ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΡΑΧΗ ΣΕ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΚΑΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΠΌ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΎ
11:51
29/01/2015
Δημοσίευμα των Financial Times υπό τον τίτλο «Σήμα συναγερμού στην Ευρώπη για ΣΥΡΙΖΑ-Ρωσία» και σε αυτόπεριγράφεται ως "χειροβομβίδα που έριξε ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες" με το πρώτο «όχι» που ανέκραξε – κόντρα στην πλειοψηφούσα εξαναγκασμένη από Ουάσιγκτον-Βερολίνο άποψη που θέλει επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
 
Γράφουν οι FT:
 
«Πολύ σύντομα μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος της Ελλάδας στην εξουσία, οι συναγερμοί άρχισαν να χτυπάνε στις πρωτεύουσες της Ευρώπης. Δεν ήταν όμως οι οικονομικοί αξιωματούχοι που ταράχτηκαν, αλλά οι επικεφαλής των υπηρεσιών άμυνας και ασφάλειας. Μια ημέρα μετά την εκλογή του ως νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Αλέξης Τσίπρας, έριξε μια ρωσική χειροβομβίδα με στόχο τις Βρυξέλλες: Αρνήθηκε την πρόταση για νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας λόγω της κλιμάκωσης της βίας στην Ουκρανία».
Σημειώνει, δε, πως και οι δηλώσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη κινούνται στο ίδιο πλαίσιο λέγοντας: «Είμαστε αντίθετοι με το εμπάργκο που έχει επιβληθεί εναντίον της Ρωσίας. Δεν έχουμε διαφορές με την Ρωσία και τους Ρώσους πολίτες»
«Η ελληνική άρνηση έχει προκαλέσει οργισμένες και, πίσω από τις κλειστές πόρτες, αγανακτισμένες, αντιδράσεις. Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, υπό την καθοδήγηση της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, το τελευταίο διάστημα έχουν χαράξει προσεκτικά μια στρατηγική για να κρατήσουν ενωμένα τα 28 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην προσπάθεια να επιβληθεί χρηματοπιστωτικό και οικονομικό κόστος στην Ρωσία για τις κινήσεις της σε ουκρανικά εδάφη», αναφέρει το άρθρο και συνεχίζει, «μολονότι ορισμένοι διπλωμάτες και αναλυτές αντιλαμβάνονται την παρέμβαση του κ. Τσίπρα εναντίον των κυρώσεων ως κίνηση ενόψει των επικείμενων διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα διάσωσης και το χρέος της Ελλάδας, άλλοι το θεωρούν ένα ακόμη παράδειγμα της εξάπλωσης της ρωσικής επιρροής στην νοτιοανατολική Ευρώπη.
Οι αξιωματούχοι υπηρεσιών ασφαλείας της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ, παρακολουθούν πλέον τις επαφές ανάμεσα στο Κρεμλίνο και ανώτατα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του εταίρου στην κυβέρνηση συνασπισμού, του κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων».
Οι Financial Times υποσημειώνουν πως το γεγονός ότι ο πρώτος ξένος αξιωματούχος τον οποίο προσκάλεσε ο κ. Τσίπρας το Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα, ήταν ο Ρώσος πρέσβης Αντρέβ Μασλόφ, ενισχύει τις ανησυχίες τους. Τα προηγούμενα σχόλια του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα για την ουκρανική κρίση είναι επίσης αρκετά ξεκάθαρα:
"Σε ταξίδι του στην Μόσχα τον Μάιο, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε το Κίεβο ότι καλύπτει νεο-ναζιστικά στοιχεία και αποκήρυξε τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Η επίσκεψη εκείνη περιλαμβανόταν σε προεκλογική περιοδεία του κ. Τσίπρα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όταν διεκδικούσε την θέση του προέδρου της Κομισιόν ως εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής ριζοσπαστικής αριστεράς."
Καμμένος – Κοτζιάς – Ντούγκιν
Ο Αλεξάντερ Ντούγκιν 
Οι σχέσεις του νέου ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά και του Πάνου Καμμένου με τη Ρωσία βρίσκονται στο επίκεντρο της ανάλυσης των FT.
Γράφει το άρθρο: «Κι άλλα μέλη της νέας ελληνικής κυβέρνησης συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις. Ο νέος υπουργός ΕξωτερικόςΝίκος Κοτζιάς και ο νέος υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, έχουν αναπτύξει σχέσεις με πρόσωπα πολύ κοντινά με τον εσωτερικό κύκλο της κυβέρνησης Πούτιν.
