«Πόρτα» στην «γαλάζια» εξεταστική από το Μαξίμου

«Πόρτα» στην «γαλάζια» εξεταστική από το Μαξίμου UPD

tsipras-mitsotakis.jpg

ΒουλήΚόντρα Τσίπρα - Μητσοτάκη | Eurokinissi- ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Απορρίπτει την πρότασή της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τα αίτια της επιβολής capital controls, την υπογραφή τουτρίτου μνημονίου και την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων, το Μέγαρο Μαξίμου.
Η κυβέρνηση δεν θα κάνει δεκτή την πρόταση της ΝΔ, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, βάζοντας φρένο στις «ορέξεις» της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οι ίδιες πηγές, σημειώνουν ότι η κυβέρνηση θεωρεί την κίνηση της «γαλάζιας» παράταξης ως αντιπερισπασμό στην πρόταση της κυβέρνησης να διερευνήσει τα «θαλασσοδάνεια» και τα οικονομικά σκάνδαλα.
Κύκλοι του Μαξίμου υπογραμμίζουν πως είναι γνωστό ότι τα capital controls επιβλήθηκαν στη χώρα ως προσπάθεια να χειραγωγηθεί το δημοψήφισμα.
Τονίζουν επίσης, ότι ο λαός το γνωρίζει αυτό και πως η κυβερνητική πολιτική έχει εγκριθεί με εκλογές τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά τα capital controls.
Γι' αυτόν τον λόγο, σημειώνουν, η κυβέρνηση δεν θα κάνει δεκτή την πρόταση της ΝΔ.

Πρόταση και αντιπρόταση

Στις προθέσεις της Νέας Δημοκρατίας ήταν να διερευνηθεί εάν υπήρξε σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ μέσω έκδοσης παράλληλου νομίσματος και «κουρέματος» των ομολόγων που βρίσκονταν στα χέρια της ΕΚΤ, καθώς και εάν υπήρξε σχέδιο εισβολής στο Νομισματοκοπείο, στο οποίο είχαν ανάμειξη και υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης.
Επίσης, εάν αυτό το σχέδιο ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, όπως ισχυρίζονται υπουργοί της τότε κυβέρνησης, ή εάν ενεργούσαν χωρίς να έχει δώσει εντολή και χωρίς να έχει γνώση ο κ. Τσίπρας.
Την Τρίτη, από το βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον  Αλέξη Τσίπρα να συμφωνήσουν ώστε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ψηφίσει τη πρόταση της κυβέρνησης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και μέσων ενημέρωσης και αντίστοιχα η κυβέρνηση να ψηφίσει την πρόταση της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.
Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης και φέρει την υπογραφή σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.
Η διαδικασία
Σύμφωνα με τη Συγγρού, επειδή η πρόταση αυτή υπογράφεται από τον απαιτούμενο (κατά το άρθρο 144 παράγραφος 2 του Κανονισμού της Βουλής) αριθμό βουλευτών και επειδή πληρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, η ΝΔ, ζητεί «να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με το προτεινόμενο, ως παραπάνω, αντικείμενο έρευνας. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, αφού η πρόταση υπογράφεται από σύσσωμη την ΚΟ της ΝΔ που αριθμεί 75 βουλευτές (δηλαδή εκπληρώνεται ο όρος των 60 υπογράφων, ήτοι του 1/5 του όλου αριθμού των βουλευτών ) είναι υποχρεωτικό από τον Προεδρείο της Βουλής να ανακοινωθεί στην Ολομέλεια, να τυπωθεί, να διανεμηθεί σε όλους τους βουλευτές και να εγγραφεί με απόφαση που θα ληφθεί για τον προγραμματισμό από την Διάσκεψη των Προέδρων στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας
Σημειώνεται ότι, η Oλoμέλεια της Boυλής μπoρεί να συνιστά εξεταστικές επιτρoπές από μέλη της για την εξέταση ειδικών ζητημάτων δημόσιoυ ενδιαφέρoντoς.
Η απόφαση της Ολομέλειας για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα (2/5) του όλου αριθμού των Βουλευτών (άρα την πλειοψηφία τουλάχιστον 120 βουλευτών).
Mετά την oλoκλήρωση της έρευνας, η Επιτρoπή αξιoλoγεί τις απoδείξεις πoυ συνέλεξε και συντάσσει αιτιoλoγημένo πόρισμα, στo oπoίo καταχωρίζoνται και oι γνώμες της τυχόν μειoψηφίας.
Με πρόταση του ενός πέμπτου (1/5) του συνόλου των Βουλευτών, το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής εγγράφεται στην ημερήσια διάταξη για συζήτηση, που διεξάγεται με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 13

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ Γιάννης Ιωαννίδης και Ντόναλντ Τραμπ

Le Figaro: Σ. Τσιόδρας, ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει (βίντεο)