Εργαζόμενοι ΕΑΣ Λαυρίου: Εύκολη, πρόχειρη και επικίνδυνη η «λύση» της ΠΥΡΚΑΛ για τους μετανάστεςhttp://www.notioanatolika.gr/news/8997-ergazomenoi-eas-lavriou-eykoli-proxeiri-kai-epikindyni-i-lysi-tis-pyrkal-gia-tous-metanastes

Αλλάξτε μέγεθος
eas ergazom anakoin
Με μια ιδιαίτερη μετρημένη και προσεκτική ανακοίνωση παρεμβαίνουν οι εργαζόμενοι της μονάδας Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) του Λαυρίου στον θόρυβο που έχει ξεσπάσει μετά την… πρωτοβουλία της πολιτείας να δημιουργήσει κέντρο μεταναστών στο Λαύριο ακριβώς δίπλα σε ένα εν ενεργεία στρατιωτικό εργοστάσιο!
Παραθέτουν τέσσερις σοβαρότατους λόγους εξηγώντας έτσι γιατί το εργοστάσιο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ στο Λαύριο δεν πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να φιλοξενηθούν μετανάστες.
«Ποιος είναι αυτός που θα αναλάβει την ευθύνη της λήψης μιας τέτοιας απόφασης που είναι πιθανό να γίνει αιτία οικολογικού ολέθρου αλλά και απώλειας αναρίθμητων ανθρώπινων ζωών;» διερωτώνται οι εργαζόμενοι τονίζοντας παράλληλα ότι «η ύπαρξη καταυλισμού στην εγγύτητα των εγκαταστάσεων του εργοστασίου Αμυντικού Τομέα καθιστά την πολιτική πρόληψης μεγάλων ατυχημάτων εξαιρετικά δύσκολη και θέτει σε κίνδυνο τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου Αμυντικού Τομέα στο άμεσο μέλλον» και προστίθεται: «Στο εργοστάσιο αυτό διακινούνται καθημερινά φορτία εκρηκτικών αλλά και διαβαθμισμένων προϊόντων (NATO SECRET) οπότε ελλοχεύει ο κίνδυνος δολιοφθοράς»!
Και στην ίδια ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι των ΕΑΣ Λαυρίου καταλήγουν: «Οι τοπικές αρχές, οι Φορείς, τα Σωματεία εργαζομένων, ο Δήμος και όχι μόνο οφείλουν να συνδράμουν στην προσπάθεια που γίνεται να ακυρωθεί στην πράξη η πρότερη απόφαση, να ματαιωθεί η αποθήκευση ψυχών και ο εγκλωβισμός τους σε ένα τόσο επικίνδυνο περιβάλλον. Μπορούμε να απαλύνουμε το δράμα των προσφύγων δημιουργώντας έστω και τώρα ουσιαστικές υποδομές αντί να καταφεύγουμε σε εύκολες, πρόχειρες και επικίνδυνες “λύσεις”».
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Σωματείου Εργατουπαλλήλων Ελληνικών Αμυντικών Συστσημάτων ΑΒΕΕ Λαυρίου έχει ως εξής:
«Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη μεσογειακή χώρα σε αριθμό αφίξεων προσφύγων.
Είναι αλήθεια ότι τα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται σε οριακή κατάσταση εξαιτίας της αμέλειας του κράτους να δημιουργήσει και της υποτυπώδεις έστω υποδομές.
Είναι αλήθεια ότι η Ιστορία δοκιμάζει τον ανθρωπισμό μας και μας καλεί να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους μετανάστες που συρρέουν στη χώρα μας αφού και εμείς έχουμε ως λαός βιώσει το δράμα της προσφυγιάς.
Είναι αλήθεια ότι στους χώρους φιλοξενίας εκτός από την κάλυψη των αναγκών προσωρινής στέγασης, σίτισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα πρέπει να εξασφαλίζεται και η ασφάλεια τόσο των προσφύγων όσο και των εργαζομένων σε γειτνιάζοντες χώρους καθώς και η ομαλή συνέχιση των παραγωγικών δραστηριοτήτων τους.
Ο προτεινόμενος χώρος φιλοξενίας μεταναστών του εργοστασίου της πρώην ΠΥΡΚΑΛ στο Λαύριο, που αποτελεί μέρος της νεοσυσταθείσας εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) Πολιτικών Προϊόντων, δεν πληροί τις προϋποθέσεις αυτές για τους κάτωθι λόγους:
1. Ο χώρος του εργοστασίου παραμένει παραγωγικά ανενεργός για μία πενταετία και πλέον ενώ εντός αυτού και σε συγκεκριμένες εκ του νόμου αποθήκες φυλάσσονται ποσότητες εκρηκτικών. Η ευθύνη της φύλαξης των αποθηκών ανήκει στο εργοστάσιο των ΕΑΣ αμυντικού τομέα που βρίσκεται στον ακριβώς παρακείμενο χώρο.