Ο κ. Κοτζιάς, πρώην καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, έχει καταθέσει ιδιαίτερα εθνικιστικές θέσεις, αναπτύσσοντας επαφές με τον Αλεξάντρ Ντούγκιν, τον Ρώσο εθνικιστή φιλόσοφο, κατά την διάρκεια πολλών επισκέψεων στην Μόσχα, σύμφωνα με συνάδελφο που δεν θέλησε να αποκαλυφθεί. Ο κ. Ντούγκιν, που έχει στενές επαφές με πολλά πρόσωπα στις υπηρεσίες ασφαλείας της Μόσχας και τον περασμένο Αύγουστο ζήτησε «γενοκτονία» για τους Ουκρανούς, είχε προσκληθεί από τον κ. Κοτζιά σε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Πειραιά ως επίτιμος ομιλητής, όπου εξήρε τον ρόλο της Ορθοδοξίας στην ενότητα Ελλήνων και Ρώσων.
Ο νέος υπουργός Αμύνης Πάνος Καμμένος είναι επίσης συχνός επισκέπτης στην Μόσχα. Σε φωτογραφία εμφανίζεται στην ρωσική πρωτεύουσα προ δύο εβδομάδων, σε συνάντηση με τον πρόεδρο της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της ρωσικής Δούμα και τον αναπληρωτή αντιπρόεδρο της επιτροπής αμύνης».
Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος
Ο Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ 
Το άρθρο αναφέρεται και στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ και τις σχέσεις που έχει αναπτύξει με τον Πάνο Καμμένο.
Γράφει συγκεκριμένα: "Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ, κατά καιρούς σύμμαχος του κ. Ντούγκιν και ένα ακόμη πρόσωπο του Κρεμλίνου που έχει αναπτύξει στενές σχέσεις με ριζοσπαστικά πολιτικά κινήματα της Ευρώπης, δήλωσε ότι γνωρίζει επίσης τον κ. Καμμένο. Ο κ. Μαλοφέγιεφ τελεί υπό ταξιδιωτικό περιορισμό στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, και το Κίεβο τον έχει επικηρύξει με την κατηγορία της χρηματοδότησης των ρωσόφωνων στην ανατολική Ουκρανία."
«Άλλοτε ταξίδευα στην Αθήνα συχνά, πριν τις κυρώσεις», δήλωσε στους Financial Times. Η Ελλάδα έχει ζήσει «σε μακροχρόνια σκλαβιά υπό την τρόικα», πρόσθεσε. «Είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με την Ρωσία... Για την ελληνική οικονομία, για τον ελληνικό λαό, η φιλία με την Ρωσία είναι απαραίτητη».
Η Ρωσία θα αξιοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αντόν Σεχόβστοφ, αναλυτής για τα ευρωπαϊκά ριζοσπαστικά κινήματα με έδρα στην Βιέννη, έχει μελετήσει τις επαφές ανάμεσα στην Ρωσία και κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.«Η Ρωσία οπωσδήποτε θα θελήσει να αξιοποιήσει την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και τα φιλορωσικά αισθήματα είναι αρκετά διαδεδομένα στην ελληνική κοινωνία και ειδικά σε αυτά τα κόμματα», δήλωσε.
Ορισμένα πρόσωπα όπως ο κ. Ντούγκιν έχουν αναπτύξει πολύ ενεργητικά σχέσεις με ριζοσπαστικά κινήματα της Ευρώπης, προσθέτει ο κ. Σεχόβστοφ: από το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας μέχρι το αυστριακό FPÖ.
«Η ελληνική περίπτωση είναι ίσως η πιο επικίνδυνη από την άποψη των επιπτώσεων στην Ε.Ε. και την πολιτική κυρώσεων. Τίθεται επίσης θέμα ασφαλείας των πληροφοριών του ΝΑΤΟ».
Οι φόβοι για τις σχέσεις του νέου πολιτικού καθεστώτος της Ελλάδας με την Μόσχα εντάσσονται σε ένα διογκούμενο παζλ με ανησυχίες για τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της Ευρώπης.
«Το ζήτημα της ρωσικής επιρροής σε ακραία πολιτικά κόμματα είναι σίγουρα ανησυχητικό», δήλωσε ένας Βρετανός διπλωμάτης που δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομά του. «Είναι κάτι το οποίο σίγουρα παρακολουθούμε εμείς και άλλοι»
Αναλυτές από την Αθήνα σχολιάζουν ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε κατά πόσον η νέα ελληνική κυβέρνηση θα στρέψει την εξωτερική πολιτική της πιο μόνιμα προς την Ρωσία. Εν τω μεταξύ, «είναι ένας μοχλός πίεσης», είπε ένας αναλυτής.
«Θα κουνήσετε σήμερα το δάκτυλο στον Έλληνα πρωθυπουργό, κύριε Σουλτς;»,  γράφει η γερμανική εφημερίδα «Bild», η οποία φιλοξενεί συνέντευξη του προέδρου του ευρωκοινοβουλίου, λίγες ώρες πριν την συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα.
 
