Αντίο στην Ε.Ε. είπαν οι Βρετανοί 

leave-630.jpg

AP Photo/Matt Dunham
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ από το ιστορικό δημοψήφισμα που οδηγεί σε έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τελικό αποτέλεσμα: Brexit 51,9% και Bremain: 48,1%.
Κατακρημνίζεται η λίρα, εντελώς έξω έπεσαν ξανά οι δημοσκοπήσεις.
Οι πρώτες αντιδράσεις από τις πρωτεύουσες της Ευρώπης.
Στις 10 π.μ. (ώρα Ελλάδας) οι πρώτες δηλώσεις του Ντέιβιντ Κάμερον.

«Μια θλιβερή ημέρα για την Ευρώπη και τη Βρετανία»(09:59)

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ σχολίασε στο twitter:
«Τα νέα σήμερα το πρωί από τη Βρετανία είναι πράγματι απογοητευτικά. Μοιάζει να είναι μια θλιβερή ημέρα για την Ευρώπη και τη Βρετανία»

Επικοινωνία Ομπάμα – Κάμερον εντός της ημέρας (09:57)

Στο πλευρό του Κάμερον ο ΟμπάμαPeter Nicholls/Pool Photo via AP
«Ο Αμερικανός πρόεδρος ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα συνεχίσει να ενημερώνεται από το επιτελείο του όπως απαιτούν οι εξελίξεις», αναφέρει η σύντομη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένει ότι θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει με τον Βρετανό πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Άρχισαν τα χτυπήματα (09:56)

«Η αξιολόγηση ΑΑΑ δεν μπορεί πλέον να υποστηριχθεί μετά την απόφαση των ψηφοφόρων για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση» αναφέρει η Standard and Poor's.
Άρχισαν τα όργανα για τη βρετανική οικονομία...

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στην Ιρλανδία (09:45)

Η ψήφος της Βρετανίας υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. έχει πολύ σημαντικές συνέπειες για την Ιρλανδία και την Ε.Ε. ως σύνολο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, η οποία συγκάλεσε σήμερα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.
«Η κυβέρνηση θα συνεδριάσει αργότερα σήμερα το πρωί για να συζητήσει για το αποτέλεσμα. Μετά την συνάντηση αυτή ο πρωθυπουργός θα κάνει επίσημη ανακοίνωση», προστίθεται.

Η ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας (09:37)

Το εποπτικό όργανο της Τράπεζας της Αγγλίας βρίσκεται σε επαφή με τις τράπεζες ενόψει του ανοίγματος των αγορών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η Τράπεζα της Αγγλίας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, έχει προχωρήσει σε εκτεταμένο σχεδιασμό έκτακτων μέτρων και συνεργάζεται στενά με το υπουργείο Οικονομικών, τις άλλες τοπικές αρχές και τις κεντρικές τράπεζες άλλων χωρών.
Η Τράπεζα της Αγγλίας θα κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα για να ανταποκριθεί στις ευθύνες για την οικονομική και νομισματική σταθερότητα».
Να σημειωθεί ότι η στερλίνα έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1985 και το Χρηματιστήριο του Λονδίνου αναμένεται να σημειώσει αιφνίδια πτώση στο άνοιγμα.

Μαρίν Λεπέν: Το ίδιο δημοψήφισμα στη Γαλλία και στις άλλες χώρες της Ε.Ε. (09:34)

Η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν ζήτησε σήμερα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Γαλλία και στις άλλες χώρες της Ε.Ε.»
Νίκη της ελευθερίας! Όπως το ζητώ εδώ και χρόνια, πρέπει τώρα να γίνει το ίδιο δημοψήφισμα στη Γαλλία και τις χώρες της Ε.Ε.», έγραψε στο twitter η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου.

Τα τελικά αποτελέσματα (09:08)

Brexit: 51,9% (17,410,742)
Bremain: 48.1% (16,141,241) 
Η διαφορά ανέρχεται σε 1.269.501 ψήφους.

