Αμείωτες βία και ανθρωπιστική κρίση στο Χαλέπι

syria-wounded.jpg

Τραυματίες στο ΧαλέπιΕθελοντές της οργάνωσης «Λευκά Κράνη» προσφέρουν φροντίδα σε τραυματίες των βομβαρδισμών |Syrian Civil Defense White Helmets via AP
Νέοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί πλήττουν τις συνοικίες των ανταρτών στο Χαλέπι, με τις ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα να γίνονται όλο και πιο έντονες, και με κύρια θύματα τους αμάχους.
Από την Πέμπτη το βράδυ, που ο στρατός ανακοίνωσε την έναρξη της επιχείρησης ανακατάληψης της πόλης, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο απολογισμός των θανάτων έφθασε τουλάχιστον τους 128, στη συντριπτική πλειονότητά τους άμαχοι.
Όπως υποστηρίζει το Παρατηρητήριο, από τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς τα ξημερώματα της Δευτέρας, πραγματοποιήθηκαν «δεκάδες επιδρομές» από ρωσικά και συριακά αεροσκάφη στο ανατολικό τμήμα της πόλης που ελέγχεται από τους αντάρτες.
Οι επιδρομές εντάθηκαν την αυγή, προκαλώντας το ξέσπασμα μεγάλων πυρκαγιών, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.
Στους νεκρούς των πρόσφατων επιθέσεων περιλαμβάνονται 20 παιδιά και εννέα γυναίκες, ανέφερε ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ 36 άμαχοι σκοτώθηκαν σε αγροτικές περιοχές της επαρχίας του Χαλεπίου, ενώ περίπου 400 άνθρωποι τραυματίστηκαν στο σύνολο της επαρχίας.

250.000 άνθρωποι χωρίς βοήθεια

Όπως ανακοίνωσε η Unicef, oι περίπου 250.000 κάτοικοι των περιοχών του Χαλεπίου που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, δεν λαμβάνουν βοήθεια απέξω ουσιαστικά εδώ και δύο μήνες και δεν έχουν νερό από το Σάββατο, εξαιτίας λόγω των βομβαρδισμών.
Οι τιμές των αγαθών έχουν εκτοξευθεί, καθώς όπως διαπίστωσε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου η τιμή επτά μερίδων αραβικού ψωμιού αυξήθηκε από τις 350 συριακές λίρες (70 σεντ) την περασμένη εβδομάδα, πριν από την επίθεση, στις 500 (ένα δολάριο).
Επιπλέον, σύμφωνα με ιατρικές πηγές, τα νοσοκομεία «αντιμετωπίζουν μια πολύ ισχυρή πίεση λόγω του αυξημένου αριθμού τραυματιών και της έλλειψης αίματος που συνδέεται εν μέρει με την απουσία χειρουργών ειδικευμένων στις μεταγγίσεις».
Αυτό έχει ως συνέπεια, «οι πιο σοβαρά τραυματίες να ακρωτηριάζονται αμέσως».

«Ζωντανή η εκεχειρία»

Και ενώ οι μάχες και οι επιθέσεις εναντιον του Χαλεπίου συνεχίζονται και στη Νέα Υόρκη ο διπλωματικός πόλεμος μαίνεται, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ουαλίντ Αλ-Μουαλέμ, δήλωσε πως η επί της ουσίας ακυρωμένη εκεχειρία εξακολουθεί να βρίσκεται εν ισχύι και ότι η συριακή διοίκηση είναι έτοιμη να μετάσχει σε μια κυβέρνηση ενότητας.
Ουαλίντ Αλ-ΜουαλέμΟ υπουργός Εξωτερικών της συριακής κυβέρνησης | AP Photo/Saurabh Das, File
Σε συνέντευξή του στο κανάλι Mayadeen TV , ο Ουαλίντ Αλ-Μουαλέμ κατηγόρησε τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία ότι συγκάλεσαν τη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλέιας του ΟΗΕ για «υποστηρίξουν τους τρομοκράτες» που δρουν εντός της Συρίας.
Ωστόσο, τόνισε, χάρη στις προσπάθειες των Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός «δεν έχει πεθάνει».
Επίσης, επιβεβαίωσε ότι η πρόταση της κυβέρνησης Άσαντ για τη δημιουργία ενός οδικού χάρτη για να την ειρήνη στη Συρία εξακολουθεί να ισχύει. Όπως είπε, η Δαμασκός θα στηρίξει ένα δημοψήφισμα, έπειτα από εκλογές οι οποίες θα οδηγήσουν σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ Γιάννης Ιωαννίδης και Ντόναλντ Τραμπ

Le Figaro: Σ. Τσιόδρας, ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει (βίντεο)