Επαφές για το ελληνικό πρόγραμμα υπό την απειλή νέων μέτρων UPD

tomsen.jpg

Εαρινή σύνοδος ΔΝΤΕαρινή σύνοδος 2016 | AP Photo/Jose Luis Magana
Ο Πολ Τόμσεν ξαναχτύπησε, επαναλαμβάνοντας από την Ουάσινγκτον, την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων ύψους 4,5% του ΑΕΠ (περίπου 8 δισ. ευρώ έναντι των 5,4 δισ. ευρώ που έχουν συμφωνηθεί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς), προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο επικεφαλής ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ ανέφερε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που έχει πετύχει η Ελλάδα είναι πρωτοφανής για παγκόσμια δεδομένα. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι οι στόχοι του προγράμματος που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι, δεν είναι ρεαλιστικοί.
Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε την ανάγκη να μειωθεί το αφορολόγητο όριο σταδιακά, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η υπερφορολόγηση των υψηλότερων εισοδημάτων.
Παράλληλα, δεν μπορεί να συνεχιστεί η μείωση των δαπανών εκείνων που έχουν οδηγήσει σε φαινόμενα «νοσοκομεία να μην έχουν σύριγγες και τα λεωφορεία καύσιμα, για να κινηθούν».
Τάχθηκε υπέρ της μείωσης του δημοσίου χρέους, επισημαίνοντας ότι κατ΄ ανάγκην δεν χρειάζεται να γίνει όλη εφάπαξ, αλλα σταδιακά στη διάρκεια δύο ετών και η μείωση να συνδεθεί με ένα πρόγραμμα.
Ο Π. Τόμσεν ρωτήθηκε για τη διαρροή των συνομιλιών του με την Ντ. Βελκουλέσκου αλλά αρνήθηκε να να απαντήσει...

Για πλήρη επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας μιλά το ΔΝΤ

Η συμφωνία του περασμένου χρόνου για το πακέτο των 86 δισ. για την Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί να επαναδιαπραγματευτεί εξ ολοκλήρου, με πιο ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους, προκειμένου να συμμετάσχει σε αυτό και το ΔΝΤ, προειδοποιεί η επικεφαλής του Ταμείου.
Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι το να εξαναγκαστεί η Αθήνα να πετύχει τους απαιτητικούς στόχους του πλεονάσματος, όπως αυτοί αναφέρονται στο μνημόνιο, απαιτούνται «ηρωικές» προσπάθειες από τον ελληνικό λαό δεδομένου ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα βαθιάς λιτότητας. 
Σύμφωνα με τους Financial Times, οι δηλώσεις αυτές αποτελούν σαφής ένδειξη ότι η κ. Λαγκάρντ εξετάζει την πιθανότητα να αποσύρει το ΔΝΤ από το ελληνικό μνημόνιο μετά από σχεδόν μια 6ετία συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Διαβεβαιώσεις Σαπέν για ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Την διαβεβαίωση προς την ελληνική πλευρά, ότι αναζητεί λύση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έδωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, κατά τη συνάντησή του με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, ο Γάλλος υπουργός τόνισε χαρακτηριστικά ότι εάν δεν υπάρξει λύση έως το Eurogroup της 22ας Απριλίου ή το αργότερο έως το τέλος Απριλίου, η οποιαδήποτε καθυστέρηση δεν θα λειτουργήσει μόνο σε βάρος της Ελλάδας, αλλά και σε βάρος των δανειστών.
Ενώ, όσον αφορά στο χρέος, επανέλαβε την άποψή του ότι πρέπει να υπάρξει ρύθμιση προκειμένου να δοθεί ισχυρό σήμα στις αγορές.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

