Κορονοϊός: Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και οικονομικές επιπτώσεις

Κορονοϊός: Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και οικονομικές επιπτώσεις

Κορονοϊός: Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και οικονομικές επιπτώσεις


►Περισσότεροι από 3.300 νεκροί, πάνω από 98.000 κρούσματα σε 86 χώρες
►Στο μικροσκόπιο τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα
►Συνεδριάζουν εκτάκτως οι υπουργοί Υγείας της Ε.Ε. για το προσφυγικό
►Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Δεν πρόκειται για άσκηση. Προειδοποίηση από τον Οργανισμό πως αρκετές χώρες δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένες.
►Εξετάζονται μέτρα για την ανάσχεση των οικονομικών επιπτώσεων
►Δείτε ΕΔΩ τον χάρτη της παγκόσμιας εξάπλωσης του ιού

Γιατρός εξηγεί στο Twitter τι γνωρίζουμε για τον κορονοϊό

Μια μία σειρά αναρτήσεων στο Twitter ο καρδιολόγος Ντομινίκ Πιμέντα (συνεργάτης της HuffingtonPost) έχει συγκεντρώσει όλες τις βασικές πληροφορίες μέχρι στιγμής για τον κορονοϊό.

Πρώτο κρούσμα άγνωστης προέλευσης στον Καναδά

Η επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας του Καναδά ανακοίνωσε ότι εντόπισε οκτώ πιθανά κρούσματα του κοροναϊού, συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας που δεν έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό πρόσφατα, μετέδωσε χθες Πέμπτη το τηλεοπτικό δίκτυο CBC News.
Η γυναίκα, περίπου 50 ετών, ζει στην περιφέρεια του Βανκούβερ και δεν είχε επαφή με κάποιον που να είναι γνωστό ότι είχε μολυνθεί από τον κοροναϊό, ούτε με κάποιον που να επέστρεψε από χώρα που πλήττεται από την επιδημία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
AP Photo
Τα τέσσερα από τα νέα κρούσματα ήταν άνθρωποι που ζούσαν στο ίδιο σπίτι με ασθενή στην περιοχή Φρέιζερ που εντοπίστηκε την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε το δίκτυο.
Άλλοι δύο ασθενείς, ένα ζευγάρι περίπου 50 και περίπου 60 ετών, επέστρεψαν πρόσφατα από ένα ταξίδι στο Ιράν, ενώ το όγδοο κρούσμα ήταν κάτοικος του Σιάτλ που επισκεπτόταν συγγενείς στην περιοχή Φρέιζερ.
Η Βρετανική Κολομβία έχει πλέον καταγράψει 21 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, από τα οποία οι 4 ασθενείς ανένηψαν, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών της επαρχίας (BCCDC).
Η συγκεκριμένη καναδική επαρχία γειτονεύει με την πολιτεία Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, όπου οι αρχές έχουν επιβεβαιώνει 70 κρούσματα του ιού που προκαλεί την ασθένεια COVID-19.
 

Τα παιδιά έχουν τις ίδιες πιθανότητες να κολλήσουν τον ιό, αλλά όχι να αρρωστήσουν σοβαρά

Νέα επιστημονική έρευνα από Κινέζους και Αμερικανούς επιστήμονες καταγράφει ότι τα παιδιά είναι εξίσου πιθανό με τους ενήλικες να μολυνθούν από τον νέο κορονοϊό, όμως έχουν μικρότερη πιθανότητα να παρουσιάσουν σοβαρά συμπτώματα. 
Η νέα μελέτη, μία από τις πιο λεπτομερείς που έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα σχετικά με την εξάπλωση του ιού, η οποία βασίζεται σε δεδομένα από την Κίνα, φωτίζει περισσότερο το ρόλο των παιδιών στη νέα επιδημία και στη μετάδοση του ιού.
Προηγούμενες μελέτες είχαν εκτιμήσει ότι τα παιδιά έχουν πολύ μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα όταν μολυνθούν, σε σχέση με τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους. Όμως έως τώρα δεν ήταν σαφές αν τα παιδιά κολλάνε πιο δύσκολα το νέο κοροναϊό ή αν ο οργανισμός τους καταπολεμά πιο αποτελεσματικά τη λοίμωξη.
Σύνδεσμος για την επιστημονική προδημοσίευση ΕΔΩ

Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα για το Μπουτάν

Στο απομακρυσμένο βασίλειο του Μπουτάν ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού, που προέρχεται από Αμερικανό τουρίστα.
Ο 76χρονος άνδρας έφτασε στις 2 Μαρτίου στο Μπουτάν από την Ινδία. Διακομίστηκε χθες Πέμπτη όπου οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν έδειξαν ότι έχει μολυνθεί από τον ιό SARS-CoV-2, ανακοίνωσε στο Facebook το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού του Μπουτάν Λοτάι Τσέρινγκ.
Ο ασθενής αναχώρησε από την Ουάσινγκτον στις 18 Φεβρουαρίου και βρισκόταν στην Ινδία από τις 21 Φεβρουαρίου ως την 1η Μαρτίου.
Αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας του Μπουτάν έχουν εντοπίσει περίπου 90 ανθρώπους με τους οποίους είχε έρθει σε επαφή στη χώρα. Κάποιοι από αυτούς τέθηκαν σε καραντίνα, αν και κανένας δεν παρουσιάζει συμπτώματα προς το παρόν.

Βασικές εξελίξεις της ημέρας μέχρι στιγμής

  • Διπλωματική ένταση μεταξύ Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας, καθώς το Τόκιο δήλωσε ότι θα βάλει θα βάζει σε καραντίνα όλους τους επιβάτες από την χώρα της κορεατικής χερσονήσου.
     
  • Η  Standard & Poor’s προέβλεψε οικονομικό χτύπημα της τάξης των 211 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην ασιατική περιοχή του Ειρηνικού, ενώ πάρα πολλές επιχειρήσεις έστειλαν τους εργαζομένους στους στα σπίτια τους
     
  • Ανώτατη Κινέζα αξιωματούχος δέχθηκε διαμαρτυρίες από τους πολίτες της Γουχάν κατά την επίσκεψή της στην πόλη από όπου ξεκίνησαν όλα. «Ψέματα, όλα είναι ψεύτικα» της φώναζαν καθώς επιθεωρούσε τις εργασίες σε μία γειτονιά της πόλης όπου διαμένουν ασθενείς σε καραντίνα.
     
  • Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Δεν πρόκειται για άσκηση. Προειδοποίηση από τον Οργανισμό πως αρκετές χώρες δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένες.
     
  • Ο Τραμπ, τελικά, παραδέχθηκε ότι ο κορονοϊός μπορεί να έχει επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία, αλλά… θα περάσει.
     
  • Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι μία πανδημία του κορονοϊού στη Γαλλία είναι αναπόφευκτη. 
     
  • Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τριάντα ημέρες κήρυξε στην Παλαιστίνη ο Μαχμούντ Αμπάς. 

Ο χάρτης της παγκόσμιας εξάπλωσης του ιού

Ντροπιαστικές στιγμές

Οι προειδοποιήσεις από τις υπηρεσίες υγείας της Νοτίου Κορέας έχουν εκθέσει τις προσωπικές ζωές αρκετών πολιτών.
Η χιονοστιβάδα πληροφοριών που περιλαμβάνεται στις διαφημίσεις αυτές περιλάμβανε μερικές ντροπιαστικές στιγμές.
Μπανγκόκ, εξετάσεις σε γυμνάσιο της πρωτεύουσας της Ταϊλάνδης
AP Photo/Sakchai Lalit
Σε μία περίπτωση μιλούσε για έναν 50αρη ο οποίος επέστρεψε από την κινεζική Γουχάν με την τριαντάχρονη γραμματέα του, με την οποία είχε δεσμό.
Και οι δυο τους ήταν από τα πρώτα κρούσματα στη χώρα.

