ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
22:39
23/02/2015
Οι «κόκκινες γραμμές» Βερολίνου και Αθήνας διασταυρώνονται μεταξύ τους δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό μεν θέαμα όμοιο με αυτό των πυροτεχνημάτων πλην όμως επικίνδυνο τόσο για την €ζώνη όσο και για την Ελλάδα.
Τι επιτεύχθηκε την Παρασκευή; Μια συμφωνία της κάθε πλευράς να ισχυρίζεται πως δεν έχει εκπέσει των «κόκκινων γραμμών» της με ραντεβού για «ξεκαθάρισμα» την Τρίτη. Και την Τρίτη το ξεκαθάρισμα θα αρχίσει κανείς δεν ξέρει όμως πως, πότε και αν θα τελειώσει.
Ο σύμβουλος του Γιάνη Βαρουφάκη όμως καθηγητής Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ με τον εύγλωττο τίτλο «Διαβάζοντας σωστά την ελληνική συμφωνία» έχει διαφορετική άποψη για τη συμφωνία της Παρασκευής. Αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Στόχος της επέκτασης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης, βάσει και της νέας συμφωνίας και μέσω της χρήσης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ευελιξίας που υπάρχει και την συμφωνήσαμε από κοινού με τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς.
Μέσω αυτής της επέκτασης προσφέρεται χρόνος-γέφυρα για διαπραγματεύσεις για πιθανή επικείμενη συμφωνία, μεταξύ Ελλάδας, Eurogroup και θεσμών.
Οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν μία πρώτη σειρά μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα βασίζονται στο τρέχον πρόγραμμα έως τη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου. Οι θεσμοί θα καταθέσουν μία πρώτη άποψη για το εάν τα μέτρα αυτά θα αποτελέσουν μία καλή αρχή προκειμένου να υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης».
«Αν πιστεύετε ότι μπορείτε να βρείτε μια ακλόνητη δέσμευση σε αυτούς τους όρους και προϋποθέσεις του "τρέχοντος προγράμματος" σε αυτό το κείμενο, καλή σας τύχη. Δεν υπάρχει. Επομένως, όχι η τρόικα δεν μπορεί να έρθει στην Αθήνα και να παραπονεθεί για την επαναπρόσληψη των καθαριστριών» υποστηρίζει ο Βρετανός καθηγητής.
Και ο χορός του «κόκκινου» δεν τελειώνει εδώ. Το Βερολίνο διαμηνύει πως δεν θα κάνει δεκτή τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια ούτε και αυτή για τις 100 δόσεις. Είναι όμως και άλλα. Ο κατώτατος μισθός των 751 ευρώ αντιμετωπίζει και αυτός προβλήματα.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σχετικά πως «εάν η Ελλάδα αυξήσει τον κατώτατο μισθό, τότε στην Ευρώπη θα υπάρχουν έξι χώρες που θα έχουν χαμηλότερο κατώτατο μισθό και οι οποίες πρέπει να πάνε στα Κοινοβούλιά τους για να επικυρώσουν το πρόγραμμα για την Ελλάδα. Πρέπει να εξηγηθεί ότι δεν πρόκειται για εύκολη διαδικασία. Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα θα είναι υψηλότερος από ό,τι στην Ισπανία ή στη Σλοβακία».
Το Βερολίνο εξακολουθεί να θεωρεί ότι οι δικές του «κόκκινες γραμμές» είναι το "πρόγραμμα της Ελλάδας" όπως το αποκαλεί τώρα. Ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γέγκερ δηλώσε πως αναμένονται οι προτάσεις της Αθήνας, οι οποίες όμως πρέπει να είναι σε απόλυτη αρμονία με τους Θεσμούς, καθώς το πρόγραμμα της Ελλάδας συνεχίζεται, ώστε να τις εγκρίνει το κοινοβούλιο της χώρας.
Άρα το πρόγραμμα της Ελλάδας συνεχίζεται, για τους Γερμανούς. Για την Αθήνα όμως το μνημόνιο έχει τελειώσει με τις μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να στείλει αύριο:
Πιο συγκεκριμένα, στη λίστα της κυβέρνησης περιλαμβάνονται:
1. Ολόκληρος ο πρώτος πυλώνας της Θεσσαλονίκης που αφορά το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
2. Μεγάλο μέρος του δεύτερου πυλώνα που αφορά την άρση της καταστολής της πραγματικής οικονομίας με άμεση προτεραιότητα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των κόκκινων δανείων, καθώς και το σταμάτημα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
3. Στη λίστα υπάρχουν όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης του τέταρτου πυλώνα της Θεσσαλονίκης, όπως:
12 τομείς μεταρρυθμίσεων, καμία κοστολόγηση
100 δόσεις: κίνητρα σε όσους θέλουν, αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν, όχι σε ηθικό κίνδυνο
Αντιμετώπιση κόκκινων δανείων – προστασία κεφαλαίων τραπεζών – κοινωνική δικαιοσύνη
Εργασιακά: Μεταρρυθμίσεις με βέλτιστες πρακτικές ΕΕ – διαβούλευση κοινωνικών εταίρων
Διασφάλιση βιωσιμότητας ασφαλιστικού – χωρίς χρονοδιαγράμματα – χωρίς αναφορά σε ρήτρα μηδενικών ελλειμμάτων
Ιδιωτικοποιήσεις: Οχι υπαναχώρηση – σεβασμός συμφωνιών – διασφάλιση δημοσίου συμφέροντος
Ενίσχυση ανταγωνισμού: μεταρρυθμίσεις ΟΟΣΑ
Μεταρρυθμίσεις σε Δημόσιο
Υπάρχουν όμως και άλλες «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης: Είναι οι συντάξεις και η επαναφορά τους στα προηγούμενα επίπεδα, η επαναπρόσληψη των δημοσίων υπαλλήλων, ο ΦΠΑ, στο 13% κ.α.