Μαραθώνιος συναντήσεων

Οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, που βρίσκονται στην Ουάσιγκτον για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, είχαν την Παρασκευή, σημαντικές συναντήσεις:
  • Με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
  • Με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου.
  • Με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
Επίσης, ο κ. Τσακαλώτος θα έχει σήμερα συνάντηση με  τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και το Σάββατο 16/04, με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισλεμπλουμ (20:30, ώρα Ελλάδος).
Ο κ. Σταθάκης θα συναντηθεί και με την υφυπουργό για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Ενέργεια και το Περιβάλλον των ΗΠΑ Κάθριν Νοβέλι.
Μετά το τέλος της συνάντησης του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με τον Γερμανό ομόλογό του, ο κ. Τσακαλώτος δε θέλησε να κάνει δηλώσεις:

Ο «σκληρός» του Βερολίνου

Απέκλεισε κάθε ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απορρίπτοντας ένα βασικό αίτημα του ΔΝΤ ενώ ταυτόχρονα προειδοποίησε πως το τρέχον μνημόνιο μπορεί να καταρρεύσει χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου!
Η παρέμφαση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών έγινε στο περιθώριο των εαρινών συναντήσεων του ΔΝΤ και είναι ενδεικτική των εντάσεων μεταξύ του Ταμείου και των ευρωπαϊκών θεσμών.
Ο Β. Σόιμπλε χαρακτήρισε την ελάφρυνση του χρέους: ένα θέμα που αποσπά την προσοχή από την ανάγκη για άλλες σκληρές μεταρρυθμίσεις υποστηρίζοντας ότι: «δεν είναι απαραίτητο».
«Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο» είπε, «είναι μια προσπάθεια να μη γίνει αυτό που αναντίρρητα πρέπει να γίνει», δήλωσε στους Financial Times, πριν τη συνάντηση με τον Έλληνα ομολογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Μιλώντας στους F.T. O Ευ. Τσακαλώτος εμφανίσθηκε βέβαιος για την επίτευξη συμφωνίας.
«Ο Σόιμπλε δεσμεύεται για τρία πράγματα που δε μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα: Πρέπει να έχουμε συμφωνία. Το ΔΝΤ πρέπει να συμμετάσχει και δεν πρέπει να κάνουμε τίποτα για το χρέος. Αυτά τα τρία πράγματα είναι μεταξύ τους ασυμβίβαστα. Ένα από αυτά τα τρία, πρέπει να αλλάξει. Ή δε θα έχουμε συμφωνία, ή το ΔΝΤ δε θα συμμετάσχει ή θα κάνουμε κάτι για το χρέος», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας μας.   

Ο Ομπάμα βλέπει Μέρκελ

Στο επίκεντρο της συνάντησης του Αμερικανού προέδρου με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ θα είναι η Ελλάδα, όπως ενημέρωσε ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας Τσαρλς Κάπτσαν.
Τα θέματα που θα απασχολήσουν τους δύο ηγέτες θα αφορούν αφενός τη διαχείριση του προσφυγικού από την Ελλάδα, καθώς «έχει επωμιστεί ένα υπέρμετρο μερίδιο του βάρους» και η κατάρτιση ενός βιώσιμου σχεδίου για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι «η καγκελάριος Μέρκελ επέδειξε τολμηρή ηγεσία στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και ο πρόεδρος θέλει να της παράσχει πολιτική στήριξη γι' αυτό, και στη συνέχεια να συνεργαστεί μαζί της για να εξασφαλίσει ότι το νέο σύστημα που εφαρμόζεται σε συμφωνία με την Τουρκία είναι αποτελεσματικό» και προσέθεσε:
«Θα πρέπει να εξετάσουμε επίσης τη συνεργασία μας με την Ελλάδα, επειδή η Ελλάδα έχει επωμιστεί ένα υπέρμετρο μερίδιο του βάρους, και πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα με τη διαδικασία και τη φιλοξενία των προσφύγων που βρίσκονται εκεί, όπως και να επικεντρωθούμε στην κατάρτιση ενός βιώσιμου σχεδίου για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας».
Η συνάντηση της καγκελαρίου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ θα γίνει στο περιθώριο της επίσκεψης του τελευταίου στην έκθεση του Ανόβερου την Κυριακή 24 Απριλίου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ Γιάννης Ιωαννίδης και Ντόναλντ Τραμπ

Le Figaro: Σ. Τσιόδρας, ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει (βίντεο)