Η «Bild», αναφερόμενη στις βολές που εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διαφοροποιηθεί από την ανακοίνωση της Ε.Ε για τη Ρωσία, διερωτάται αν τελικά ο Σουλτς θα κρατήσει αυτή την επικριτική στάση κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα. 
«Δεν μπορείς από τη μια πλευρά να απαιτείς από την Ευρώπη να δείξει ενότητα όταν πρόκειται για τη χώρα σου, όπως κάνει ο Τσίπρας και μετά ως πρώτη ενέργεια να σπας την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή. Είδα με φρίκη ότι η Ελλάδα εγκατέλειψε την κοινή θέση της Ε.Ε», γράφει η εφημερίδα αναφερόμενη στις δηλώσεις του Σοσιαλδημοκράτη Σουλτς. 
Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει επίσης ότι ο κύριος Σουλτς επισκέπτεται την Αθήνα με τριπλή ιδιότητα: Πρώτον, είναι Γερμανός, δεύτερον Σοσιαλδημοκράτης και τρίτον πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου. 
Για τον λόγο, τα όσα θα ειπωθούν σήμερα μεταξύ των δύο πολιτικών ανδρών έχουν ιδιαίτερη σημασία. Επιπλέον, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Αλέξη Τσίπρα ο κύριος Σουλτς θα κληθεί να δώσει αναφορά στη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.
Εκτός από τη συνάντηση που θα έχουν σήμερα Τσίπρας-Σουλτς, η γερμανική εφημερίδα κάνει ιδιαίτερα αναφορά στους διαύλους επικοινωνίας που έχει ανοίξει με τη Μόσχα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και τη στήριξη που προσφέρει απλόχερα στη Ρωσία εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή της στην επιβολή νέων κυρώσεων της Ε.Ε σε βάρος της Μόσχας. 
«Νέος σύμμαχος: ο ρωσικός σύνδεσμος των Ελλήνων ριζοσπαστών;», γράφει η Bild απεικονίζοντας σε σχετικό άρθρο τον Έλληνας, πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Reuters: Ο Τσίπρας ξεκίνησε τους πυροβολισμούς και σόκαρε τη Μέρκελ
 
Σύμφωνα με το Reuters, η Μέρκελ υπέθετε πως ο χαρισματικός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ θα επικρατούσε στις ελληνικές εκλογές, αλλά με μικρότερο ποσοστό απ' ό,τι τελικά έλαβε. Έτσι πίστευε πως μια «κοντή» νίκη θα τον οδηγούσε σε μια εναγώνια συμμαχία και αίφνης θα άλλαζε στάση και από την αντιπαράθεση θα περνούσε αμέσως στη φάση του συμβιβασμού. Αντ' αυτού, πέτυχε σημαντική νίκη, βρήκε αμέσως εταίρο και μάλιστα ένα κόμμα που έχει αντιγερμανική ρητορική και δείχνει να μην αποχωρεί από τις θέσεις του, κάτι που ανησυχεί τους αξιωματούχους στο Βερολίνο.
 
