Μοσκοβισί: Το τέλος του μνημονίου δεν σημαίνει και το τέλος των μεταρρυθμίσεων


Ο Πιέρ Μοσκοβισί

Μοσκοβισί: Το τέλος του μνημονίου δεν σημαίνει και το τέλος των μεταρρυθμίσεων

© Φωτογραφία : Aris Oikonomou/SOOC
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Το τέλος του μνημονίου δεν σημαίνει και το τέλος των μεταρρυθμίσεων, διεμήνυσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, λίγο πριν από την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο στις 20 Αυγούστου, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει ακόμη δουλειά, μέχρι να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει δύσκολη, παρά την επιστροφή της ανάπτυξης και την επικείμενη έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα διάσωσης, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί, υπενθυμίζοντας επί της ουσίας στην Αθήνα ότι δεν πρέπει να εκτροχιαστεί από τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.
«Η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη και το άλλοτε τεράστιο δημόσιο έλλειμμα έχει μετατραπεί σε ισχυρό δημοσιονομικό πλεόνασμα. Ξεκάθαρα, στην πράξη η πραγματικότητα παραμένει δύσκολη. Η περίοδος της λιτότητας έχει τελειώσει, αλλά το τέλος του προγράμματος δεν είναι το τέλος του δρόμου των μεταρρυθμίσεων», σημείωσε ο Μοσκοβισί, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. 
Σύμφωνα με τον ίδιο, «απομένει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει, προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να σταθεί στα δικά της πόδια». «Η μείωση του δημόσιου χρέους και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων πρέπει να είναι οι πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης», τόνισε.
Όσον αφορά στα αίτια της ελληνικής κρίσης, ο ίδιος αναγνώρισε μάλιστα ότι οι Ευρωπαίοι υποτίμησαν το μέγεθος της κρίσης που αντιμετώπιζε η ελληνική οικονομία. «Δεν είχαμε ούτε την ικανότητα, ούτε τα εργαλεία (…) για να διαχειριστούμε την κατάσταση», παρατήρησε. 
Μάλιστα, ο ίδιος σημείωσε ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να σκεφτεί ότι ίσως είναι αναπόφευκτη μια μια νέα μελλοντική κρίση και να είναι έτοιμη για τις επιπτώσεις. «Η Ευρωζώνη πρέπει να επιδιώκει την ενσωμάτωσή της και να σκεφτεί τις επόμενες κρίσεις που αναπόφευκτα θα έρθουν. Πρέπει να τις αναμένουμε, παρά να περιμένουμε μέχρι να φτάσουμε στην άκρη της αβύσσου», τόνισε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ Γιάννης Ιωαννίδης και Ντόναλντ Τραμπ

Le Figaro: Σ. Τσιόδρας, ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει (βίντεο)