Η καθολική Δεξιά «κλείνει το μάτι» στη Λεπέν


Η καθολική Δεξιά «κλείνει το μάτι» στη Λεπέν

Οι ψηφοφόροι του Φρανσουά Φιγιόν διστάζουν να ψηφίσουν Μακρόν
Η καθολική Δεξιά «κλείνει το μάτι» στη Λεπέν
Στιγμιότυπο από διαδήλωση κατά του νόμου «Γάμος για όλους» στο Παρίσι
Κοινή χρήση7
εκτύπωση  

Πολύ ανάθεμα έπεσε σε υποψηφίους του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών που επέλεξαν να μη στηρίξουν την υποψηφιότητα του Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο, απορρίπτοντας το επιχείρημα της δημιουργίας ενός αναχώματος μπροστά στην προοπτική εκλογής της ακροδεξιάς και ξενοφοβικής Μαρίν Λεπέν. Οι αποτυχόντες υποψήφιοι των πρώην μεγάλων κομμάτων της Δεξιάς και της Αριστεράς, Φρανσουά Φιγιόν και Μπενουά Αμόν αντίστοιχα, εξέφρασαν ήδη από το βράδυ της περασμένης Κυριακής τη στήριξή τους στον επικεφαλής του κινήματος «Εμπρός»! Τι θα πράξουν, όμως, οι ψηφοφόροι των Φιγιόν και Αμόν;
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις (και οι δημοσκόποι τη φορά αυτή τα έχουν πάει πολύ καλά, προσώρας τουλάχιστον) οι υποστηρικτές του αριστερού Αμόν θα ψηφίσουν μαζικά τον Μακρόν. Δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο με τους υποστηρικτές του δεξιού Φιγιόν. Και αυτό είναι αρκετά ανησυχητικό για την έκβαση της επαναληπτικής εκλογής, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος συγκέντρωσε μόλις το 6,36% των ψήφων των Γάλλων την περασμένη Κυριακή, ενώ ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών ήρθε τρίτος με 20,01%.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε την Τρίτη η οικονομική εφημερίδα «Les Echos», ενώ τα μεγαλύτερα πολιτικά στελέχη του κόμματος των Ρεπουμπλικανών έχουν ταχθεί υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο, οι καθολικοί Γάλλοι διστάζουν να ψηφίσουν τον κατ' άλλους κεντρώο, κατ' άλλους σοσιαλφιλελεύθερο και κατ' άλλους απολιτικό (ο ίδιος δηλώνει ότι δεν είναι «ούτε δεξιός ούτε αριστερός») υποψήφιο.
Απογοητευμένοι από την ήττα του Φρανσουά Φιγιόν, δεν θέλουν να επιλέξουν μεταξύ του «χάους της Λεπέν και της αλλοτρίωσης του Μακρόν», όπως δήλωσε στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Χριστιανική Οικογένεια» ο Κριστόφ Μπιγιάν, πρόεδρος της οργάνωσης «Κοινός Νους». Η οργάνωση αυτή προέκυψε το 2013 από το Κίνημα «Manif pour tous» κατά του νόμου «Γάμος για όλους» του απερχόμενου προέδρου Φρανσουά Ολάντ - πρόκειται για το έντονα αμφισβητηθέν νομοθέτημα που θεσμοθετεί τον γάμο των ομοφυλοφίλων.
Το ζήτημα είναι ότι με το «ούτε Λεπέν ούτε Μακρόν» η συντηρητική καθολική Δεξιά υπονοεί «καλύτερα Λεπέν παρά Μακρόν» γράφει η «Les Echos». Και αυτό επειδή θεωρεί ότι ο Μακρόν ως προσωπικότητα και ιδιοσυγκρασία απέχει παρασάγγας από τον Φρανσουά Φιγιόν, τον πολιτικό που ενσαρκώνει τις «αδιαπραγμάτευτες οικογενειακές αξίες».

«Εμανουέλ Μακρόν ποτέ!»
Την πολιτική άποψη «ούτε Λεπέν ούτε Μακρόν» εξηγεί στη «Les Echos» ο Ζαν-Φρεντερίκ Πουασόν, πρόεδρος του Χριστιανικού Δημοκρατικού Κόμματος (PCD) και πρώην υποψήφιος της Δεξιάς για το προεδρικό χρίσμα: «Το PCD δεν θεωρεί λύση την εκχώρηση της εξουσίας ούτε σε αυτούς που είναι πρόθυμοι να ρισκάρουν την απομόνωση της Γαλλίας από τον υπόλοιπο κόσμο, ούτε σε εκείνους που θέλουν να την υποβαθμίσουν εντάσσοντάς την σε ένα μεγάλο τυποποιημένο σύνολο, που δεν θα κυβερνούν παρά μόνο οι νόμοι της αγοράς».
Η ιδρύτρια του PCD Κριστίν Μπουτέν προχωρεί ακόμη πιο μακριά: «Εμανουέλ Μακρόν, ποτέ»! Η πρώην υπουργός του Νικολά Σαρκοζί μιλώντας προσωπικά χαρακτηρίζει «πιθανό» το ενδεχόμενο στον δεύτερο γύρο να ψηφίσει τη Μαρίν Λεπέν, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα δεσμευθεί σε τρία «θεμελιώδη» ζητήματα: «πρώτον, να θέσει ως προτεραιότητα τη φροντίδα των ανθρώπων και κυρίως των ασθενεστέρων, δεύτερον να καταργήσει τον νόμο Τομπιρά (αφορά τον γάμο και την υιοθεσία από ζευγάρια ομοφυλοφίλων) και τρίτον, να φροντίσει για την ανανέωση της Ευρώπης».
Πιο αποφασισμένη εμφανίζεται η Φρανσουάζ Οσταλιέ, πρώην υπουργός της κυβέρνησης Αλέν Ζιπέ το 1995: «Στον δεύτερο γύρο θα στηρίξω τη Μαρίν Λεπέν κατά του Εμανουέλ Μακρόν, εκπρόσωπο του διεθνούς χρηματοοικονομικού τομέα, των υποταγμένων και χειραγωγημένων μέσων ενημέρωσης και της Αριστεράς του χαβιαριού».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ Γιάννης Ιωαννίδης και Ντόναλντ Τραμπ

Le Figaro: Σ. Τσιόδρας, ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει (βίντεο)