Κέρδη για Ραχόι και Podemos

raxoi.jpg

Μαριάνο ΡαχόιΟ προσωρινός πρωθυπουργός της Ισπανίας | AP Photo/Daniel Ochoa de Olza
Ενισχυμένος βγήκε ο Μαριάνο Ραχόι, κέρδη απέσπασαν οι Podemos και σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι Σοσιαλιστές στις τοπικές εκλογές της Ισπανίας, που δείχνουν να μη λύνουν τον γρίφο για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά το πρωτοφανές πολιτικό αδιέξοδο εννέα μηνών.
Οι διπλές κάλπες για ανάδειξη τοπικών κυβερνήσεων στη Γαλικία και τη Χώρα των Βάσκων φαίνεται πως απέτυχαν να ανοίξουν τον δρόμο προκειμένου να αποφευχθεί μια τρίτη εκλογική αναμέτρηση σε εθνικό επίπεδο τον Δεκέμβριο και επομένως να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο.
Συγκεκριμένα, το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του υπηρεσιακού επικράτησε άνετα και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, σύμφωνα με το exit poll. Μάλιστα, στη Γαλικία –τη γενέτειρα του Ραχόι- εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία, όπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα.
Το Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα απέσπασε τις περισσότερες ψήφους στην Χώρα των Βάσκων, όπως αναμενόταν, αν και δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία. Έτσι, αναμένεται να αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο, το πιθανότερο τους Σοσιαλιστές.

Οι Podemos επικράτησαν των Σοσιαλιστών

Σοβαρό πλήγμα υπέστησαν οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλιστές, οι οποίοι έχασαν έδρες σε σύγκριση με τις εκλογές του 2012, αλλά και ψηφοφόρους, που επέλεξαν τους Podemos.
Οι κακές επιδόσεις του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, που μετρά ήδη 137 χρόνια ύπαρξης, δεν θα διευκολύνουν την προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με Podemos και Ciudadanos από τον ηγέτη του Πέδρο Σάντσεθ, πηγαίνει αποδυναμωμένος στο φόρουμ της ηγεσίας του κόμματος.
Οι Σοσιαλιστές θα συνεδριάσουν το Σάββατο, προκειμένου να επανεξετάσουν τη θέση του στις συνομιλίες, ενώ αρνούνται να απόσχουν από κοινοβουλευτική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που θα επέτρεπε στον Ραχόι να αναλάβει μια δεύτερη θητεία ως πρωθυπουργός σε κυβέρνηση μειοψηφίας.
Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μετά τη συνάντηση για το αν οι Σοσιαλιστές θα αλλάξουν την θέση τους ενόψει της προθεσμίας της 31ης Οκτωβρίου για το σχηματισμό κυβέρνησης πριν από την προκήρυξη μιας τρίτης εκλογικής αναμέτρησης.  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ Γιάννης Ιωαννίδης και Ντόναλντ Τραμπ

Le Figaro: Σ. Τσιόδρας, ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει (βίντεο)