Επικίνδυνη ρωσο-τουρκική κλιμάκωση με φόντο τη Συρία

syria.jpg

Συρία Εκρήξεις στο χωριό Κινσίμπα | AP Photo/Pavel Golovkin
«Φωτιά» έχει πάρει η διπλωματία μεταξύ των ισχυρών του πλανήτη με το Συριακό να δρομολογεί καταιγιστικές εξελίξεις. Το κλείσιμο των τουρκοσυριακών συνόρων, προκειμένου να αποκοπούν οι οδοί ανεφοδιασμού των «τρομοκρατών», συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που εκμεταλλεύονται τις αυτοκινητοπομπές ανθρωπιστικής βοήθειας, ζήτησε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Tο προσφυγικό μοιάζει με βραδυφλεγή βόμβα για την Ευρώπη που αδυνατεί να βρει λύση.

«Να κλείσουν τα σύνορα μεταξύ Συρίας και Τουρκίας»

«Δεν υπάρχει θέση για τους τρομοκράτες και τους εξτρεμιστές, ούτε στις συμφωνίες εκεχειρίας ούτε στην πολιτική διαδικασία» στη Συρία, τόνισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας μιλώντας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.
«Ένα πολύ συγκεκριμένο καθήκον (της διεθνούς κοινότητας) είναι να διακοπεί ο ανεφοδιασμός των τρομοκρατών από το εξωτερικό. Για να το καταφέρουμε αυτό είναι σημαντικό να κλείσουν τα σύνορα μεταξύ Συρίας και Τουρκίας επειδή μέσω αυτής (σ.σ. της Τουρκίας) οι συμμορίες αυτές προμηθεύονται όπλα» τα οποία τα κρύβουν στις αυτοκινηπομπές που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.
Ο Λαβρόφ υπογράμμισε ότι η ήττα του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου Αλ Νόσρα, του παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στη Συρία, είναι «η αναγκαία προϋπόθεση για να διαφυλαχθούν τα δικαιώματα του συριακού λαού που έχει δοκιμαστεί πολύ».
Μια από τις βασικές προτεραιότητες του ΟΗΕ είναι η βελτίωση της κατάστασης όσον αφορά τον ανθρωπιστικό τομέα στη Συρία, συνέχισε ο Ρώσος υπουργός.
Ωστόσο, «η επίλυση των ανθρωπιστικών προβλημάτων και η ανοικοδόμηση μιας χώρας κατεστραμμένης από τον πόλεμο δεν θα καταστούν δυνατές παρά μόνο μέσω της τήρησης μιας βιώσιμης εκεχειρίας και της έναρξης ενός διαλόγου για το μέλλον της χώρας, το οποίο θα πρέπει να αποφασιστεί από τους ίδιους τους Σύρους, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις», τόνισε.
Την Δευτέρα ο ΟΗΕ παρέδωσε ανθρωπιστική βοήθεια σε μια από τις πολιορκημένες πόλεις της Συρίας, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της εκεχειρίας μεταξύ του καθεστώτος και των ανταρτών. Η εκεχειρία σε γενικές γραμμές τηρείται, αν και έχουν υπάρξει καταγγελίες για μεμονωμένα επεισόδια που την παραβιάζουν.

Τουρκικά βλήματα όλμου

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, βλήματα όλμου που ερρίφθησαν από την Τουρκία στη βόρεια Συρία είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά τα μέλη μιας ομάδας ξένων δημοσιογράφων οι οποίοι επισκέπτονταν μια περιοχή την οποία κατέλαβε πρόσφατα το καθεστώς, εκδιώκοντας τους αντάρτες, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας Sana.
Επικαλούμενο μια στρατιωτική πηγή, το πρακτορείο ανέφερε ότι η ομάδα αποτελείτο από 33 ξένους δημοσιογράφους.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, οι τραυματίες δημοσιογράφοι είναι τέσσερις και προέρχονται από την Κίνα, τον Καναδά, τη Βουλγαρία και τη Ρωσία.

Aποσταθεροποίηση της Ευρώπης

Και ενώ η εκεχειρία δεν έχει εδραιωθεί σε καμία περίπτωση, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη καταγγέλλει τη Μόσχα και τη Δαμασκό πως χρησιμοποιούν εσκεμμένα τις ροές των Σύρων προσφύγων ως όπλο με στόχο την αποσταθεροποίηση της Ευρώπης.
Ο πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλοβ, δηλώνει: «Από κοινού, η Ρωσία και το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ χρησιμοποιούν εσκεμμένα τη μετανάστευση ως ένα όπλο για να προσπαθήσουν να κατακλύσουν τις ευρωπαϊκές δομές και να κατακερματίσουν την αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων».
O Αμερικανός πτέραρχος ενώπιον της επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας διαβεβαίωσε ότι η Δαμασκός προχώρησε σε ρίψεις βαρελιών με εκρηκτικές ύλες από ελικόπτερα και η Μόσχα χρησιμοποίησε μη κατευθυνόμενες βόμβες με στόχο να ωθήσει τους Σύρους εκτός των συνόρων της χώρας τους.
«Δεν μπορώ να διακρίνω κάποιον άλλο λόγο» να χρησιμοποιούν αυτές τις μεθόδους «παρά να θέσουν σε κίνηση (τις ροές) των προσφύγων και να διασφαλίσουν ότι εκείνοι θα γίνουν το πρόβλημα κάποιου άλλου» τόνισε ο αξιωματικός.
Ο πτέραρχος Μπριντλόβ εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι η Ρωσία θέτει μία «μακροπρόθεσμη υπαρξιακή απειλή για τις ΗΠΑ» και τους «Ευρωπαίους συμμάχους κι εταίρους της».

Κρίσιμη η 9η Μαρτίου

Ο επόμενος γύρος των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία θα ξεκινήσει το απόγευμα της 9ης Μαρτίου, ανακοίνωσε την Τρίτη (01/03) ο Στάφαν ντε Μιστούρα.
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, αρχικά είχε ορίσει ως ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων την 7η Μαρτίου, όμως διευκρίνισε ότι θα δοθεί μια διήμερη αναβολή για τεχνικούς λόγους και προκειμένου να έχει εδραιωθεί η εκεχειρία που τέθηκε σε εφαρμογή το Σάββατο.
Ωστόσο, η συριακή αντιπολίτευση δεν έχει ακόμη ενημερωθεί επισήμως για το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών και, επιπροσθέτως, δεν γίνεται να ξεκινήσουν σοβαρές διαπραγματεύσεις εάν προηγουμένως δεν απελευθερωθούν οι κρατούμενοι και δεν τερματιστεί η πολιορκία πόλεων στη Συρία, δήλωσε απόψε ένα στέλεχός της.
Ο Ριάντ Νάσαν Άγα, που είναι μέλος της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων, είπε ότι η αντιπολίτευση θα εξετάσει την έκκληση για έναρξη συνομιλιών βασιζόμενη στις εξελίξεις που θα υπάρξουν επί του πεδίου. Τόνισε όμως ότι η αντιπολίτευση πληροφορήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν στις 9 Μαρτίου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ Γιάννης Ιωαννίδης και Ντόναλντ Τραμπ

Le Figaro: Σ. Τσιόδρας, ο λόγος για τον οποίο οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο

Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει (βίντεο)