Επικηρυγμένος από τον Ερντογάν. Ο ηγέτης των Κούρδων της Συρίας μιλά αποκλειστικά στη HuffPost Greece

Επικηρυγμένος από τον Ερντογάν. Ο ηγέτης των Κούρδων της Συρίας μιλά αποκλειστικά στη HuffPost Greece

STRINGER VIA GETTY IMAGES
«Θα τον καταδιώκουμε όπου πηγαίνει» είχε δηλώσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τον ηγέτη των Κούρδων της Συρίας τον κ. Salih Muslim (Σαλέχ Μουσλίμ) τον οποίο η Άγκυρα έχει συμπεριλάβει στη λίστα με τους πλέον καταζητούμενους και τον έχει επικηρύξει με ένα εκατομμύριο δολάρια. Η δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ έγινε λίγα εικοσιτετράωρα από την απελευθέρωση του κ. Μουσλίμ από τις αρχές της Τσεχίας που τον είχαν συλλάβει στις 25 Φεβρουαρίου του 2018 έπειτα από το αίτημα έκδοσης που έχει ζητήσει η Τουρκία από τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη. 
Ο 67χρονος Σαλέχ Μουσλίμ, είναι ο ιδρυτής και πρώην συμπρόεδρος του PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας), το οποίο η Αγκυρα το θεωρεί μαζί με την πολιτοφυλακή του, το YPG (Λαϊκές Δυνάμεις Προστασίας), προεκτάσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και το χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση. Σημειώνεται ότι το PYD κυβερνά τη Ροτζάβα, το ντε φάκτο αυτόνομο κράτος που ίδρυσαν οι Κούρδοι της Βόρειας Συρίας και στην οποία περιλαμβάνεται και το Αφρίν.  
Σήμερα ο κ. Σαλέχ Μουσλίμ είναι υπεύθυνος των Εξωτερικών υποθέσεων του Εκτελεστικού Συμβούλιου του Κινήματος της Δημοκρατικής Κοινωνίας (TEV-DEMκύρια συνιστώσα του οποίου είναι το PYD. Η HuffPost Greece τον βρήκε στις Βρυξέλλες και μιλήσαμε μαζί του για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση με την ονομασία «Κλάδος Ελαίας» που είχε σαν αποτέλεσμα την πτώση του Αφρίν. 
Το πρόσχημα της Τουρκίας ήταν ότι διεξάγει επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας χαρακτηρίζοντας το PYD τρομοκρατική οργάνωση, παρότι αυτό και το YPG συνέδραμαν σε κοινές επιχειρήσεις με τις ΗΠΑ στην εκδίωξη και την αποδυνάμωση του κάποτε φοβερού, Ισλαμικού Κράτους. 
Τελικά μπορούν χωρίς συμμάχους οι Κούρδοι της Συρίας να σταθούν στον αγώνα τους για τη διαφύλαξη της εθνικής τους ταυτότητας; Έχουν στρατηγική που θα τους επιτρέψει να σταθούν ως οντότητα στην μετά Ασάντ εποχή. Το όραμά τους για Δημοκρατία στη Μέση Ανατολή είναι ουτοπία ή μπορεί πραγματικά να υλοποιηθεί και να εφαρμοσθεί;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ Γιάννης Ιωαννίδης και Ντόναλντ Τραμπ

Le Figaro: Σ. Τσιόδρας, ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει (βίντεο)