Έκτακτη σύσκεψη στα Ηλύσια Πεδία (09:00)

P Photo/Jacques Brinon
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κάλεσε το υπουργικό συμβούλιο σε έκτακτη σύσκεψη στις 10 το πρωί.

H πρώτη αντίδραση του Μάρτιν Σουλτς (08:54)

Μάρτιν ΣουλτςAP Photo/Alessandr Tarantino
Η Μεγάλη Βρετανία στέκεται ενώπιον μιας δύσκολης οικονομικής αποστολής, δήλωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Η χώρα βρίσκεται ενώπιον μιας φάσης ανασφάλειας. Τώρα πρέπει η Ε.Ε. να αναλύσει την κατάσταση με νηφαλιότητα», πρόσθεσε ο κ. Σουλτς.

Δημοψήφισμα στη Γαλλία ζητάει η Μαριόν Λεπέν (08:47)

Η βουλευτής του Ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαριόν Λεπέν, πανηγύρισε τη νίκη του Βrexit και σχολίασε στο twitter ότι «ήρθε η ώρα να εισάγουμε τη δημοκρατία και στη χώρα μας. Οι Γάλλοι θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν»

«Έξοδος σημαίνει έξοδος» (08:33)

Ο επικεφαλής της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου και στέλεχος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, Μάνφρεντ Βέμπερ, σχολίασε μεταξύ άλλων στο twitter:
«Βοήθεια» με νέους όρους για την Ελλάδα
Σεβόμαστε την απόφαση των Βρετανών ψηφοφόρων και λυπούμαστε γι' αυτήν. Προκαλεί μεγάλη ζημιά και στις δύο πλευρές. Επρόκειτο για βρετανική, όχι ευρωπαϊκή ψήφο.Οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο θα πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο εντός δύο ετών. Έξοδος σημαίνει έξοδος

Τα πρωτοσέλιδα Daily Mirror και Sun (08:23)

«Πείτε μου ότι κοιμάμαι ακόμη...» (08:21)

«Σας παρακαλώ πείτε μου ότι κοιμάμαι ακόμη και ότι όλο αυτό είναι απλώς ένας εφιάλτης!», έγραψε στο twitter ο Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της Φινλανδίας το 2014-2015.
«Συνήθως έπονται τρία στάδια: 1. Κρίση, 2. Χάος, 3. Μια λύση του μη χείρον βέλτιστον. Δεν ξέρω πού βρισκόμαστε τώρα»

Τι προβλέπει το άρθρο 50 της συνθήκης της Ε.Ε. (08:09)

1. Κάθε κράτος-μέλος μπορεί να αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ενωση σύμφωνα με τις συνταγματικές του προβλέψεις.
2. Το κράτος-μέλος που αποφασίζει να αποχωρήσει οφείλει να γνωστοποιήσει την πρόθεσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Με βάση τις οδηγίες που θα δοθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ενωση θα διαπραγματευθεί και να συνομολογήσει συμφωνία με το κράτος, καθορίζοντας τις διευθετήσεις για την αποχώρησή του, λαμβάνοντας υπ΄όψιν το πλαίσιο της μελλοντικής του σχέσης με την Ενωση.
Η συμφωνία αυτή πρέπει να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης σύμφωνα με το άρθρο 218(3) της συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα πρέπει να συνομολογηθεί για λογαριασμό της Ενωσης από το Συμβούλιο, με ειδική πλειοψηφία, μετά τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
3. Η εφαρμογή των Συνθηκών θα τερματισθεί για το εν λόγω κράτος από την ημερομηνία ισχύος της συμφωνίας αποχώρησης ή, ελλείψει αυτού, δύο χρόνια μετά την γνωστοποίηση που αναφέρεται στην παράγραφο 2, εκτός και αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συμφωνία με το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος, ομόφωνα αποφασίσει να παρατείνει αυτήν την περίοδο.
4. Για τους λόγους των παραγράφων 2 και 3, το μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου που εκπροσωπεί το αποχωρόν κράτος μέλος δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου ή στη λήψη αποφάσεων που το αφορούν.
Ειδική πλειοψηφία πρέπει να ορισθεί σύμφωνα με το Αρθρο 238(3) της συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
5. Εάν το κράτος που αποχωρεί από την Ενωση ζητήσει να επανέλθει, το αίτημά του θα πρέπει να τεθεί υπό τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 49.