2. Οι επιλεγμένοι χώροι φιλοξενίας είναι το κτίριο του Διοικητηρίου (450 m2) και μία ενεργός μέχρι πρότινος αποθήκη (200 m2). Στο κτίριο του Διοικητηρίου ευρίσκονται τα γραφεία, διάφορα αδρανή υλικά καθώς και το αρχείο του εργοστασίου. Στο ισόγειο του κτιρίου ευρίσκεται και το Χημείο στο οποίο παραμένουν μεταξύ των άλλων επικίνδυνα αντιδραστήρια (τοξικά ή καρκινογόνα). Απαιτείται συνεπώς απομάκρυνση όλων των προαναφερθέντων όπως επίσης και συντήρηση του κτιρίου λόγω παλαιότητας.
3. Οι προς διάθεση εκτάσεις είναι πιθανό να έχουν επιβαρυνθεί με τυχόν υπολείμματα παραγωγικής διαδικασίας οπότε και απαιτείται ο σχολαστικός καθαρισμός τους. Επίσης τα κτίρια βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των δέκα μέτρων από δασική έκταση, συνεπώς θα πρέπει να ανεγερθεί κατάλληλη προστατευτική περίφραξη. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις του εργοστασίου της πρώην ΠΥΡΚΑΛ στο Λαύριο συμμορφώνονται με την Κ.Υ.Α. 3329/89 όπου καθορίζονται οι αποστάσεις των κτιρίων ανάλογα με τη χρήση τους.
4. Στη συνολική επιφάνεια που καλύπτει το εργοστάσιο βρίσκονται περιφραγμένα πηγάδια και στοές. Απαιτείται η ενίσχυση της περίφραξής τους καθώς και η τοποθέτηση προειδοποιητικών σημάτων έτσι ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι για τους φιλοξενούμενους μετανάστες.
Οι περιβαλλοντικές καταστροφές που θα προκαλέσει η εκδήλωση ιδίως μιας ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς θα επεκταθεί σε όλο το λεκανοπέδιο και θα επηρεάσει το οικοσύστημα για δεκαετίες. Ποιος λοιπόν είναι αυτός που θα αναλάβει την ευθύνη της λήψης μιας τέτοιας απόφασης που είναι πιθανό να γίνει αιτία οικολογικού ολέθρου αλλά και απώλειας αναρίθμητων ανθρώπινων ζωών;
Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι τα ΕΑΣ ΑΒΕΕ συμμορφώνονται ως προς την οδηγία 96/82/ΕΚ γνωστή ως SEVESO II, σχετικά με την αντιμετώπιση μεγάλων ατυχημάτων όπου υπεισέρχονται επικίνδυνες ουσίες. Η οδηγία αποσκοπεί στην πρόληψη των ατυχημάτων αυτών και στον περιορισμό των συνεπειών τους για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Η ύπαρξη καταυλισμού στην εγγύτητα των εγκαταστάσεων του εργοστασίου Αμυντικού Τομέα καθιστά την πολιτική πρόληψης μεγάλων ατυχημάτων εξαιρετικά δύσκολη και θέτει σε κίνδυνο τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου Αμυντικού Τομέα στο άμεσο μέλλον. Στο εργοστάσιο αυτό διακινούνται καθημερινά φορτία εκρηκτικών αλλά και διαβαθμισμένων προϊόντων (NATO SECRET) οπότε ελλοχεύει ο κίνδυνος δολιοφθοράς.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι σφόδρα αμφίβολο αν δίνεται λύση σε ένα ανθρώπινο πρόβλημα όπως είναι το προσφυγικό ή κάποιοι προσπαθούν να πλήξουν έμμεσα τη μοναδική Αμυντική Βιομηχανίας της χώρας όπως είναι τα ΕΑΣ, να ρίξουν ταφόπλακα στη λειτουργία του εργοστασίου του Λαυρίου και να οδηγήσουν στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους και στην ανέχεια τις οικογένειές τους.
Για όλους τους παραπάνω λόγους πιστεύουμε ότι την ύστατη στιγμή θα πρυτανεύσει η λογική και θα ανακληθεί η απόφαση εγκατάστασης προσφύγων στο εργοστάσιο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ στο Λαύριο.
Οι τοπικές αρχές, οι Φορείς, τα Σωματεία εργαζομένων, ο Δήμος και όχι μόνο οφείλουν να συνδράμουν στην προσπάθεια που γίνεται να ακυρωθεί στην πράξη η πρότερη απόφαση, να ματαιωθεί η αποθήκευση ψυχών και ο εγκλωβισμός τους σε ένα τόσο επικίνδυνο περιβάλλον.
Μπορούμε να απαλύνουμε το δράμα των προσφύγων δημιουργώντας έστω και τώρα ουσιαστικές υποδομές αντί να καταφεύγουμε σε εύκολες, πρόχειρες και επικίνδυνες «λύσεις». Αναρωτιέται κανείς είναι αυτή μια πόλη που θέλουμε να ζούμε εμείς και τα παιδιά μας, στοιβάζοντας ανθρώπους σε χώρους ακατάλληλους και ανασφαλείς; Είναι αυτή η Ελλάδα και η Ευρώπη που οραματίζονται οι Ταγοί του έθνους και της νεολαίας;».
pirkal lavrio

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ Γιάννης Ιωαννίδης και Ντόναλντ Τραμπ

Le Figaro: Σ. Τσιόδρας, ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει (βίντεο)