Το καμπανάκι θα χτυπήσει από Ιταλία μεριά άντε να δούμε

Το καμπανάκι θα χτυπήσει από Ιταλία μεριά άντε να δούμε
ΔΙΕΘΝΗ
Ιταλία: Πρόσω ολοταχώς για δημοψήφισμα-Τι αποφάσισε το ανώτατο δικαστήριο
To ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας ενέκρινε την πρόταση για διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με τις αρμοδιότητες της Γερουσίας.
italia-prosw-olotaxws-gia-dimopsifisma-ti-apofasise-to-anwtato-dikastirio
08 Αυγ. 16 (15:38) | upd: 08 Αυγ. 16 (15:43) Σχολίασέ το

SHARE THIS
1
SHARES
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
nea-dokimasia-gia-tin-ee-to-dimopsifisma-stin-italia-meta-to-brexit
Νέα δοκιμασία για την ΕΕ το δημοψήφισμα στην Ιταλία
[6/8 16:06]
mateo-rentsi-na-analaboun-oloi-tis-euthunes-tous-sto-prosfugiko
Ματέο Ρέντσι: Να αναλάβουν όλοι τις ευθυνες τους
[17/3 18:32]
duo-xronia-rentsi-sto-timoni-tis-italias-ti-katafere-se-ti-apetuxe
Δύο χρόνια Ρέντσι: Τι κατάφερε, σε τι απέτυχε
[23/2 07:42]
monon-me-litotita-kaneis-pethainei-leei-o-italos-prwthupourgos
Mόνον με λιτότητα, κανείς πεθαίνει λέει ο Ματτέο Ρέντσι
[11/2 12:07]
To ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας ενέκρινε την πρόταση για διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με τις αρμοδιότητες της Γερουσίας και η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι έχει πλέον προθεσμία 60 ημερών για να ανακοινώσει την ημερομηνία διεξαγωγής του.
Το Δικαστήριο αποφάνθηκε θετικά όσον αφορά την εγκυρότητα των περισσότερων από 500.000 υπογραφών που απαιτούνταν βάσει του νόμου προκειμένου να διεξαχθεί δημοψήφισμα και έτσι στο επερχόμενο δημοψήφισμα, οι ιταλοί πολίτες θα κληθούν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα εάν επιθυμούν να μειωθούν οι εξουσίες του σώματος της Γερουσίας.
Η κυβέρνηση, που υποστηρίζει ότι οι αλλαγές θα έχουν ως αποτέλεσμα την πολιτική σταθερότητα, έχει στη διάθεσή δύο μήνες για να επιλέξει ημερομηνία. Το δημοψήφισμα αναμένεται να διεξαχθεί μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2016.
Υπενθυμίζεται ότι η ιταλική Βουλή είχε εγκρίνει την συνταγματική μεταρρύθμιση τον Απρίλιο, με 367 ψήφους υπέρ και 7 κατά.
Σύμφωνα με τη συνταγματική μεταρρύθμιση που προωθεί ο Ρέντσι -ο οποίος έχει μάλιστα επενδύσει μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο σε αυτήν- μόνο η Βουλή θα έχει δικαίωμα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ενώ οι αρμοδιότητες της Γερουσίας θα περιορίζονται στην κύρωση διεθνών συμφωνιών, τις θεσμικές αλλαγές και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Αμφότερα τα σώματα του κοινοβουλίου έχουν εγκρίνει από τον Απρίλιο τις προτεινόμενες αλλαγές που προβλέπουν ουσιαστικά την κατάργηση της Γερουσίας ως αιρετού σώματος, όμως οι αλλαγές στο Σύνταγμα της Ιταλίας του 1948 θα πρέπει να τεθούν σε λαϊκό δημοψήφισμα.
Ο Ρέντσι έχει πει πως οι συνταγματικές αλλαγές είναι ο μοναδικός τρόπος για να ενισχυθεί η πολιτική σταθερότητα και να δοθεί ένα τέλος σε δεκαετίες διακυβέρνησης από εύθραυστες κυβερνήσεις που έχουν καταστήσει δύσκολη την ανάκαμψη της οικονομίας. Πρόκειται για ένα τεράστιο πολιτικό στοίχημα για τον ηγέτη της ιταλικής κεντροαριστεράς, καθώς έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί αν χάσει το δημοψήφισμα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ Γιάννης Ιωαννίδης και Ντόναλντ Τραμπ

Le Figaro: Σ. Τσιόδρας, ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει (βίντεο)