Οκτώ ερωτήματα για τον Κάμερον (08:00)

AP Photo/Alastair Grant

Εν αναμονή των δηλώσεων που που εκτιμάται ότι θα κάνει ο Βρετανός πρωθυπουργός μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, θα πρέπει να καλύψει -σύμφωνα με τον Guardian- τα ακόλουθα σημεία: 
1. Τι θα κάνει για να ηρεμήσει τις αγορές: με τη λίρα σε ελεύθερη πτώση, θα παρέμβει η Τράπεζα της Αγγλίας; Κυκλοφορούν φήμες για πιθανό κλείσιμο του χρηματιστηρίου προκειμένου να αποτραπούν μαζικές πωλήσεις, λόγω του πανικού. Ο Κάμερον κάτι θα πρέπει να πει για να μετριάσει την ανησυχία. 
2. Θα παραμείνει πρωθυπουργός; Κανείς δεν περιμένει να παραιτηθεί σήμερα, αλλά πιστεύει ότι μπορεί να διαχειριστεί την επίπονη μακρόχρονη διαδικασία εξόδου από την Ε.Ε. την επόμενη διετία; Ίσως και να το πιστεύει, αλλά το πιθανότερο είναι να αναγνωρίσει ότι αυτό το σενάριο δεν είναι ρεαλιστικό. Πιθανόν να ανακοινώσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί στα τέλη του χρόνου και πριν από το συνέδριο των Τόρις.
3. Θα επικαλεστεί άμεσα το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας; Αυτή είναι η διαδικασία με την οποία ξεκινάει η διετής αντίστροφη μέτρηση για το Brexit. Πριν από το δημοψήφισμα ο Κάμερον είχε πει ότι θα το κάνει άμεσα, αλλά υπάρχουν πολλοί λόγοι να τον καθυστερήσει. Θα είναι σοφό να ξεκαθαρίσει τη θέση του. 
4. Θα κληθεί σε συνεδρίαση το Κοινοβούλιο; Υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα στο να γίνει αυτό αύριο (Σάββατο) για να μπορέσει η κυβέρνηση να καθησυχάσει τους βουλευτές  ότι έχει σχέδιο πριν ανοίξουν πάλι οι αγορές τη Δευτέρα.  
5. Ποιος θα αναλάβει τις διαπραγματεύσεις του Brexit; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό εξαρτάται από τι εντολή θα έχει αυτός που θα αναλάβει τις συνομιλίες με την Ε.Ε. Θα επιδιώξει ο Κάμερον διακομματική συμφωνία; Θα θεωρήσει το πρόγραμμα του στρατοπέδου υπέρ του Brexit σαν ένα μανιφέστο που δεσμεύεται πλέον να σεβαστεί; Για παράδειγμα, θα αποχωρήσει η Βρετανία από την κοινή αγορά; 
6. Θα καταρτιστεί έκτακτος προϋπολογισμός; Ο Τζορτζ Οσμπορν έχει ήδη δηλώσει ότι χρειάζεται και πρέπει να γίνει μέσα στο καλοκαίρι. Ισχύει αυτό ακόμα;
7. Θα γίνουν πρόωρες εκλογές; Υπάρχει το επιχείρημα ότι ένας νέος πρωθυπουργός θα χρειαστεί νέα εντολή για τις διαπραγματεύσεις του Brexit, παρότι δεν υπάρχει μεγάλη διάθεση στα κυβερνητικά γραφεία για μια νέα αναμέτρηση.
8. Θα δεχτεί ο Κάμερον ότι η Σκοτία έχει τώρα το δικαίωμα για ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της; Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είχε δηλώσει ότι το δημοψήφισμα εκείνο του 2014 θα ίσχυε για μια γενιά...