Είναι εμφανές ότι ΕΕ και ΗΠΑ για πρώτη φορά ανησυχούν καθώς βλέπουν μια Ελλάδα που δεν είναι πλέον δεδομένη και ενδιαφέρεται πρωτίστως για τα δικά της εθνικά συμφέροντα και όχι για εκείνα της Ουάσιγκτον και του Βερολίνου. Εμείς πρώτοι είχαμε γράψει για την επιλογή του Νίκου Κοτζιά ως επικεφαλής του ΥΠΕΞ. 
Παρόλα αυτά όμως οι Αμερικανοί φαίνονται πιο ψύχραιμοι. Σύμφωνα με πηγές από το μέγαρο Μαξίμου ο B. Obama του δήλωσε την στήριξή του στις προσπάθειες του Α.Τσίπρα να φύγει η Ευρώπη από τις πολιτικές λιτότητας και να ενισχυθεί η ανάπτυξη, υποσχόμενος συνεργασία των υπουργών Οικονομικών επ' αυτού. 
Αντίθετα οι Γερμανοί μέσω του κυρίου Σουλτς απειλούν την νόμιμη εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας ότι "δεν θα επιβιώσει"!
Εάν ακόμα οι "Σύμμαχοι" μας θέλουν κοντά τους θα πρέπει να προσφέρουν σημαντικά ανταλλάγματα, και όχι "καθρεφτάκια" στους ιθαγενείς. Όταν όμως έχουν συνηθίσει μια ολόκληρη χώρα να συμπεριφέρεται ως ραγιάς επί δεκαετίες πολύ δύσκολα θα αλλάξει η νοοτροπία τους και θα μας δουν ως ισότιμους εταίρους. Η καλλιεργηθείσα από εμάς αλαζονεία τους πολύ δύσκολα θα τους επιτρέψει να μας δώσουν ανταλλάγματα. Για αυτούς είμαστε "αποικία".
Η Ρωσία θα συνεργαστεί με την Ελλάδα είτε προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, είτε όχι δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των Ρωσικών Σιδηροδρόμων και προσωπικός φίλος του Β.Πούτιν, Βλαντίμιρ Γιακούνιν.
 
Με την δήλωσή του αυτή ο ισχυρός άνδρας ξεκαθαρίζει ότι εφόσον συνεχιστεί αυτή η πορεία από τη νέα κυβέρνηση η Ρωσία θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας, σε οικονομικο και πολιτικό επίπεδο.
 
Εάν ακυρωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι θα επιδιώξουν άλλη συνεργασία με την Ελλάδα, λέει ο επικεφαλής του ρωσικού κρατικού μονοπωλίου
 
"Η εταιρεία των Ρωσικών Σιδηροδρόμων είναι έτοιμη να αναζητήσει διαφορετικές εκδοχές συνεργασίας, σε περίπτωση, που ακυρωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις μεταφορικών εταιρειών της Ελλάδας", δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού κρατικού μονοπωλίου και προσωπικός φίλος του προέδρου Πούτιν, Βλαντίμιρ Γιακούνιν.
 
«Εάν αποφασιστεί να συνεχιστούν (οι ιδιωτικοποιήσεις), θα συμμετάσχουμε. Εάν αποφασιστεί να μη γίνει η ιδιωτικοποίηση, θα δούμε πώς η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να αναπτύξει τις σιδηροδρομικές της εταιρείες και εάν μπορεί εδώ να εμφανιστεί δυνατότητα για κοινή συνεργασία» είπε σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι ο Ρώσος αξιωματούχος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ Γιάννης Ιωαννίδης και Ντόναλντ Τραμπ

Le Figaro: Σ. Τσιόδρας, ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει (βίντεο)