11 μήνες «τηλε-φαγούρα»

Μπήκαμε στην τελική ευθεία για τις τέσσερις άδειες περιεχομένου καναλιών εθνικής εμβέλειας. Αν δεν υπάρξουν δικαστικές εμπλοκές, απομένουν λιγότερα από τρία 24ωρα για τη διεξαγωγή της δημοπρασίας (06.00, 30/8, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας).
Στη δημοπρασία θα συμμετάσχουν εννιά από τους 11 που κατέθεσαν αίτηση, καθώς απορρίφθηκε εξαρχής το ΑΡΤ (Καρατζαφέρης) που δεν είχε καταθέσει ούτε το παράβολο των 30.000 ευρώ και μετέπειτα το MEGΑ (Βαρδινογιάννης, Μπόμπολας, Ψυχάρης) αφού ο φάκελός του ήταν ελλιπής.
Στη διαδικασία θα βρεθούν: STAR (Βαρδινογιάννης), ALPHA (Κοντομηνάς), ΑΝΤ1 (Κυριακού), ΣΚΑΪ (Αλαφούζος), E TV (Βρυώνης) και οι… άνευ καναλιού: Μαρινάκης, Σαββίδης, Καλογρίτσας και η «Ανεξάρτητος Πάροχος».

Παππάς και φωτιές

Oλα ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο με το Ν.4339 (29/10/15) για την αδειοδότηση καναλιών εθνικής εμβέλειας κ.ά. Αρχικά η διαδικασία περνούσε από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά να κρατά τον ορισμό του αριθμού των αδειών που θα δοθούν.
Λίγο μετά θα περάσει τροπολογία με την οποία «καταργεί» τα τρία από τα τέσσερα εναπομείναντα μέλη του ΕΣΡ. Αυξάνει τον αριθμό των μελών από εφτά σε εννέα καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμφωνήσουν σε νέα σύνθεση της ανεξάρτητης αρχής. Κάτι που δεν έγινε ποτέ καθώς άρχισε η «μάχη χαρακωμάτων»...
Η Ν.Δ. και τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζουν τον Ν. Παππά υπουργό-καναλάρχη καθώς ο ίδιος καθόρισε τον αριθμό των αδειών.
Εκείνος με τροπολογία περνά το θέμα στη Βουλή, αλλά η «φωτιά φουντώνει» και αφού δεν υπάρχει συμφωνία για το ΕΣΡ, με νέα τροπολογία περνά τη διαδικασία αδειοδότησης, για πρώτη φορά, στη ΓΓΕΕ. Από εκεί και πέρα το γαϊτανάκι αλληλοκαταγγελιών μεταξύ κυβέρνησης, κομμάτων αντιπολίτευσης και καναλαρχών «φουντώνει».
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται ο αριθμός των αδειών (τέσσερις), με τους καναλάρχες να απειλούν με προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Επίσης κάνουν λόγο για κυβέρνηση που λειτουργεί με λογική «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» και αφήνουν να εννοηθεί ότι μπορεί να μη συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Ταυτόχρονα εμφανίζονται νέοι ενδιαφερόμενοι «παίκτες»: Βαγγέλης Μαρινάκης, Ιβάν Σαββίδης κ.ά.
Η προκήρυξη θα αναρτηθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου. Θα προηγηθεί δημοσιοποίηση μελέτης του Μιχάλη Μπλέτσα (διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του ΜΙΤ), που του ανέθεσε η Digea, στην οποία ξεκαθαρίζει ότι ακόμα και όταν δοθεί το δεύτερο κομμάτι του ψηφιακού μερίσματος το φάσμα χωράει έως και 16 κανάλια HD.
Στα μέσα Ιουνίου αρχίζει η εξέταση των προσφυγών στο ΣτΕ. Μέχρι χθες όλες απορρίπτονταν, αλλά η πιο ηχηρή «σφαλιάρα» ήρθε από την Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ που στο σκεπτικό της σημειώνει ότι η δημοπρασία πρέπει να ολοκληρωθεί καθώς υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος.

Εξώδικα, ενστάσεις

Λίγο μετά το έργο της δημοπράτησης αναλαμβάνει η Singular Logic. Ο ΣΚΑΪ με εξώδικα ζητεί λεπτομέρειες για τους όρους ανάθεσης στη Singular Logic και τη θυγατρική της Eurobank (Eurobank Business Exchanges). Το STAR θα ζητήσει την αναστολή διενέργειας της δημοπρασίας και τον αποκλεισμό των εταιρειών Καλογρίτσα και Σαββίδη.
Το MEGA εγκαταλείπεται από τους μετόχους του που δεν προχωρούν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 17,5-22,5 εκατ. ευρώ, σφραγίζονται λογαριασμοί του, οι εργαζόμενοι παραμένουν σχεδόν επί τετράμηνο απλήρωτοι, ενώ μένει εκτός δημοπρασίας.
Κατά πώς φαίνεται πάντως για τις άδειες θα υπάρξουν και άλλα επεισόδια εντός και εκτός συνόρων
ΠΗΓΗ ΕΦ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ Γιάννης Ιωαννίδης και Ντόναλντ Τραμπ

Le Figaro: Σ. Τσιόδρας, ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει (βίντεο)