Το tweet του Γερμανού αντικαγκελάριου (07:55)

«Γαμώτο! Μια κακή μέρα για την Ευρώπη», έγραψε στο twitter ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Η σειρά των Ολλανδών (07:50)

Ο Ολλανδός ακροδεξιός πολιτικός Γκέερτ Βίλντερς, αρχηγός του Κόμματος της Ελευθερίας, λέει ότι ήρθε η σειρά των Ολλανδών για δημοψήφισμα.

Δημοψήφισμα τώρα για ενωμένη Ιρλανδία; (07:45)

Ο πρόεδρος του Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς, δηλώνει ότι η βρετανική ψήφος υπέρ του Brexit «ενισχύει την υπόθεση» του δημοψηφίσματος για μια ενωμένη Ιρλανδία.
Η βρετανική κυβέρνηση απεμπόλησε οποιαδήποτε εντολή να εκπροσωπεί τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα του λαού της βόρειας Ιρλανδίας, σύμφωνα με το Σιν Φέιν.


Mε καταμετρημένο περισσότερο από το 90% των ψήφων... (07:39)

Anthony Devlin / PA via AP
...το στρατόπεδο του Leave λαμβάνει 15,705 εκατ. ψήφους και το Remain 14,584 εκατ. ψήφους
(Πηγή: ITV)

«Κάμερον και Όσμπορν τελείωσαν» (07:30)

H Allegra Stratton, δημοσιογράφος του ITV, μεταδίδει:
Μου λένε ότι Κάμερον και Όσμπορν τελείωσαν. Θα υπάρξει μια «αξιοπρεπής έξοδος», λένε ανώτερα στελέχη των Τόρις. «Όχι αμέσως».
Η ίδια πρόσθεσε ότι η αίσθησή της είναι ότι ο Κάμερον δεν μπορεί να μείνει μέχρι τα Χριστούγεννα.

The Guardian: Ο σεισμός του Brexit έγινε... (07:22)

«Ο σεισμός του Brexit έγινε, θα χρειαστεί χρόνια για να εκκαθαριστούν στα συντρίμμια», είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου άρθρου του πολιτικού αναλυτή Ράφαελ Μπερ της εφημερίδας.

Μαζική πτώση στο Τόκιο (07:16)

AP Photo/Eugene Hoshiko
Οι ασιατικές αγορές νιώθουν ήδη τις επιπτώσεις, καθώς οι χρηματιστές παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Βρετανία.
Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 7% και αυτή είναι η χειρότερη πτώση στο διάστημα μιας ημέρας από τον Μάρτιο του 2011, όταν χτύπησε την Ιαπωνία ο καταστροφικός σεισμός και το τσουνάμι.
Οι επενδυτές σπεύδουν στην ασφάλεια, αγοράζοντας γεν και ενισχύοντάς το έναντι του δολαρίου.
Όλα τα βλέμματα τώρα είναι στραμμένα στον υπουργό Οικονομικών, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα παρέμβει με δυναμικό τρόπο για να συγκρατήσει τις συνέπειες στη γιαπωνέζικη οικονομία. 

