Συμβιβάζονται οι Αμερικανοί- «σώζεται» η Deutsche Bank

Σύμφωνα με πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου, φαίνεται ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δέχεται τελικώς έναν «γενναίο» συμβιβασμό, να περικόψει δραστικά τις απαιτήσεις από τον γερμανικό τραπεζικό κολοσσό, «σώζοντας» έτσι από πολύ δύσκολες αποφάσεις και την τράπεζα και το Βερολίνο που έχει μπροστά του εκλογές.
Το ποσό στο οποίο λέγεται ότι συγκλίνουν οι δυο πλευρές- μεταδίδει το AFP είναι 5,4 δισ. ποσό σχεδόν κατά ένα τρίτο μικρότερο από τα αρχικά 14 δισ. που διεκδικούσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ως πρόστιμο από την Deutsche Bank για τις πωλήσεις τοξικών σύνθετων χρηματοπιστωτικών προϊόντων την διετία 2006-2008.
Ετσι ενώ οι μετοχές της τράπεζας μέχρι το μεσημέρι είχαν αρχίσει πάλι να κατρακυλούν στα χρηματιστήρια, κατέγραψαν τελικώς, όπως γράφουν χαρακτηριστικά οι Financial Times «μια εντυπωσιακή επάνοδο», κερδίζοντας το χαμένο έδαφος.
Κατέγραφαν το απόγευμα αύξηση 16% στη Φρανκφούρτη και 14,5% στη Νέα Υόρκη.  
Η συμφωνία, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο μπορεί να ανακοινωθεί και επίσημα τις επόμενες ημέρες, αν και στο τελικό κείμενο τα ποσά μπορεί να διαφέρουν λίγο.  
Τόσο η Deutsche Bank όσο και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και το Βερολίνο αρνήθηκαν να σχολιάσουν την πληροφορία,  αλλά όπως υπογραμμίζουν αναλυτές, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας John Cryan βρίσκεται ακόμα στις ΗΠΑ.    
Η Goldman Sachs κάπως είχε προβλέψει την εξέλιξη. Η εκτίμηση της αμερικανικής τράπεζας ήταν ότι η Deutsche Bank τελικώς θα πληρώσει ποσό από $2,8 δισ. έως 8,1 δισ. δολάρια, αντί για 14 δισ. δολάρια, αν και προειδοποίησε ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, αφού υπάρχει στην αγορά η αίσθηση του επείγοντος, όπως αποδεικνύεται από τα σκαμπανεβάσματα στη τιμή της μετοχής της τράπεζας.

Αισιοδοξία...

Οπως είπε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για την Deutsche Bank, υποστηρίζοντας ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι «προστατευμένο».
«Διαθέτουμε», είπε, «εργαλεία για την αντιμετώπιση ανεπιθύμητων καταστάσεων τα οποία μέχρι πρότινος δεν είχαμε στα χέρια μας».
Θετικά αντιμετωπίστηκαν νωρίτερα και οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Η Deutsche Bank θα πρέπει να σταθεί μόνη της στα πόδια της, χωρίς κρατική βοήθεια, είπε ο Ολλανδός πολιτικός.
Αυτή η δήλωση ερμηνεύτηκε από αναλυτές ότι τελικώς η κατάσταση της τράπεζας δεν είναι και τόσο κακή και ότι σε κάθε περίπτωση η ευρωζώνη θα «βρει τρόπους» για να εμποδίσει πιθανή κατάρρευση του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού της ιδρύματος.  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ Γιάννης Ιωαννίδης και Ντόναλντ Τραμπ

Le Figaro: Σ. Τσιόδρας, ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει (βίντεο)