας 27χρονος αγρότης σκοτώθηκε πριν καν αρχίσουν οι διαδηλώσεις, από πυρά ισραηλινού άρματος μάχης, κοντά στη Χαν Γιουνίς.
Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι το χτύπημα που επέφερε τον θάνατο του αγρότη και τον τραυματισμό ακόμη ενός άνδρα ήταν προσπάθεια να εκφοβιστούν οι Παλαιστίνιοι και να μην λάβουν μέρος στη διαμαρτυρία.
Μιλώντας στους διαδηλωτές, ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγε τόνισε ότι «δεν θα εκχωρήσουμε ούτε εκατοστό από τη γη της Παλαιστίνης» και ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική στην Παλαιστίνη και καμία λύση χωρίς επιστροφή».
Σπάνια δημόσια εμφάνιση έκανε και ο τοπικός ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα Γεχίγια Σινγουάρ.
Τι απαντά το Ισραήλ
Ο Ισραηλινός υποστράτηγος Εγιάλ Ζαμίρ ανέφερε, από την πλευρά του: «Αναγνωρίζουμε προσπάθειες να πραγματοποιηθούν τρομοκρατικές επιθέσεις με πρόσχημα τις διαδηλώσεις. Καλούμε τους πολίτες να μείνουν μακριά και προειδοποιούμε την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, που είναι υπεύθυνη για τις βίαιες ταραχές και όλα όσα λαμβάνουν χώρα υπό την κάλυψή της».
Οι IDF κατηγορούν ακόμη τη Χαμάς ότι διακινδύνευσε τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα επτάχρονου κοριτσιού, στέλνοντάς το να διασχίσει τα σύνορα. Όταν οι Ισραηλινοί στρατιώτες κατάλαβαν ότι επρόκειτο για ένα παιδί, σύμφωνα με τις IDF, το επέστρεψαν στην οικογένειά του με ασφάλεια. Ο ισραηλινός στρατός κατηγορεί τέλος τη Χαμάς για «κυνισμό», υποστηρίζοντας ότι στέλνει γυναίκες και παιδιά στον φράχτη των συνόρων, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους.
Για το περιστατικό στη Χαν Γιουνίς, ο εκπρόσωπος των IDF τόνισε ότι οι δύο άνδρες πλησίασαν τον συνοριακό φράχτη και άρχισαν να κινούνται «ύποπτα», με αποτέλεσμα το άρμα μάχης να ανοίξει πυρ εναντίον τους.
Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για «σκόπιμη προσπάθεια να προκληθεί σύγκρουση με το Ισραήλ», καθιστώντας υπεύθυνους τη Χαμάς και άλλες συμμετέχουσες στη διαμαρτυρία παλαιστινιακές οργανώσεις, ενώ ο εθνικιστής δεξιός υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Αβίγκντορ Λίμπερμαν έγραψε στο Twitter στα αραβικά, επιτιθέμενος στη Χαμάς και καλώντας τους Παλαιστίνιους να μην λάβουν μέρος.
Τι συμβολίζει η επέτειος
Οι Παλαιστίνιοι έστησαν τους πέντε καταυλισμούς καθ' όλο το μήκος των συνόρων της Γάζας με το Ισραήλ, από το Μπέιτ Χανούν στα βόρεια μέχρι τη Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.
Η Μεγάλη Πορεία Επιστροφής, με έναρξη τις 30 Μαρτίου, τιμά την «Ημέρα Γης», ημέρα κατά την οποία - το 1976 - έξι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους από πυρά των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας ενώ διαδήλωναν κατά της κατάσχεσης γης από τις ισραηλινές δυνάμεις.
Η διαμαρτυρία σχεδιάζεται να διαρκέσει μέχρι τις 15 Μαΐου, ημέρα την οποία οι Παλαιστίνιοι αποκαλούν Νάκμπα (καταστροφή) και η οποία σηματοδοτεί τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων κατά την περίοδο των συγκρούσεων του 1948, κατά την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ.
Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την επιστροφή τους σε εδάφη που πλέον ανήκουν στο Ισραήλ, ωστόσο το Τελ Αβίβ απαντά ότι θα πρέπει να μείνουν σε ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος το οποίο θα αποτελείται από τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη.
naftemporiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ Γιάννης Ιωαννίδης και Ντόναλντ Τραμπ

Le Figaro: Σ. Τσιόδρας, ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει (βίντεο)