Μια... ωραία ατμόσφαιρα (07:08)

Εκ διαμέτρου αντίθετες οι αντιδράσεις στα στρατηγεία των δύο στρατοπέδων




Πέντε πιθανά σενάρια μετά το Brexit (07:01)

1. Παραίτηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον
Ακόμη και αν ο Κάμερον δήλωνε ότι θα παραμείνει στην εξουσία «ό,τι κι αν συμβεί», «δεν θα κρατήσει ούτε 30 δευτερόλεπτα», σύμφωνα με τον Κένεθ Κλαρκ, βαρόνο των Τόρις.
Οι Τόρις θα κληθούν να ορίσουν διάδοχο. Ο επικεφαλής της καμπάνιας υπέρ του Brexit και πρώην δήμαρχος του Λονδίνου εμφανίζεται ως αυτονόητη επιλογή.
2. Διασπαστικές τάσεις από Σκωτία, Βόρεια Ιρλανδία
Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δεν σταμάτησε να επαναλαμβάνει ότι μία ψήφος υπέρ του Brexit θα μπορούσε να πυροδοτήσει διαδικασία νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία μετά την ψηφοφορία του 2014.
Όσο για τη Βόρεια Ιρλανδία, ένα Brexit θα την απομόνωνε από τη δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της Ε.Ε., γεγονός που θα μπορούσε να πυροδοτήσει εντάσεις σε μια περιοχή με πολύ εύθραυστες πολιτικές ισορροπίες.
3. Αβέβαιη έκβαση του πολύπλοκου διαζυγίου με την Ε.Ε.
Η χώρα θα ξεκινήσει πολύπλοκες διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., διάρκειας το πολύ δύο ετών, για να καθοριστούν οι όροι πρόσβασης στην κοινή αγορά.
Επί δύο χρόνια, τίποτε δεν αλλάζει. Πολλά σενάρια είναι πιθανά για τη συνέχεια. Παραμονή στην ενιαία αγορά, αμοιβαία επωφελής, αλλά με ποιους όρους;
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει προειδοποιήσει ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι μια τρίτη χώρα που δεν θα τη χαϊδεύουμε».
Για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση, ένα Brexit θα αποτελούσε μόνιμη απειλή διάλυσης, καθώς και άλλες χώρες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Stefan Rousseau/PA via AP
4. Δύσκολη οικονομική μετάβαση και ύφεση
Το σοκ στις αγορές είναι ήδη μεγάλο. Όλα τα σενάρια των διεθνών και κυβερνητικών οικονομικών θεσμών είναι μαύρα για μία διετία.
Το City θα χάσει το «ευρωπαϊκό διαβατήριό» του και πολλές εταιρείες, ανάμεσά τους η τράπεζα JPMorgan και η αγγλική HSBC, έχουν ανακοινώσει ότι θα μεταφέρουν χιλιάδες θέσεις εργασίας στο Παρίσι και τη Φρανκφούρτη.
5. Σκλήρυνση της μεταναστατευτικής πολιτικής
Η μετανάστευση υπήρξε το κεντρικό θέμα της καμπάνιας των υποστηρικτών του Brexit.
Έχουν ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή τους να θέσουν σε εφαρμογή ένα σύστημα μετανάστευσης κατά το αυστραλιανό μοντέλο, όπου κάθε αίτηση για άδεια παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίζεται με βάση τα προσόντα του αιτούντος.
Μόλις ολοκληρωθεί το διαζύγιο με την Ε.Ε., που θα θέτει τέλος στην ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων πολιτών (και) προς (αλλά και από) το Ηνωμένο Βασίλειο, τίποτε δεν θα εμποδίζει πλέον την εφαρμογή αυτής της πολιτικής με στόχο τον περιορισμό της ροής Ευρωπαίων μεταναστών, κυρίως αυτών που προέρχονται από χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Πικρός καφές στις Βρυξέλλες (06:59)

Ανοιχτά τα φώτα όλο το βράδυ στο κτίριο της Κομισιόν στη βελγική πρωτεύουσα.
Αναμένεται έκτακτη σύσκεψη τις επόμενες ώρες στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή Ντόναλντ Τουσκ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μάρτιν Σουλτς και Μαρκ Ρούτε

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ Γιάννης Ιωαννίδης και Ντόναλντ Τραμπ

Le Figaro: Σ. Τσιόδρας, ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει (βίντεο)