Γιατί οι Αφγανοί και οι Αφρικανοί θέλουν να φύγουν από την Τουρκία


ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από 
Σύνορα Έβρου (40)
 0  0  0
Βρείτε μας
Αιτούντες άσυλο από το Αφγανιστάν στα τουρκικά σύνορα με την Ελλάδα: «Σε αντίθεση με τους Σύριους, δεν έχουμε τίποτα εδώ, θέλουμε να φύγουμε από την Τουρκία»
Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως από το Αφγανιστάν και τις αφρικανικές χώρες, έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας, στον Έβρο, με την ελπίδα να διέλθουν στην Ευρώπη. Ανάμεσα τους βρίσκονται πολλοί μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Τυνησία, την Αλγερία - και λίγοι Σύριοι.
Οι Έλληνες συνοριοφύλακες αντιστέκονται στις προσπάθειες των μεταναστών να εισέλθουν παράνομα στη χώρα. Περίπου κάθε 10 λεπτά ρίχνουν καπνογόνα και δακρυγόνα σε πλήθος ανθρώπων στη «νεκρή ζώνη» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Παρόλα αυτά, η ροή των προσφύγων και των μεταναστών δεν μειώνεται.
Ο ανταποκριτής του Sputnik μίλησε με κάποιους από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, οι οποίοι παρουσιάζουν τους λόγους για τους οποίους θέλουν να φύγουν από την Τουρκία και να μεταβούν στην Ευρώπη.

«Η ζωή είναι αρκετά δύσκολη στην Τουρκία»

Ο 18χρονος Αφγανός Νασίρ, ο οποίος ζει στην Τουρκία εδώ και δύο χρόνια, εξέφρασε την επιθυμία του να εγκαταλείψει την Τουρκία:
«Έχουμε έρθει εδώ, εργαζόμαστε εδώ, η Τουρκία όμως δεν μας παρέχει την υπηκοότητα. Τη δίνει στους Σύριους, έχουν τα πάντα, την ιατρική περίθαλψη και την ανθρωπιστική βοήθεια. Εμείς δεν έχουμε τίποτα. Οι Τούρκοι αστυνόμοι τακτικά κάνουν ελέγχους. Αν τους λέμε ότι δεν έχουμε χαρτιά, μας ζητάνε να φύγουμε από τη χώρα. Αν πάω στον σταθμό, δεν έχω δυνατότητα να αγοράσω κανένα εισιτήριο. Αποφάσισα να πάω στη Γερμανία. Η Ελλάδα δεν ανοίγει τα σύνορά για μας. Εξακολουθώ να ελπίζω όμως, ότι τελικά θα μπορέσω να φτάσω στη Γερμανία».
Ο Αφγανός Γιάμα ζει με την οικογένειά του στην Τουρκία εδώ και τρία χρόνια. Σύμφωνα με τον ίδιο, θέλει να φύγει από εκεί, επίσης επειδή η Τουρκία δεν παρέχει την υπηκοότητα στους Αφγανούς.
«Είμαι μεταφραστής αγγλικών. Στην Τουρκία εργάστηκα σε μια καφετέρια. Εδώ αρνιούνται να μας παράσχουν ιατρική περίθαλψη. Ο μισθός μας είναι πολύ χαμηλός. Η ζωή είναι αρκετά δύσκολη, επειδή πληρώνουμε ενοίκιο. Έχω τρία παιδιά, και το κάθε παιδί έχει τα δικά του έξοδα. Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να φύγουμε. Είναι επικίνδυνο να ζει κανείς στο Αφγανιστάν. Μου αρέσει η Τουρκία, θα ήθελα να μείνω εδώ. Η Τουρκία όμως, δεν μας παρέχει την υπηκοότητα. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το μέλλον των παιδιών μας, ενώ στην Ευρώπη θα έχουμε την ευκαιρία να αποκτήσουμε την υπηκοότητα».
Ο 19χρονος Αφγανός Αμπάςαναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο στην πατρίδα του, χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Πριν δύο χρόνια έφτασε στην Τουρκία για να συνεχίσει την εκπαίδευσή του, αλλά δεν μπόρεσε να το κάνει:
«Είμαστε αναγκασμένοι να φύγουμε. Δεν μας παρέχουν τίποτα, ούτε την υπηκοότητα, ούτε τις άδειες εργασίας. Στο Αφγανιστάν αναγκάστηκα να εγκαταλείψω το σχολείο, ήρθα εδώ για να συνεχίσω τις σπουδές μου. Αλλά δεν μπόρεσα. Τελικά, πούλησα αυτά που είχα και ήρθα εδώ στα σύνορα. Η οικογένειά μου μένει ακόμα στο Αφγανιστάν. Αν θα φτάσω στην Ευρώπη, θα πάρω και τους συγγενείς μου».

«Θέλω να πάω στην Ευρώπη»

Από την πλευρά του, ένας Σύριος, ο οποίος δεν ήθελε να δώσει το όνομά του, έφτασε στην Τουρκία πριν από έξι χρόνια. Τώρα όμως θέλει να πάει στην Ευρώπη, επειδή οι συγγενείς του μένουν εκεί.
«Έχω μεγαλώσει εδώ, έχω συνηθίσει, τώρα όμως θέλω να πάω στους συγγενείς μου. Από οικονομική άποψη, η κατάσταση μας εδώ είναι πολύ δύσκολη. Έχω συγγενείς στην Ευρώπη. Θέλω να πάω σε αυτούς».
Την ίδια ώρα, ο Αλγερινός Μωάμεθανέφερε: «Ελπίζω ότι όταν περάσουμε τα σύνορα, θα μπορέσουμε να φτάσουμε στην Ευρώπη. Μένω εδώ πέντε χρόνια, αγαπώ την Τουρκία, είναι όμως ένα προσωρινό καταφύγιο για εμάς. Ο κύριος στόχος μας είναι να φύγουμε για την Ευρώπη».

Οικονομικές απώλειες στην Ανδριανούπολη

Εντωμεταξύ, λόγω της συγκέντρωσης των μεταναστών στην Αδριανούπολη, οι τοπικοί καταστηματάρχες βρίσκονται στα… κάγκελα, κάνοντας λόγο για οικονομικές απώλειες.
Κατά τους ίδιους, οι Έλληνες, οι οποίοι συνήθιζαν να επισκέπτονται την Ανδριανούπολη σε καθημερινή βάση, τις τελευταίες ημέρες έχουν σταματήσει να το πράττουν.
Η κατάσταση αυτή επηρεάζει αρνητικά το εμπόριο, και τα καταστήματα υποφέρουν, όπως δήλωσαν χαρακτηριστικά στο Sputnik.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ Γιάννης Ιωαννίδης και Ντόναλντ Τραμπ

Le Figaro: Σ. Τσιόδρας, ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει (βίντεο)