Στην εντατική μέλος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης

Συναγερμός έχει σημάνει και στη Γαλλία όπου αυξάνονται τα κρούσματα του νέου κορονοϊού, ενώ ανακοινώθηκε ότι βαριά ασθενής είναι και ένα μέλος της γαλλικής εθνοσυνέλευσης.
Δεν δόθηκε στη δημοσιότητα το όνομα του κοινοβουλευτικού, πάντως διευκρινίστηκε ότι ανήκει στους Ρεπουμπλικάνους (LR, δεξιά αντιπολίτευση) και ότι εκλέγεται στον νομό Άνω Ρήνου (σ.σ. στη γαλλική Εθνοσυνέλευση εκπροσωπούν τον νομό αυτό τέσσερις πολιτικοί των Ρεπουμπλικάνων, όλοι άνδρες). Η κατάστασή του ασθενούς χαρακτηρίζεται σοβαρή και η αναπνοή του υποστηρίζεται μηχανικά.
Όλα τα μέλη του κοινοβουλίου και το προσωπικό έχουν ενημερωθεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνοσυνέλευσης.
Ως το βράδυ της Πέμπτης οι γαλλικές υγειονομικές αρχές κατέγραφαν 423 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμό θεαματικά αυξημένο (+138) μέσα σε μία ημέρα. Έχουν καταγραφεί επτά θάνατοι εξαιτίας της επιδημίας της ασθένειας COVID-19 στη Γαλλία.

Αυξάνονται οι θάνατοι και στη Νότια Κορέα

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν άλλους επτά θανάτους εξαιτίας της επιδημίας που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, αυξάνοντας τον απολογισμό σε 42 νεκρούς.
Σε όλη τη χώρα — η οποία συγκαταλέγεται σε αυτές όπου καταμετρώνται οι περισσότεροι ασθενείς εκτός της επικράτειας της Κίνας — καταγράφηκαν εξάλλου 196 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της ασθένειας COVID-19, γεγονός που ανεβάζει το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 σε 6.284.

30 νέοι θάνατοι και 143 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην ηπειρωτική Κίνα

Οι υγειονομικές αρχές κατέγραψαν 30 νέους θανάτους εξαιτίας της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο κορονοϊός και 143 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας.
Με βάση τα δεδομένα αυτά, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν υποκύψει στην ασθένεια COVID-19 ανήλθε ως χθες σε 3.042, ενώ το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 έφθασε τους 80.552 από τα τέλη του 2019.
Οι 29 από τους νέους θανάτους ασθενών καταγράφηκαν στην κεντρική επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της κρίσης. Στην πρωτεύουσά της, την πόλη Ουχάν, καταμετρήθηκαν 23 θάνατοι εξαιτίας της επιδημίας.
Οι αρχές κατέγραψαν επίσης 16 νέα κρούσματα μεταξύ ανθρώπων που μόλις μπήκαν στη χώρα.
Ο δήμος του Πεκίνου έκανε χθες λόγο για 4 νέα κρούσματα μεταξύ ανθρώπων που αφίχθησαν στην Κίνα από την Ιταλία. Η κινεζική πρωτεύουσα καταμετρά πλέον 422 κρούσματα, την ώρα που ιός εξαπλώνεται πλέον με μεγαλύτερη ταχύτητα εκτός της Κίνας.
Εξάλλου, οι υγειονομικές αρχές της βορειοδυτικής επαρχίας Γκανσού έκαναν λόγο για 11 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, σημειώνοντας πως πρόκειται για ανθρώπους που εισήλθαν στην Κίνα με εμπορικές πτήσεις από το Ιράν.
Στην πόλη Λαντζού, πρωτεύουσα της Γκανσού, συνολικά 311 επιβάτες πτήσεων στις οποίες επέβαιναν οι φορείς του SARS-CoV-2 τέθηκαν σε απομόνωση, μετέδωσε το κινεζικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν την ανησυχία

Διευρύνονται διαρκώς οι επιπτώσεις της επιδημίας του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο και σε κάθε τομέα της δημόσιας και οικονομικής ζωής.

Έκτακτη σύσκεψη

Σήμερα συνεδριάζουν εκτάκτως οι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να εξεταστούν οι τελευταίες εξελίξεις στο πρόβλημα του κορονοϊού.

Τι πήγε λάθος και εκτοξεύθηκαν τα κρούσματα

Επτασέλιδο ρεπορτάζ στην σημερινή έντυπη έκδοση της «Εφημερίδας των Συντακτών»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ Γιάννης Ιωαννίδης και Ντόναλντ Τραμπ

Le Figaro: Σ. Τσιόδρας, ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει (βίντεο)