Από την πλευρά του το ΔΝΤ έχει και αυτό τις «κόκκινες γραμμές» του. Η Κριστίν Λαγκάρντ επιμένει για μια ακόμη φορά στις λεγόμενες «δομικές μεταρρυθμίσεις» με υποτιθέμενο στόχο την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Ανταγωνιστικότητα όμως πως; Χωρίς παραγωγή, χωρίς εξαγωγές, χωρίς πρωτογενή παραγωγή, χωρίς μεταποιητικό τομέα; Αδιάφορο για το ΔΝΤ. Για μια ακόμη φορά στοχοποιεί τα κλειστά επαγγέλματα:
Σε συνέντευξή της η επικεφαλής του ΔΝΤ ζητά από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει «τα κατεστημένα συμφέροντα, τα προστατευόμενα επαγγέλματα, και την ακαμψία σε ορισμένες αγορές» υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα αυτά μπορούν να απελευθερώσουν την παραγωγικότητα και να οδηγήσουν σε βιώσιμη ανάπτυξη.
Τα κατεστημένα συμφέροντα σίγουρα αποτελούν ένα θέμα προς εξέταση αλλά το να πιστεύει το ΔΝΤ ότι με αυτά που προτείνει θα έρθει βιώσιμη ανάπτυξη τότε σίγουρα ζει σε αποχρώσεις του γκρι.
Το Βερολίνο «τευτονικά» σε… γοτθικούς ρυθμούς σχεδόν άκαμπτο στοχεύει στα πρωτόγεννη πλεονάσματα. Και λέμε σχεδόν γιατί αφήνουν ένα «30%» ευελιξίας.
«Όταν λέμε, ότι αποδεχόμαστε μια μέγιστη δυνατή ευελιξία εκ μέρους της Αθήνας εντός του τρέχοντος προγράμματος, το εννοούμε στα σοβαρά» αναφέρεται από το περιβάλλον Σόιμπλε: « Όπως εννοούμε στα σοβαρά, ότι συμφωνούμε και με την πρόταση του έλληνα υπουργού για διατήρηση του 70% του σημερινού προγράμματος και την αντικατάσταση του 30% με μέτρα που θα επιλέξει ο ίδιος».
Αλλά, με έμφαση στο αλλά υπό την προϋπόθεση, ότι τα νέα μέτρα θα είναι «δημοσιονομικά ουδέτερα», δεν θα γίνονται δηλαδή εις βάρος του ελληνικού προϋπολογισμού, ή των χρημάτων των δανειστών.
«Κόκκινη γραμμή» στα δημοσιονομικά. Πόσα από τα μέτρα που θα προτείνει αύριο με την επιστολή του ο Γ. Βαρουφάκης θα είναι «δημοσιονομικά ουδέτερα», Και πόσα από τα μέτρα που θα προτείνει αύριο το ΥΠΟΙΚ θα ισχυρίζεται ότι δεν θα έχουν δημοσιονομικό κόστος αλλά το Βερολίνο θα έχει άλλη άποψη;
Βερολίνο και ΔΝΤ έχουν κάνει το γνωστό γερμανικό ελιγμό της Βέρμαχτ που εφάρμοσε στον Β΄ΠΠ: Αυτόν της Λαβίδας. Μεταρρυθμίσεις ο ένας δημοσιονομικά ο άλλος.
Πόσο περιθώριο ελιγμών έχει η αμυνόμενη κυβέρνηση για να ξεφύγει από αυτή τη λαβίδα;
Και το πρωτόγεννες πλεόνασμα;
Η λίστα με τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις είναι μακρά αλλά το μεγαλύτερο από αυτές είναι το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος που πρέπει να πετύχει η Αθήνα, το οποίο μετράται σε αναλογία με το ΑΠΕ. Το Μνημόνιο απαιτούσε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% το 2014, 3% το 2015 και 4,5% το 2016.
Εδώ υπάρχουν περιθώρια συναντίληψης. Όλοι γνωρίζουν ότι οι στόχοι είναι εξωπραγματικοί και ο Γ. Ντάισελμπλουμ, είπε ότι μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί. Και αυτό μπορεί να θεωρηθεί μια επιτυχία της Ελλάδας καθώς το τι θα γίνει θα συζητηθεί στο τέλος του τετραμήνου. Το πλέον σημαντικό είναι η διασύνδεση του πλεονάσματος με αυτό των εσόδων του προυπολογισμού. Εάν υπάρξει συμφωνία εκεί τότε σίγουρα θα υπάρξουν σημαντικές ευκαιρίες για την ελληνική οικονομία.
Αύριο ξεκινά η δεύτερη μεγάλη δοκιμασία για τη νέα κυβέρνηση.
Οι 70 κόκκινες αποχρώσεις του προγράμματος, που επιμένει η Γερμανία (μιλώντας για πυρήνα» του προγράμματος που πρέπει να συνεχιστεί και οι 30 που αφορούν την ευελιξία είναι μόνο αποχρώσεις. Μέχρι τα πράγματα να συγκεκριμενοποιηθούν βλέποντας που θα; Κάτσει το «ζύγι» τόσο η Αθήνα όσο και οι Βρυξέλες θα κρατούν την αναμονή τους και τα «δάκτυλά τους σταυρωμένα» όπως λένε οι αγγλοσάξονες.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου